سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

۱۰ توصیه برای صرفه جویی آب


۱۰ توصیه برای صرفه جویی آب

تحقیقات نشان می دهد, کمبود آب در سراسر جهان یک مسئله کاملاً جدی و اساسی است

تحقیقات نشان می‌دهد، کمبود آب در سراسر جهان یک مسئله کاملاً جدی و اساسی است. هرچه زمان می‌گذرد آب آشامیدنی بیشتر کمیاب می‌شود. در کشورهای در حال توسعه نظیر چین و هند این نگرانی بسیار پررنگتر نمایان می‌شود زیرا رویکرد فرهنگی اینگونه کشورها به سمت مصرف‌گرایی است. یافته‌های مطالعات انجام گرفته به روشنی بیان می‌کند که نگهداری از منابع آبی موجود تاچه حد از اهمیت برخوردار است. اگر همین روند همچنان ادامه یابد در سال ۲۰۲۵ حدود ۳ میلیارد نفر از انسانهای روی زمین در معرض رویارویی با مشکل کم‌آبی قرار خواهند گرفت.

بنابراین برای اجتناب از این مسئله و نیز مدیریت منابع آبی موجود باید راهکارهای مؤثری را جست و آنها را به کار بست. هیچ منبعی با ارزش‌تر از آب نیست. علاوه بر این هیچ یک از منابع طبیعی مانند آب به هدر نمی‌رود و در راه غیرمعمول مصرف نمی‌شود. تأمین آب آشامیدنی، داشتن اکوسیستم سالم و دست‌نخورده و ثبات تأمین تغذیه مردم تنها بخشی از عوارض ناشی از به خطر افتادن منابع آبی است. اگرچه تصویر محتملی که از آینده منابع آبی ترسیم می‌شود به نظر بسیار ناراحت‌کننده می‌رسد اما فرصت مناسبی برای اندیشیدن و استفاده بهینه از منابع آبی به وجود می‌آورد. صرفه‌جویی در مصرف آب در بعضی از جوامع نهادینه‌شده و از برخی کشورها به دیگر مناطق منتقل می‌شود بنابراین می‌توان امیدوار بود که با معرفی و ترویج برخی از راهکارهای صرفه‌جویی و ذخیره آب و نیز به کارگیری تکنولوژی پیشرفته در این راه، پیشرفت‌های مهمی در این زمینه حاصل شود. در اینجا برخی از راهکارهای مؤثر در صرفه‌جویی آب را ذکر می‌کنیم به این امید که توانسته باشیم در سال اصلاح الگوی مصرف، گامی مؤثر برای صرفه‌جویی در مصرف این مایه حیات برداشته باشیم.

۱) جالب است بدانیم شیرهای آبی که چکه می‌کنند روزانه حدود ۲۰ گالن آب را هدر می‌دهند. پس حتماً هرچند وقت یک بار شیرهای آب را وارسی کنید و در صورتی که چکه می کنند واشر شیر و دوش آب را حتماً تعویض کنید. مهم‌تر از آن این است که از تجهیزاتی که در این زمینه در اختیار دارید به خوبی مراقبت کنید، این راه ساده‌ترین و ارزان‌ترین راه برای شروع صرفه‌جویی در مصرف آب است.

۲) نصب دوش‌هایی که آب کمتری از آنها جاری می‌شود و نیز خرید ماشین‌های لباسشویی و ظرفشویی که آب کمتری را مصرف می‌کند، موجب صرفه‌جویی فراوانی در مصرف آب و پائین آمدن هزینه زندگی می‌شود. بر روی بعضی از دوش‌ها دکمه‌هایی وجود دارد که جریان آب را هر وقت که لازم باشد قطع کرده و مجدداً وصل می‌کند. محاسبات نشان داده است که صرف هزینه اندکی برای نصب شیرهای آب و دوش‌هایی که جریان آب کمتری از آنهاجاری می‌شود موجب کاهش ۱۸درصدی مصرف آب در هر خانوار می‌شود.

۳) تمام آبی که از شیر آب خارج می شود چه تمیز و چه کثیف با فاضلاب مخلوط شده و هدر می رود سعی کنید که با آگاهی از این منبع باارزش، بسیار محتاطانه عمل کنید. مثلاً هنگامی که مسواک می زنید یا اصلاح می کنید شیر آب را ببندید. همیشه ماشین لباسشویی و ظرفشویی خود را وقتی روشن کنیدکه ظرفیت آنها تکمیل باشد. هنگامی که ظرف‌هایتان را ‌با دست می‌شویید، سینک ظرفشویی را از آب پرکنید و بعد شیر آب را ببندید. مدت کوتاهی در حمام بمانید. اگر به این توصیه‌ها عمل کردید، به قبض آب بعدی خود توجه کنید. متوجه خواهید شد هرماه مقدار زیادی در مصرف آب خود و هزینه مصرفی خانوار صرفه‌جویی کرده‌اید.

۴) اگر می خواهید در حیاط خانه خود گیاهی بکارید و یا گلدانی در آپارتمان خود داشته باشید سعی کنید از گیاهانی استفاده کنید که متناسب با آب و هوای محل زندگی شما باشد و نیاز به آب فراوان نداشته باشند. علاوه بر این در سردترین ساعات روز گیاهان را آبیاری کنید این کار باعث می شود میزان آب کمتری تبخیر شود.

۵) ظرفی زیر ناودان خانه خود قرار دهید و آب بارانی را که در آن جمع می‌شود برای آبیاری گیاهان استفاده کنید.

۶) تا جایی که ممکن است از مصرف آبهای بطری شده اجتناب کنید. در اغلب کشورهای پیشرفته، آبی که از شیرهای آب جاری می شود توسط شرکت‌های دولتی تأمین می‌شود و کیفیت آن دائماً بررسی می‌شود. بررسی‌ها همچنین نشان داده است که این آبها مزه بهتری نسبت به آبهای بطری شده دارند. آبهای بطری چندان قانونمند تهیه نمی‌شوند و آزمایشات نشان داده که حتی خالص هم نیستند. نتیجه تحقیقات و آزمایشاتی که روی آبهای بطری در امریکا انجام شد نشان داد یک‌پنجم از آنها حاوی مواد شیمیایی آلی هستند. بعضی از این آبها حتی از چشمه‌های معدنی استخراج نشده‌اند و آب معمولی شیر هستند. به یاد داشته باشیم، مقدار زیادی از سوخت فسیلی برای حمل و نقل این بطریها مصرف می‌شود. علاوه براین دفع بطری‌های استفاده شده نیز خسارات فراوانی به طبیعت وارد می‌کند.

۷) آبهایی که حداقل یک بار مورد استفاده قرار گرفته‌اند ولی هنوز برای مصارف دیگر قابل استفاده هستند آبهای خاکستری نامیده می‌شوند. مانند آبهایی که از سینک، حمام، ماشین ظرفشویی و یا لباسشویی خارج می‌شود. این آبها را یا می توان با استفاده از سیستم‌های خاصی بازیافت کرد و یا این که از روش ساده‌تری برای برخی از این گونه آبها استفاده کرد مثلاً به جای این که آب آکواریوم ماهی‌ها را داخل سینک تخلیه کنیم آن را در باغچه بریزیم.

۸) شست وشوی ماشین در ماشین‌شویی ها یا همان کارواش‌های پیشرفته اغلب بهتر از شست‌وشوی ماشین در خانه است. آنها معمولاً آب مصرف شده را بازیافت کرده و دوباره استفاده می‌کنند اما قبل از رفتن به این گونه مراکز بروید اطمینان حاصل کنید آب مصرفی آنها تمیز و بازیافت شده است.

۹) هرگونه شکستگی در لوله‌های آب را که موجب هدررفت آب می‌شود سریعاً به اداره آب گزارش دهید. از این که به دوستانتان و فامیل اطلاع دهید شیر آب درمنزل یا محل کارتان چکه می کند هرگز خجالت نکشید.

۱۰) منابع آبی که اطراف شهر و محل زندگی ما قرار دارند بسیار باارزش‌تر هستند. در بعضی از نقاط دنیا که سیستم محلی دارند آب استفاده شده به دریاچه‌ای که آب تازه از آن استخراج می‌شود برگردانده می شود. هرگز زایدات شیمیایی را در منابع آبی اینچنینی نریزید.