دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

۱ آذر ـ ۲۲ نوامبر ـ قتل داریوش فروهر ناسیونالیست بزرگ معاصر و همسرش پروانه - نگاهی کوتاه به افکار و کارهای داریوش


اول آذرماه ۱۳۷۷ ، در ساعات شب ، چند نفر به خانه داریوش فروهر ناسیونالیست ۷۰ ساله و از مردان بزرگ سیاسی ایران زمین رفتند و او را در اطاق كارش ( طبقه دوم خانه اش واقع درخیابان هدایت …

اول آذرماه ۱۳۷۷ ، در ساعات شب ، چند نفر به خانه داریوش فروهر ناسیونالیست ۷۰ ساله و از مردان بزرگ سیاسی ایران زمین رفتند و او را در اطاق كارش ( طبقه دوم خانه اش واقع درخیابان هدایت ) با وارد آوردن ضربات متعدد كارد به ناحیه سینه كشتند و همسر ۵۸ ساله وی بانو پروانه را كه مبارزی بلند آوازه بود در طبقه اول خانه به همان صورت ( ضربات كارد ) از پای درآوردند و اجسادشان را روی صندلی قرار داده و خانه را ترك گفتند.

فروهر كه در اصفهان به دنیا آمده بود از پیروان خط دكتر مصدق ( استقلال و حاكمیت ملی ، اقتدار میهن ، دمكراسی و عدالت اجتماعی ) بود كه مبارزات خود را با تلاش برای ملی شدن نفت آغاز كرده بود .

وی از موسسان حزب پان ایرانیست و سپس رهبر حزب ملت ایران و از سران جبهه ملی بود و از دهه ۱۳۲۰ بارها به زندان افتاده بود.

در جریان انقلاب ۱۳۵۷ ، طراح اصلی اتحاد مخالفان شاه بود و برای تامین این وحدت با قبول هر گونه خطر ، تلاش فراوان كرده بود و مدتها به نام جبهه ملی سخن می گفت. در دولت موقت ، وزیر كار بود و در جریان ناآرامی های كردستان تلاش فراوان برای حل مسئله كرد.

داریوش فروهر بارها گفته بود كه آرزویی جز سعادت و سربلندی ایرانیان و اتحاد دوباره «ایران زمین» ندارد ، و برای تامین این اتحاد روش كوروش بزرگ را راهی عملی می دانست و به همین لحاظ با برادران افغان و تاجیك و كردهای خارج از مرزهای ایران در ارتباط بود. وی دولت انگلستان را به خاطر ظلمهایی كه در طول قرون ۱۹ و ۲۰ نسبت به ایرانیان مخصوصا تجزیه ایران كرده بود نمی بخشید. او گفته بود كه انگلیسی ها واژه بلوچستان را بر سرزمین اصیلترین قوم ایرانی گذاردند تا ناحیه شرقی آن را ببلعند و....

مخالفت خود را با اقدام نظام سابق در تغییر تقسیمات كشوری ؛ جداكردن استان پارس از خلیجش ، جدا ساختن كرمان از ساحل دریا و تغییر نام مكران به بلوچستان و ... اعلام داشته بود و تقسیم احتمالی خراسان كه از نظر او تنها به منظور ایجاد سمتهای تازه خواهد بود موافق نبود و این كارها را مآلا زیان آور می دانست.

فروهر موافق جدایی دین از دولت بود و استدلال او در این زمینه این بود كه مردم نارسایی و احیانا اشتباه كارمندان دولت را به حساب دین خواهند گذاشت كه روا نیست.

در پی قتل داریوش و همسرش كه بازتاب وسیع داشت ، طولی نكشید كه چند نفر به عنوان متهم به قتل آن دو معرفی شدند كه قبلا از ماموران امنیتی جمهوری اسلامی بودند و .... این دو قتل كه در ادامه ناپدید شدن و قتل چند نویسنده صورت گرفت عنوان «قتلهای زنجیره ای» به خود گرفته است كه برخی رسانه ها سابقه كار را تا قتل دكتر سامی عقب برده اند.

مروری بر افكار و كارهای داریوش فروهر ثابت می كند كه یك ناسیونالیست تمام عیار ایرانی بود كه كارهایش در تاریخ معاصر ایران باقی خواهد ماند.

نگاهی به گزارش رسانه ها نشان می دهد كه دختر او « پرستو » می رود كه راه پدر را در پیش گیرد، به همان گونه كه دختر نهرو ، دختر آلنده و ... عقاید پدر را دنبال كرده اند.