سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

چرا بعضی‌ها با دست غذا می‌خورند؟


چرا بعضی‌ها با دست غذا می‌خورند؟

درباره با دست غذاخوردن سودانی‌ها باید گفت صرف غذا با دست عادتی است که در گذشته در ایران نیز رایج بوده است و حتی در برخی توصیه‌های مذهبی هم به این موضوع اشاره شده است.
این عادت …

درباره با دست غذاخوردن سودانی‌ها باید گفت صرف غذا با دست عادتی است که در گذشته در ایران نیز رایج بوده است و حتی در برخی توصیه‌های مذهبی هم به این موضوع اشاره شده است.

این عادت کهن است و باید به عادت و رسوم مردم در هر منطقه‌ای احترام گذاشت. جالب است بدانید که عادات خیلی دیر تغییر می‌کنند و دیرترین عادتی که قابلیت تغییر دارد، عادت در زمینه غذاخوردن است. این موضوع در مورد مهاجران دیده شده که وقتی به کشورهای جدید می‌روند، نوع پوشش و حتی صحبت و رفتارشان تغییر می‌کند ولی عادت‌های غذایی‌شان عموما تغییر نمی‌کند.

استدلال‌هایی که برای مثبت بودن با دست غذاخوردن می‌آورند شامل این موضوع است که انسان می‌تواند بفهمد دمای غذایی که می‌خورد چقدر است، پس دهانش نمی‌سوزد. همچنین دست هم مانند قاشق و چنگال قابل شستن است. البته اگر دست تمیز نباشد ترجیحا باید از قاشق و چنگال استفاده کرد. حتی گاهی قاشق و چنگال را می‌توان بهتر از دست تمیز کرد بنابراین روش ایمن‌تری در برابر با دست غذاخوردن به حساب می‌آید. اما درباره این عادت باید گفت اگر کسی می‌خواهد با دست غذا بخورد باید توجه کند حتما ناخن‌هایش گرفته شده باشند و قبل از غذا، دست‌ها را با صابون کامل بشوید. البته باید بگویم که متخصصان تغذیه برای استفاده از دست به جای قاشق و چنگال ارجحیتی قائل نیستند. به هر حال با دست غذاخوردن یک عادت است و هرچه به گذشته برمی‌گردیم، استفاده از وسایل و تشریفات غذا کمتر می‌شود. همه سر یک مجمعه می‌نشستند و غذا می‌خوردند. این موضوع حتی از جنبه‌هایی خوب هم نیست زیرا آلودگی دست یا دهان می‌تواند در اثر مشترک غذاخوردن به دیگری نیز منتقل شود.

برخی افراد گمان می‌کنند با دست غذاخوردن بهتر است چون مقدار کمتری غذا انسان را سیر می‌کند. به نظر بنده این موضوع درست نیست چون چه با قاشق غذا بخوریم چه با دست می‌توان هر دو را اندازه کرد و در حد متعادل غذا خورد. به این ترتیب، هم می‌توان غذا را با نوک انگشتان خورد هم با یک لقمه نان بزرگ، هم با مشت به صورتی که غذا فشرده شود. پس ارجح آن است که غذا با قاشق و چنگال تمیز، آن هم به صورت انفرادی میل شود.

دکتر مسعود کیمیاگر

متخصص تغذیه و رژیم درمانی

استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی