شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
جای پای گربه روی برگه های تحقیق
درست از همان سالی که پروفسور از میان ما رفته تا به امروز، موزه دکتر در قسمتی از منزلش، به همت خانواده و همیارانش ایجاد شده. محیطی است فرهنگی، آموزشی برای دوستداران دانش، پژوهش و البته فرهنگ و هنر. هر گوشه آن یادآوری ممتاز از پایداری و ایمان، در راه خدمت به کشور و تلاش خستگی ناپذیرش برای توسعه پایدار در جهان و سرزمین کهن ایران است. بیمناسبت نبود بازدید از این موزه و آشنایی بیشتر با اندیشههای او.
در حین بازدید از این گنجینه فرهنگی گفتوگویی کوتاه داشتهایم با فریدون پیدا، یکی از همکاران و مسئول فرهنگی کارهایش که بیش از بیست سال همراه او بوده است.
هدف از شکلگیری این موزه در ابتدا چه بود؟
تفکرات همه انسانها نصب کردنی نیست بلکه باید طوری آنها را بیان کرد. تنها راهی که برای بیان این تفکرات و اندیشههای پروفسور وجود داشت استفاده از وسایل او بود. در واقع وسایلی که در موزه استفاده کردیم همین نقش را ایفا میکنند.
استفاده از زمان به بهترین نحو در زندگی استاد به وضوح روشن است. وقتی به شرح زندگی او نگاه میکنیم باور کردن این موضوع که در ۷ سال ۸ مدرک کارشناسی گرفتند کمی دشوار است.
برای دکتر لحظه لحظه زندگی از اهمیت بالایی برخوردار بود. در پاسخ به سوال شما بد نیست که داستان گرفتن مدرک مهندسی برق را برای شما بگویم. قبل از اینکه برای تحصیل رشته برق به دانشکده برق پاریس برود، دکتر ستارهشناس بود و مدتی در رصدخانهیی در حومه پاریس واقع در کوههای آلپ کار میکردند. به دلیل سختی کار و شرایط بسیار بد جوی، بیماری به سراغش میآید و بخاطر سینهپهلو مجبور میشود شش ماه در بیمارستان و بعد در منزل بستری شود.
از روز سوم چهارم در بیمارستان حوصلهاش سر میرود. در ملاقاتی که برادرش با او داشت میگوید روزنامههای این روزها از رشته جدیدی مطلب مینویسند به نام مهندسی برق. اگر امکان دارد کتابهای این رشته را برایم تهیه کن. بعد از آن آقای دکتر در دوران بیماری و نقاهت و بستری بودن شروع به خواندن این کتب میکند و در اثر توانایی که به وسیله مطالعه پیدا کرده بود، وارد دانشکده پلی تکنیک پاریس میشود و مهندسی برق خود را میگیرد.
حالا شما این را مقایسه کنید با کسانی که آرزو دارند هر چه زودتر روزهای مدرسه تمام شود و دنبال تفریح بروند. دکتر در دوران بیماری هم به خود اجازه تلف کردن وقت را نمیدادند.
برای همین هم هست که ما این مدارک و مدارج علمی را برای بازدید جوانان اینجا گذاشتهایم. این موزه پر است از این تلنگرها. تفکرات دکتر باید برای جوانان الگو شود.
حالا انتظار هم نداریم که همه این تغییر و دگرگونی درونشان ایجاد شود، اگر ۵ تا ۱۰ درصد هم اینطور شوند، ما به هدف مطلوب رسیدهایم. البته خوشبختانه به این نتیجه رسیدهایم.
بازدید از این موزه رایگان است؟
در این ۱۳ سال گذشته تمام فعالیت موزه رایگان بوده. چون درسی که از خود پروفسور گرفتیم این بود که تفکرات فرهنگی و اقتصادی در مسیر جداگانه هستند. کسی که کار فرهنگی میکند، نباید چشم انتظار مالی داشته باشد. البته این دلیل بر حمایت نکردن متولیان و مسئولان نمیشود.
در مورد این نتیجهیی که گفتید آمار رسمی هم تهیه کردید؟
طبق آمار رسمی آموزش و پرورش، بر اثر فعالیت بنیاد دکتر حسابی در ارایه الگو بین دانشآموزان قریب به ۳۰ درصد گرایش درس فیزیک بالا رفته.
الان در همین موزه کارنامهیی داریم از دختری دبیرستانی که قبل از بازدید از موزه نمراتش بین ۱۳ و ۱۴ بوده، اما بعد از بازدید طبق اعلام مسئولان مدرسه، تمام نمراتش بیست شده است. ضمن اینکه مرکز اسناد ما پر است از این تغییرات که هم به صورت مکتوب و هم ضبط شده موجود است.
در مقابل چه امکاناتی به این موزه اختصاص داده شده؟
همه در حد تشکر و قدردانی از کار حمایت میکنند. عمل جایی در این حمایت ندارد. خود شما میدانید یک خانه کوچک با یک یخچال و یک تلویزیون، هزار نوع خرج و مخارج دارد، حالا چطور ممکن است اینجا با این همه مخارج و بدون هیچ درآمدی دوام بیاورد و روی پای خود بایستد؟!
با وسایلی که در این موزه هست به نظر میرسد دکتر علاقه خاصی به جمعآوری همه وسایلش داشته. آیا این به دلیل تداعی دوباره خاطرات شخصی است؟
یکی از چیزهایی که ما اینجا به بازدیدکنندگان منتقل میکنیم ارزش داشتن هر چیزی در تفکرات دکتر است. حالا این هر چیز شامل یک دایره وسیعی است که اگر ما بخواهیم نقاطی از این دایره را انتخاب کنیم، احترام به گذشتگان یکی از آن نقاط است.
مبلی که در اینجا میبینید متعلق به جهیزیه مادر دکتر است که ۱۲۰ سال قدمت دارد حتی جای پای گربهاش را هم که روی برگههای تحقیقش مانده، نگه داشته. این نکته جالب است که در عین حال که برای همه چیز ارزش قایل بوده، همه چیز در چارچوب و مقام خودش حفظ شده.
البته از نگه داشتن این وسایل حتما جنبه تداعی خاطره هم مدنظر بوده، اما یک دلیل دیگرش هم جنبه یادآوری و پیام دارد.
لباس عروسی همسر دکتر اینجا هست که نشان میدهد لباس شادی به هیچ وجه در گذشته سفید نبوده بلکه آبی و صورتی رنگ بوده.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست