پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
۱۰ آبشار غیرقابل تصور روی کره زمین
حلقه رنگینکمان ایجاد شده بالای آبشارها یادآور تابلوهای نقاشی است، اما هرگز حس دیدن این آبشارها از نزدیک قابل مقایسه با احساس لطیف آن تابلوها نیست. این رنگینکمانها از دور همانند نقشه گنجی است که علاقهمندان و ماجراجویان را به سمت گنجی بزرگ راهنمایی میکند؛ هرچه این حلقهها بزرگتر باشد بیانگر عظمت آبشار آنهاست.
حالا اگر علاقهمند به بازدید از آبشارهای زیبای جهان و البته حیرتانگیزترین آنها هستید بار سفر ببندید تا همراه چمدان به ده آبشار غیرقابل تصور در گوشه و کنار جهان سری بزنیم. هرچند نامی از آبشارهای ایران در این فهرست نیست، اما امید است که با معرفی دقیق و بهجای این جاذبههای طبیعی در ایران در آینده شاهد درخشش نام این آبشارها بویژه در استان لرستان باشیم.
● آبشار ویکتوریا
این آبشار بسیار زیبا که حد فاصل مرز کشورهای زیمبابوه و زامبیا واقع شده یکی از زیباترین آبشارهای جهان و البته اولین رتبه فهرست ده تایی ماست که هر ساله دلیل اصلی بازدید بسیاری از گردشگران به این منطقه از کره خاکی است. آبشار ویکتوریا در گویش محلی مردم زیمبابوه به موسی اوآ تونیا معروف است. این آبشار بسیار زیبا و جالب حدود دو کیلومتر عرض و ۱۸۰ متر ارتفاع داشته و شاید از آن به عنوان عریضترین آبشار جهان بتوان نام برد. هرچند نزدیک شدن بیش از حد به این آبشار طبیعی کمی خطرناک باشد، اما هستند افرادی که برای درک واقعی این زیبایی تا فاصله چند متری آن پیش رفتهاند.
این آبشار خارقالعاده در سال ۱۸۵۵ میلادی توسط ماجراجویی به نام دیوید لیوینگستون کشف و به نام ملکه ویکتوریا نامگذاری شده است. در فصول پرآب سال حدود ۱۹ میلیون فوت مکعب آب از این آبشار میگذرد و همانند فوراه حجم زیادی آب را به آسمان پرتاب میکند که میتوان از فاصله ۳۰ کیلومتری ابر بزرگ حاصل از این فوران را مشاهده کرد.
● نیاگارا
دومین نام مشهور در فهرست ده تایی ما نامی آشنا برای تمام ساکنان دهکده جهانی و البته آمریکاست و هرچند ساکنان قاره آمریکا و البته مردم مناطق اونتاریو و نیویورک اعتقاد دارند که نیاگارا یا آبشار خانگی آنها بزرگترین آبشار جهان است، اما این آبشار برای آنها بزرگترین نعمت خدادادی است که علاوه بر تامین آب و برق منطقه هر ساله تعداد زیادی گردشگر را بهسمت خود میکشاند تا اقتصاد گردشگری این شهرها همیشه از رونق خوبی برخوردار باشد. هرروز صبح تا هنگام غروب آفتاب قایقهای تفریحی زیادی صدها گردشگر را به نزدیکی این آبشار میبرد و هزاران قطعه عکس از آن گرفته و در نهایت در سراسر دنیا منتشر میشود. گرچه این آبشار بزرگترین نیست، اما توانسته نقش بسیار مهمی در اقتصاد منطقه ایفا کند.
نیاگارا که یکی از آبشارهای نعل اسبی بسیار معروف در جهان است درست به همین دلیل توانسته دومین رتبه فهرست ما را به خود اختصاص دهد. این آبشار در فصل پرآب خود تقریبا شش میلیون فوت مکعب آب را از خود عبور میدهد. البته اشتباه نکنید؛ فقط در یک دقیقه، بله دست خواندید یک دقیقه!
● آنجل
حالا که صحبت از عظمت و بزرگی آبشارها شد، بهتر است بدانید که مردم ونزوئلا نیز به آبشار آنجل در کشورشان میبالند. این آبشار که از فاصله یکهزار متری به سمت پایین سرازیر میشود، واقعا یکی از عجایب خلقت در این کره خاکی است. آنجل یکی از مرتفعترین آبشارهای جهان است و به عنوان سومین آبشار بزرگ جهان انتخاب شده است.
مردم محلی ونزوئلا به این آبشار کرپاکوپای مرو میگویند. این آبشار مرتفع تکشاخه جهان سال ۱۹۳۷ میلادی کشف شد و از آن تاریخ تاکنون به عنوان مقصد بسیاری از محققان و البته گردشگران سراسر جهان بوده است.
● کایتئور
در کشور گویان نیز یکی دیگر از آبشارهای عجیب بزرگ جهان روی رودخانه پوتارو به نام کایتئور وجود دارد. این آبشار حدود ۲۲۶ متر ارتفاع و حدود ۱۳۰ متر عرض دارد.
کایتئور که بین جنگلهای پوشیده شده از درختان واقع شده همانند نگینی در میان این فضای سبز خودنمایی میکند و همین پوشش گیاهی باعث شده تا مدتها وجود آن از دید ماجراجویان و البته محققان دور بماند.
درباره وجه تسمیه نام این آبشار افسانهای بین بومیان منطقه رواج دارد که میگوید سالها پیش رئیس یکی از قبایل معروف کشور به نام کای برای حفظ جان مردم قبیله در برابر قبیلهای متجاوز فداکاری کرده بود، بنابراین نام کای در کنار تئور (Teur) که به معنی سقوط است در کنار هم نام کایتئور را به وجود آورد تا پس از سالها نام این آبشار زیبا به نام این قهرمان بومی باشد.
● گوکتا
گوکتا که تا سال ۲۰۰۵ میلادی وجودش توسط مردم بومی منطقه چاچاپویا در کشور پرو از دنیای خارج مخفی نگه داشته شده بود، پنجمین آبشار شگفتانگیز و زیبا در فهرست ده تایی ماست. این آبشار که در کشور سرسبز پرو واقع شده از جاری شدن آب رودخانه شاراواسی و سقوط آب از فاصله ۲۵۳ متری به داخل دره منظرهای غیرقابل باور را برای بازدیدکنندگان به وجود میآورد. استفان زیمندورف همراه با یک گروه محقق از کشور پرو توانست ارتفاع این آبشار را از نقطه شروع و ریزش در داخل دریاچه حدود ۲۵۳۱ فوت (حدود یکصد متر) اندازهگیری کند. کشف این آبشار باعث شد تا دهکدهای بسیار باستانی به نام چاچاپویا که مربوط به سالهای ۸۰۰ تا ۱۴۰۰ میلادی بود نیز در دره آن کشف شود. کارشناسان و باستانشناسان متوجه شدند که این دهکده از دوران باستان به طرز غیرقابل باوری دست نخورده باقی مانده و علت آن را عقیده ساکنان محلی در طلسم شدن آن منطقه میدانند.
● یوسمیته
به طور کلی قاره آمریکا و بویژه ایالات متحده یکی از سرزمینهایی است که تعداد زیادی آبشار را در خود جای داده است.
یکی دیگر از آبشارهای معروف این قاره که یوسمیته نام دارد با ارتفاعی حدود ۲۳۹۰ فوت (حدود ۹۰ متر) در فهرست ما توانسته رتبه ششم را به خود اختصاص داد. یوسمیته که در پارک ملی یوسمیته در ایالت کالیفرنیا قرار دارد اصلیترین جاذبه گردشگری طبیعی برای ماجراجویان و علاقهمندان در این منطقه است.
● الگوازو
هفتمین آبشار غیرقابل تصور فهرست ده تایی ما آبشاری به نام الگوازو بین کشورهای زیبا و سرسبز برزیل و آرژانتین واقع شده که دیدن آن به همه ماجراجویان و طبیعتدوستان توصیه میشود. دهانه باورنکردنی این آبشار نزدیک به سه کیلومتر عرض داشته و به صورت ۲۷۵ رشته آب از ارتفاع ۲۶۹ فوتی به داخل رودخانه الگواکو سرازیر میشود. طبق تحقیقات به عمل آمده توسط دانشمندان در هر ثانیه حدود ۳/۱ میلیون لیتر آب از این آبشار سرازیر میشود. پس میتوانید تصور کنید که چه صدای زیبایی را خواهید شنید وقتی نزدیک این آبشار چادر زده باشید که واقعا قابل وصف نیست. اگرچه به دلیل حجم انبوه آب سرازیر شده و همچنین منطقه آبشار شاید نتوان زیاد به آن نزدیک شد، اما عظمت و شکوه آن حتی از کیلومترها دورتر نیز قابل تشخیص است.
الگوازو نامی برگرفته از لغات گوارانی و توپی به معنای آب انبوه یا آب عظیم است. گرچه این نام از افسانههای کهن برگرفته شده و حاکی از عشقی بیپایان بین دو فرد است، اما در واقعیت نیز نگریستن به این آبشار انسان را مسحور تماشای خود میکند و همین زیبایی خیرهکننده باعث شده به فهرست عجیبترینهای ما راه پیدا کند.
● ساوترلند
اما هشتمین آبشار زیبا و شگفتانگیز در سرزمینی عجیب و بسیار جذاب برای گردشگران و البته ماجراجویان طبیعی قرار دارد. آبشار ساوترلند در نیوزیلند آبشاری سه مرحلهای است که از ارتفاع ۱۹۰۴ فوتی به پایین میریزد و منظرهای بسیار جذاب و دیدنی را برای طبیعتگردان و علاقهمندان به چادر زدن کنار این گونه آبشارها پدید آورده است. آبشار ساوترلند که به نام کاشف خود یعنی دونالد ساوترلند نامگذاری شده زمانی کشف شد که او به دنبال راهی برای دسترسی به دریاچه واکاتیپو (Wakatipu) در نیوزیلند امروزی بود. سهمرحلهای بودن و آببندهای طبیعی ایجاد شده در هریک از مرحلهها باعث شده که شکلی عجیب و جذاب به آن بدهد و در فهرست ما جایی برای خود دست و پا کند.
● اوزود
نهمین نام از فهرست ده آبشار عجیب ما در سرزمینی گرم و کویری واقع شده و مربوط به کشور مراکش یا همان سرزمین عطر و رنگ است. آبشار اوزود با ارتفاعی حدود ۱۱۰ متر همان طور که از تصویرش پیداست این پرسش را در ذهن هر ماجراجویی ایجاد میکند که چه کسی قدرت بهوجود آوردن این همه زیبایی را در دل سرزمینی خشک و گرم داشته است؟ این آبشار زیبا علاوه بر سیراب کردن زمینهای اطرافش هر ساله توانسته تعداد زیادی از علاقهمندان به طبیعت را از دیگر نقاط جهان به مراکش بکشاند و برای حداقل یکی دو روز کنار خود نگه دارد.
● براون
آخرین رتبه از فهرست ده تایی ما مربوط به آبشاری از سرزمین نیوزیلند است و گرچه نامش در فهرست بلندترین آبشارهای جهان ثبت شده، اما در فهرست عجیبترینهای ما نیز نامش بهچشم میخورد. آبشار براون از ارتفاع ۸۳۶ متری به داخل دره سرازیر شده و عنوان بلندترین آبشار تکرشتهای جهان را به خود اختصاص داده، اما نکته جالب توجه آن که باعث شده در فهرست عجیبترینهای ما نیز قرار گیرد دریاچهای طبیعی به همین نام قبل از این آبشار است که واقعا تصویری شگفتانگیز و رویایی را به هر بینندهای ارائه خواهد داد. هرچند شدت جریان آب ایجاد شده باعث خطرناک بودن این دریاچه در ارتفاع ۸۰۰ متری شده، اما هر ساله تعداد زیادی گردشگر و ماجراجو به پارک ملی فیوردلند در جنوب نیوزیلند سفر میکنند تا چند عکس یادگاری و کولهباری از خاطرات را با خود به خانه ببرند.
عماد عزتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست