پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

استعدادی فراتر از نمره ۰


استعدادی فراتر از نمره ۰

پدر و مادر در خانه و آموزگاران در مدارس، عادت دارند برای دانش آموزی ارزش فوق العاده قایل شوند که در درس های زبان، ریاضی و یا علوم تجربی استعداد خوبی از خود نشان بدهد و اگر این …

پدر و مادر در خانه و آموزگاران در مدارس، عادت دارند برای دانش آموزی ارزش فوق العاده قایل شوند که در درس های زبان، ریاضی و یا علوم تجربی استعداد خوبی از خود نشان بدهد و اگر این دانش آموز در امتحان نهایی نمره خوبی از این درس ها بگیرد، او را در شمار دانش آموزان فوق العاده و نابغه به حساب می آورند و به سایر استعدادهای او اهمیت نمی دهند. این نگرش باعث می شود تا والدین و معلمان فقط به دانش آموزانی توجه نشان دهند که در دروس فوق استعداد درخشانی دارند و بقیه دانش آموزان با وجود دارا بودن استعداد در دیگر رشته ها، از دایره توجه مربیان خارج می شوند.این نگاه کوته بینانه باعث عصیان بسیاری از دانش آموزان می شود، چون آنها نه در نظام تربیتی خانه و نه در نظام آموزشی مدرسه، جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده اند و به استعدادهایشان بهایی داده نشده است.

بدین ترتیب معیار برتری از دیدگاه ما، محدود و مربوط به گذشته است، به همین خاطر هر پدر ومادری آرزو می کند که فرزندش، پزشک یا مهندس شود و سایر حرفه ها و گرایش ها از اهمیت ساقط می شوند. حکمت خداوند بر این قرار گرفت که انسان ها متفاوت آفریده شوند و برای هر انسانی استعدادهای متنوعی بیافریند و همین امر باعث حرکت، رشد و توسعه و تکامل زندگی انسان ها می شود.

مفهوم استعدادهای گوناگون به ما می فهماند که خداوند هیچ انسانی را از هیچ استعدادی محروم نساخته و در درون هر کدام از ما گنجی نهفته است.

انواع استعدادها و ویژگی های آن

۱) استعداد و هوشمندی زبانی: این اشخاص استعداد خاصی درمطالعه کردن و استفاده هوشمندانه از واژه ها برای ابراز احساسات خود دارند، به همین دلیل در معاشرت با دیگران خوش مشرب و موقعیت شناس هستند.

۲) استعداد ریاضی: این گونه اشخاص استعداد خاصی در بازی با اعداد و رموز و حل مسائل ریاضی و درک رابطه موجود بین اعداد و مجهولات دارند.

۳) استعداد تخیل: قدرت و استعداد این اشخاص در تخیل؛ نقاشی، طراحی، استفاده از رنگ ها، سایه ها، بافندگی، تقلید، عکس برداری، انتخاب صحیح اشکال و حجم آنها است.

۴) استعداد اجتماعی شدن: استعداد این اشخاص در درک نیازها و انگیزه های دیگران است. این افراد در فعالیت های گروهی و رهبری این فعالیت ها تخصص دارند.

۵) استعداد تفکر عمیق: این گونه اشخاص می کوشند استعدادها و احساسات درونی خود را کشف کنند. همچنین این قدرت را دارند تا درباره چند موضوع، در یک زمان دقیق و عمیق تمرکز کنند.

۶) استعداد بدنی - حرکتی: این اشخاص، استعداد خاصی در استفاده از اندام های خود دارند (حرکت چشم ها، عضلات صورت، دست ها و سایر اندام های بدن) این افراد می توانند نقش های مختلف بازیگری را ایفا کنند و بعضی ها استعداد خاصی در پانتومیم دارند.

۷) استعداد وجدانی: مفهوم جدیدی از هوشمندی است که دانیل ژولمان آن را شرح داده است. این کشف بازتاب گسترده ای یافت و معلوم شد که موفقیت بسیاری از بزرگان تاریخ در این استعداد نهفته است. چنین شخصی نسبت به توانایی خود آگاه است و آن را در عمل نشان می دهد. اینان معمولا سرزنده و پرهیجان هستند و اندیشه های مثبت و انگیزه قوی برای کار و تولید و موفقیت دارند، علاوه بر آن استعداد درک، همکاری، همدردی و همنوایی با دیگران را دارند.

۸) استعداد عملی (مکانیکی یا دستی): استعداد این شخص کار کردن با ابزار آلات است. این استعداد را می توان از دوران بچگی کشف کرد. بعضی از کودکان کم حرفند، ولی می بینیم که مشغول باز و بسته کردن وسایل برقی مانند رادیو و یا تلویزیون و ... هستند.

۹) استعداد معنوی: حتما در زندگی با افرادی برخورد کردید که در صورت آنها نوعی پاکی و معنویتی خاص دیده می شود. هنگام نگاه کردن به آنها احساس آرامش می کنید. ما هیچ گاه معاشرت با چنین افرادی را فراموش نخواهیم کرد چون برخورد آنها حالتی از اطمینان و آرامش در روحمان بر جای می گذارد. این نوع استعداد معمولا در میان رهبران دینی و روحانی دیده می شود که تاثیر فراوانی روی پیروان خود دارند نه به خاطر سخنان منطقی و مستدل آن ها بلکه به دلیل معنویت، آرامش و صداقت در کلام وعشق ومهربانی و سعه صدر آنهاست. با بررسی انواع استعدادها حتما به این نتیجه رسیده اید که تا چه حد استعدادهای خود و فرزندانمان را فراموش کرده ایم.

مژگان ترابی