جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
علم آموزی با میکرو رایانه ها
امروزه بیشتر کاربرد رایانهها برای مقاصد آموزشی بوده و رایانهها میروند تا به یکی از ملزومات روزمره آموزش تبدیل شوند. ما از طریق آنها بهصورت آنلاین خرید میکنیم، عکسهای با ارزشمان را در آنها ذخیره میسازیم و حتی کار خیلی از ما کاملا وابسته به رایانه است.
همه این عوامل باعث شده که ما هر روز کمتر از گذشته از آنها برای سرگرمی و وقت گذرانی استفاده کنیم، به طوری که خیلی از کاربران، رایانه را فقط به عنوان ابزار کار تصور می کنند. این در حالی است که کاربرد سرگرمی رایانه ها تقریبا از بین رفته است. برای جان گرفتن این علاقه لازم نیست ما یک رایانه جدید بخریم، بلکه می توان رایانه ای جمع وجور و خیلی ارزان مخصوص بازی و سرگرمی داشته باشیم.
در اینجا قصد داریم دو نوع از این رایانه های کوچک را بررسی کنیم تا شما بتوانید متناسب با شرایط خود، بهترین آنها را برای سرگرمی انتخاب کنید. در این بررسی از انتخاب انواع شبیه هم پرهیز کرده و نمونه هایی از آنها را برگزیده ایم که دارای موارد استفاده متفاوتی باشند. برای مثال یکی از آنها به این منظور ساخته شده تا کاربرانی که به کوچک کردن رایانه ها و برنامه ریزی آنها علاقه دارند، از آن استفاده کنند.
۱ ـ رازبری پای
در گذشته کاربرهای رایانه های اولیه بیشتر از خود آنها به فهمیدن نحوه کار کردنشان علاقه مند بودند و تمایل داشتند خودشان برنامه هایی را برای آنها بنویسند. در آن زمان استفاده از رایانه ها بیشتر جنبه آموزشی داشت. حال در زمانه ما رازبری پای (Raspberry Pi) طراحی شده تا به عنوان وسیله ای برای آموزش در مدرسه ها مورد استفاده قرار گیرد. اما این روزها این رایانه کوچک همه آنهایی را که دوستدار دانستن نحوه کارکردن رایانه ها هستند، شیفته خود ساخته است.
این رایانه خود بر دو نوع است که شامل دو مدل A و B است. پردازنده هر دو نوع آنها از نوع ARM است که این روزها تقریبا در هر تلفن همراه هوشمند و هر تبلتی یافت می شود. رازبری پای بر اساس پردازنده سیستم روی تراشه نوع برادکام ساخته شده که یک هسته پردازنده ARM در آن به کار رفته است.
این میکرو رایانه به صورت یک مدار چاپی ساده فروخته می شود که کیسی همراه ندارد. هدف از این کار این است که هزینه های تمام شده پایین نگهداشته شده و در عین حال کاربر به آسانی به سخت افزار دسترسی داشته باشد. علاوه بر این از هیچ منبع تغذیه (پاور)، صفحه کلید و ماوس و صفحه نمایش خبری نیست. شما مجبورید آن را از طریق درگاه اتصال HDMI به تلویزیون یا صفحه نمایش وصل کرده، به علت نداشتن فضای ذخیره داده ناچارید یک کارت حافظه به آن بیفزایید و چون هیچ نرم افزاری روی آن نصب نشده، حتی نصب سیستم عامل نیز به عهده خودتان است.
البته شما با این رایانه کوچک از امتیاز انتخاب سیستم های عامل رایگان مختلف که همه از وبسایت رازبری پای (www.raspberrypi.org) قابل دانلود هستند، برخوردارید. اندازه رازبری پای در حد یک کارت خودپرداز است که یک SoC و یک واحد پردازشگر گرافیکی (GPU) را در خود جای داده است. مدل A مقدار ۲۵۶ مگابایت حافظه رم و یک عدد USB دارد و مدل B دارای ۵۱۲ مگابایت رم، دو عدد درگاه اتصال USB به اضافه یک درگاه اتصال شبکه ایترنت است.
شاید شگفت آورترین بخش در این رایانه، قیمت آن باشد. دو مدل آن به ترتیب ۲۴ و ۳۱ پوند انگلیس قیمت گذاری شده اند. ما برای شروع کار رازبری پای نوع B را به شما پیشنهاد می کنیم که یک دوربین وبکم رازبری پای را نیز همراه دارد. اولین کاری که باید پس از خرید آن انجام دهید این است که نرم افزار جدید نوبز را از وبسایت این شرکت دانلود کرده و روی یک کارت SD با ظرفیت چهار گیگابایت ذخیره کنید. به محض این که کارت حافظه را به مادربورد رازبری پای وصل و نرم افزار را بوت کند، گزینه های انتخاب سیستم های عامل مختلف را در اختیار شما می گذارد. در ابتدای امررازبری پای در مقایسه با میکرو رایانه های دیگر چندان فوق العاده به نظر نمی رسد، چرا که سریع ترین رایانه جهان نیست. اما استفاده از یک رایانه کامل لینوکسی با قیمتی چنین ارزان، خالی از لطف هم نباید باشد.
۲ ـ آردینو
رایانه مینیاتوری Arduino تقریبا با همه رایانه های کوچکی که ما پیشتر دیده ایم، تفاوت دارد. در اولین نگاه این رایانه درست مانند رازبری پای، یک مدار چاپی الکترونیکی دارای یک پردازنده به نظر می رسد، اما تشابهات آن با رازبری پای به همین جا ختم می شود. برای شروع، پردازنده آن خیلی بالاتر از سطح یک سیستم روی تراشه ابتدایی است.
آردینو به جای یک پردازنده ۷۰۰ مگاهرتزی با هسته ARM دارای قابلیت نصب سیستم های عامل مدرن امروزی است و از میکرو کنترلر AVR اتمل (Atmel) نگارش ۸ بیتی با سرعت سیکل ساعت ۱۶ مگاهرتز بهره می برد.
بر خلاف پردازنده رازبری پای که فقط برای اتصال به صفحه کلید، ماوس و صفحه نمایش طراحی شده، سیستم روی تراشه ۱۶ مگاهرتزی آردینو بسیار فراتر رفته، از قابلیت وصل شدن به سوئیچ ها، LED، حسگرها و الکتروموتورهای مختلف و کنترل آنها با هدف هوشمندسازی منازل بهره می برد. همچنین بورد آردوینو بهترین گزینه برای طراحی و ساخت ربات هاست. اطلاعات بیشتر در این زمینه را می توانید از وبسایت (www.robotbits.uk) کسب کنید. قیمت میکرو رایانه های آردینو بسیار متنوع بوده و از چهار پوند برای آردینو نانو تا ۱۳ پوند برای آردینو میکرو متغیر است.
برای این که بیشتر به قابلیت های این رایانه کوچک پی ببرید، ما آردینو Starter Kit را انتخاب کرده ایم که کارایی های آن را برای شما شرح می دهیم. این بورد بر اساس کتابچه راهنمایی که به همراه دارد، قادر است ۱۵ کار از جمله ترکیب رنگ لامپ ها، وسیله ای شبیه یک صفحه کلید کوچک، ایفای نقش یک ساعت شنی دیجیتال و یک فرفره موتوردار را انجام دهد. تنها کاری که باید بکنید این است که یک باتری ۹ ولتی به آن متصل کرده یا آن را به یک پورت USB رایانه متصل کنید. این کیت هر چه شما نیاز دارید در خود دارد که شامل خود آردینو Uno Board، کابل USB اتصال به رایانه و دانلود برنامه ها از آن، یک بورد الکترونیکی واسط برای سیم کشی بین قطعات الکترونیکی و بورد آردینو، یک موتور DC، یک نمایشگر الفبایی LCD، مقیاس سنج های LED، دکمه های فشاری، انواع مختلفی از حسگرها، به اضافه قطعاتی همچون مقاومت ها، دیودها و خازن ها، قطعات جانبی دیگر و نرم افزار محیط توسعه تعبیه شده IDE آن است که برای نوشتن برنامه های دیگر و دانلود آنها به بورد آردینو کاربر دارد. آردینو حدود ۶۳ پوند قیمت دارد.
(قیمت این محصولات جهانی بوده و ممکن است در نقاط مختلف جهان متفاوت باشد.)
جواد ودودزاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست