دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

یک هم‌صحبت همیشه مخالف


یک هم‌صحبت همیشه مخالف

وقتی مجبوری با فردی گفت‌وگو کنی که مدام به تو می‌گوید‌: من مخالفم، تو اشتباه می‌کنی، درست نمی‌گویی، من بهتر می‌فهمم! باید صبر ایوب داشته باشی.

وقتی مجبوری با فردی گفت‌وگو کنی که مدام به تو می‌گوید‌: من مخالفم، تو اشتباه می‌کنی، درست نمی‌گویی، من بهتر می‌فهمم! باید صبر ایوب داشته باشی.

هر وقت قرار است با مینا حرف بزنم‌، دنیا روی سرم خراب می‌شود. سال‌هاست که یکدیگر را می‌شناسیم. او دختر مهربانی است اما زمانی که می‌خواهیم جدی حرف بزنیم، مطمئنم تا نظرم را بیان کنم‌، با مخالفت سر‌سختانه‌ی او رو‌به‌رو می‌شوم. با دلیل و بی‌دلیل هزار آسمان و ریسمان را به هم می‌بافد که بفهمی اشتباه می‌کنی و چنین وچنان. هر چقدر سعی دارم یک موضوع مشترک با او پیدا کنم اما بازهم او نکته‌ای برای مخالفت کردن می‌یابد. دوستی و هم‌صحبتی با او برایم خسته‌کننده شده است.

حتماً شما هم در زندگی به افرادی برخورد کرده‌اید که فکر می‌کنند عقل‌کل هستند‌. افرادی که در هر بحثی وارد شوند، نقش دادستان را بازی می‌کنند و کلاً با همه‌چیز مخالف‌اند. این‌گونه افراد یک سبک منحصر به خود دارند که پر است از افعال منفی و نقدهای طولانی‌. سبک آن‌ها در گفت‌وگو‌، محاوره‌ی مخالفتی است.

ویژگی‌های این سبک چگونه است؟

سبکی از تعامل و گفت‌وگو که در آن یکی از طرفین‌، عقیده‌ی مخالف داشته و سعی در تغییر نظر طرف مقابل دارند. در یک کلام، افرادی که مدام به ما می‌گویند: تو اشتباه می‌گویی و من درست می‌گویم! و این حرف در اصل یعنی: تو نمی‌فهمی و من می‌فهمم!

کسانی که از چنین روشی در ارتباط استفاده می‌کنند‌، فاقد مهارت‌های لازم برای یک ارتباط مناسب و تاثیر‌گذار هستند زیرا در یک ارتباط صحیح باید موارد زیر رعایت شود؛

-دو نفر سعی کنند که در تعامل مشترک و برابر باشند.

-هر دو فرد سعی در بالابردن عزت نفس طرف مقابل داشته باشند.

-به یکدیگر نشان دهند که این ارتباط برای‌شان ارزشمند است.

اما در سبک محاوره‌ی مخالفتی‌، چنین فردی درست بر عکس همه‌ی موارد بالا عمل می‌کند. وی سعی دارد خود را بالاتر نشان دهد، طرف مقابل را محکوم به ندانستن کند و عزت نفس او را از بین ببرد.

مخالفت‌های گاه دوست‌داشتنی

البته حرف زدن با فردی که چنین سبکی در گفت‌وگوهای خود دارد در برخی مواقع خالی از لطف نیست. با چنین افرادی هیچ‌وقت یک گفت‌وگوی سرد و کوتاه نخواهید داشت. همیشه در مقابل هر اظهارنظر، حرفی برای گفتن دارند و مخالفتی که خود باب گفت‌وگوی بعدی باشد را باز می‌کنند‌. اگر قرار باشد دیر‌به‌دیر مجبور به تحمل چنین آدمی باشید، می‌توانید از هم‌صحبتی پر‌فراز و نشیب لذت ببرید در غیر این‌صورت تحمل چنین همکلامی نه مشکل که گاهی محال است!

یک آینه بردارید

نگاهی به نوع گفت‌وگوی خودتان با دیگران داشته باشید‌، زیرا ممکن است شما از آن دسته افرادی باشید که دیگران از هم‌صحبتی با او کلافه و خسته می‌شوند. فراموش نکنید هیچ‌گاه افرادی که چنین مشکلی در ارتباط دارند، در مرحله‌ی اول نمی‌پذیرند دچار مشکل هستند. آن‌ها فکر می‌کنند حق با خودشان است. شاید شما هم چنین مشکلی داشته باشید، بد نیست از نزدیکان خود بپرسید و مدتی گفت‌وگوهای خود را زیر نظر بگیرید.

تبدیل گفت‌وگوی مخالفتی به فعال

اگر چنین مشکلی ندارید اما در نزدیکان‌تان شخصی را سراغ دارید که سبک محاوره‌ای مخالفتی دارد و همین رفتارش شما را آزار می‌دهد، بهتر است در این خصوص با او صحبت کنید. می‌توانید دوستانه به او بگویید این‌همه مخالفت با نظر بقیه به ضررش تمام می‌شود و روزی بی‌هم‌صحبت می‌ماند و یا کمی با طنز و شوخی مقابله‌به‌مثل کنید تا طعم یک هم‌صحبت همیشه مخالف را بچشد. مسلماً این راهکارها در مورد افرادی‌ست که بی‌دلیل و منطق به مخالفت می‌پردازند، وگرنه لازم نیست همیشه، همه‌ی آدم‌ها با شما موافق باشند.

به او کمک کنید تا بتواند برخی مواقع به‌جای مخالفت‌، سکوت کند. در قدم اول نمی‌توان انتظار داشت دیگران را تایید کند‌. همین که نگوید من مخالفم و تو اشتباه می‌کنی، یک قدم به اصلاح رفتارش نزدیک شده است.

‌همچنین می‌توانید برای او جایزه‌ای تعیین کنید. هرگاه مخالفتی نکرد، دوستانه‌تر و با مهربانی بیش‌تر او را پذیرا باشید و هرگاه مخالفت بی‌موردی انجام داد، کمی خود را ناراحت نشان دهید. هر تغییر رفتاری زمان می‌برد. مهم این است که آن فرد، متقاعد شود رفتارش اشتباه است‌. در غیر اینصورت هرچه تلاش کنید، تغییر نخواهد کرد.