یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا

ارزش غذایی تخم مرغ


ارزش غذایی تخم مرغ

تخم مرغ یکی ازمواد غذایی با هضم آسان و دسترسی فراوان در برنامه غذایی افراد است. این ماده غذایی منبع خوبی از پروتئین با قیمت پایین و کیفیت بالا، ویتامین ها و املاح ضروری است. به …

تخم مرغ یکی ازمواد غذایی با هضم آسان و دسترسی فراوان در برنامه غذایی افراد است. این ماده غذایی منبع خوبی از پروتئین با قیمت پایین و کیفیت بالا، ویتامین ها و املاح ضروری است. به طور متوسط یک تخم مرغ حدود ۷ کیلو کالری انرژی و حدود ۷ گرم پروتئین دارد که از نظر پروتئینی می تواند جایگزین ۳۰گرم گوشت و یا دو سوم لیوان شیر شود.

بیش از نیمی از پروتئین تخم مرغ (۵۵درصد) در سفیده آن قرار دارد و می تواند برای همه گروه های سنی مورد مصرف قرارگیرد.

بنابر اعلام انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین های گروه B (مانند B۱۲، B۶ و اسید فولیک) و ویتامین های A، KEDاست که موجب حفظ سلامت دستگاه عصبی، کمک به خونسازی، حفظ سلامت و استحکام دندان ها و استخوان ها می شود.

تخم مرغ حاوی املاح لازم برای تامین سلامتی فرد است؛ بویژه آنکه منبع کلسیم، فسفر، روی، پتاسیم، منیزیم و سلنیوم است و برای رشد و سلامت ایمنی، استخوان ها و دندان ها، سلامت پوست، سیستم اعصاب و عضلات لازم است.

حدود نیمی از پروتئین و تقریباً تمامی چربی های تخم مرغ در قسمت زرده آن قرار دارد و بیشتر این مقدار چربی (دو سوم) نیز از نوع غیراشباع است که برای فعالیت های طبیعی مغز و اعصاب ضروری است. همچنین هر عدد تخم مرغ حاوی ۲۴۰ میلی گرم کلسترول است. مقدار مصرف تخم مرغ برای افراد دیابتی یک عدد درهفته، برای افرادی که کلسترول بالا وبیماری قلبی و عروقی دارند ۲ تا ۳عدد درهفته (با نظر متخصص تغذیه) و برای افراد سالم چنانچه دریافت گوشت مصرفی را محدود کنند، روزی ۱عدد است.

نحوه تشخیص تخم مرغ سالم

با قرار دادن تخم مرغ خام دریک ظرف حاوی محلول آب و نمک، تخم مرغ تازه و سالم در ته ظرف به صورت عمودی می ایستد، اما تخم مرغ سالم ولی کمی کهنه در قسمت های میانی آب معلق می ماند و تخم مرغ های فاسد درسطح آب به صورت افقی قرار می گیرند، همچنین رنگ پوسته تخم مرغ و وجود یا عدم نطفه هیچ گونه تاثیری درارزش غذایی آن ندارد و ارزش غذایی تخم مرغ های محلی و صنعتی یکسان است.

هنگام شکستن تخم مرغ، اگر سفیده آن در ظرف پخش شود، تخم مرغ کهنه و اگر سفیده حالت ژلاتینه محکم داشته باشد تخم مرغ تازه است.

توصیه های مربوط به خرید و نگهداری تخم مرغ:

- حتی الامکان تخم مرغ های سالم را خریداری کنید و از خرید تخم مرغ های شکسته و یا ترک خورده خودداری کنید.

- در صورت وجود تاریخ مصرف، هنگام خرید به آن توجه کنید.

- تخم مرغ را در یخچال نگهداری کنید.

-تخم مرغ را برای نگهداری دریخچال نشویید و فقط آلود گی های سطحی آن را پاک کنید و قبل از مصرف پوسته بیرونی آن را بشویید.

از مصرف تخم مرغ خام به دلیل احتمال وجود آلودگی میکروبی سالمونلا و اختلال در جذب ویتامین ها خودداری کنید.

- از دادن سفیده تخم مرغ به کودکان زیریک سال خودداری کنید.

- هنگام مصرف تخم مرغ، آنها را یکی یکی در ظرف جداگانه شکسته و در صورت داشتن لکه و بوی نامطبوع از مصرف آن خودداری کنید.

- تخم مرغ را درست قبل از طبخ، از یخچال خارج کنید.

- برای آب پز کردن تخم مرغ، مقدار کمی نمک و یا سرکه به آن اضافه کنید که حتی اگر پوست تخم مرغ هم شکسته شد، سفیده آن بیرون نریزد.

- از نگهداری مایع تخم مرغ اضافی که برای طبخ غذا به کار برده شده خودداری کنید.

- در سنین رشد زرده و سفیده تخم مرغ را با هم مصرف کنید.

- برای حفظ ارزش غذایی تخم مرغ هنگام تهیه نیمرو، درماهیتابه را ببندید.