جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
این بستهبندیهای نامطلوب
این روزها، وقتی برای خرید محصولات غذایی وارد مغازه یا فروشگاهی میشویم، اولین چیزی که نظرمان را جلب میکند انواع بستهبندیهای زیبا و متنوع آنهاست که علاوه بر نقش نگهداری مواد غذایی، بازار فروش آنها را نیز داغتر کرده و گاه مصرفکننده را تنها به صرف شکل زیبا و متنوع ترغیب به خرید مینماید. ولی در اینجا ممکن است این سوال مطرح شود آیا ترکیبات به کار رفته در بستهبندیها میتوانند برای سلامت مصرفکننده مخاطرهآمیز باشند؟
در سالهای اخیر، موضوع آلودگی مواد غذایی با ترکیبات به کار رفته در انواع بستهبندیها بسیار مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است. امروزه در بستهبندی مواد غذایی از مواد مختلفی نظیر: فلزات، شیشهها، پلاستیکها و کاغذها بسیار استفاده میشود که این مواد همگی باید در بسیاری موارد در مقابل عملیات فرآیند از قبیل استریلیزاسیون، انجماد، ذوب کردن و حتی طبخ نهایی مواد غذایی مقاوم باشند. از اینرو، برای ارتقاء برخی ویژگیهای مذکور در بستهبندیها از ترکیباتی استفاده میکنند که میتواند برای سلامت انسان مخاطرهآمیز باشد. از طرف دیگر ترکیباتی که برای آراستگی و رنگ و لعاب بستهبندیها استفاده میشود نیز معضل دیگری به حساب میآید. ترکیباتی که برای سفید کردن بستههای کاغذی یا مقوایی شیر و ماست به کار میروند یا چسبهای مقاومی که جهت اتصال بستهبندیها استفاده میشوند و یا رنگها و مرکب چاپی که روی برخی بستههای کاغذی در تماس مستقیم با ماده غذایی قرار میگیرند همگی میتوانند از عوامل خطرآفرین به حساب آیند.
حتی برخی از این ترکیبات به قدری مضر هستند که نگهداری طولانیمدت هر نوع ماده غذایی در آنها و یا آلودگی هوا از طریق سوزاندن آنها میتواند موجب ورود ترکیبات سمی به بدن انسان شده و عوارضی مانند زخمهای گوارشی و مداخله در کار آنزیمهای بدن را به دنبال داشته باشد. مورد دیگر، آلودگی مواد غذایی به ترکیبات شیمیایی است که در تولید کارتنهای بازیافتی به کار میروند در مواردی که رطوبت هوا بالا باشد انواعی از قارچها روی کارتنهای بازیافتی رشد کرده که در اثر تماس با مواد غذایی یا دست برای سلامت مصرفکننده بسیار مضر خواهد بود. در این میان بستههای پلاستیکی نیز عامل مخاطرهآمیز دیگری هستند که میتوانند مستقیما از طریق نگهداری مواد غذایی منجر به آلودگی آنها شوند.
ترکیبات شیمیایی که از طریق این بستهها وارد مواد غذایی میشوند، همان منومرها، مواد نرمکننده، پایدارکننده و افزودنیهایی هستند که برای بهبود ویژگیهای بستههای پلاستیکی به آنها اضافه میشوند. ورود این ترکیبات به بدن انسان میتواند موجب تحریک بافتها، سلولها و حساسیت و واکنش بدن انسان نسبت به آنها شده و در درازمدت عوارضی مانند: سرطان، مسمومیتهای سیستمیک، عوارض خونی مانند: انعقاد خون، سکته قلبی و اختلال در گردش خون ریوی را به دنبال داشته باشد.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست