سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

هدایای بوش به اوباما اتم ایرانی و اسراییل


هدایای بوش به اوباما اتم ایرانی و اسراییل

اولین چیزی که باراک اوباما رییس جمهور منتخب آمریکا با آن دست و پنجه نرم خواهد کرد, لزوم حل جدی مسئله ایران و اسراییل است

اولین چیزی که باراک اوباما رییس جمهور منتخب آمریکا با آن دست و پنجه نرم خواهد کرد، لزوم حل جدی مسئله ایران و اسراییل است.

دگر بار تاکید می کنیم ایران و اسراییل. چرا که واشنگتن فقط برای حل مسئله مربوط به برنامه هسته ای ایران، به صراحت می توان گفت که عرصه برای مانور دادن داشته و دارد.

جرج بوش رییس جمهور آمریکا بارها اعلام کرده بود که آمریکا اجازه نخواهد داد که ایران به سطحی از فناوری های دست یابد که توانایی تولید بمب اتمی داشته باشد. اما بوش درخواست اسراییل برای کمک به اورشلیم در بمباران توان رو برشد ایران را رد کرد.

آنطور که رسانه های گروهی آمریکایی گزارش می دهند اسراییل از آمریکا خواسته بود که بمب های قوی سنگر شکنی را در اختیار این کشور قرار دهد تا مجتمع غنی سازی اورانیوم نطنز که برای ۵۴ هزار سانتریفیوژ در نظر گرفته شده است را منهدم سازد. بوش به جای این دستور داد که عملیات محرمانه ای را در راستای "کارشکنی" در برنامه هسته ای ایران سازماندهی کنند. بوش قصد دارد که این عملیات را به وارث کاخ سفید منتقل کند تا وی خود تصمیم بگیرد که آیا ارزش ادامه دادن دارد یا خیر. بعبارت دیگر می توان گفت که مسئله ایران-اسراییل در حادترین شکل آن، هدیه بوش به اوباماست.

اگر رسانه های گروهی آمریکایی را باور کنیم دو نظریه متضاد یکدیگر در مورد برنامه هسته ای ایران روی میز اوباما قرار دارد. یکی از آنها دولت جدید آمریکا را به کنار آمدن با ایرانی توانا و در حال رشد دعوت می کند. بر اساس آن آمریکا حق ایران را برای ملحق شدن به کشورهای به اصطلاح "در آستانه" که برنامه هسته ای آن از ساخت بمب هسته ای فقط یک اراده سیاسی کم دارد، برسمیت شناسد.

نظریه دیگر "پنج اصل" سیاسی آمریکا در روابطه با ایران است که از اوباما می خواهد که با استفاده از تمامی ابزار و اهرم های از جمله نظامی بلند پروازی های هسته ای ایران را متوقف سازد.

در هر گونه سناریو احتمالی حضور اسراییل اجتناب ناپذیر است. برای اسراییل "خط قرمز" در برنامه هسته ای ایران در مراحل به مراتب قبل از پرتاب موشک با کلاهک هسته ای به سوی اورشلیم تعیین شده است. و اورشلیم بر خلاف واشنگتن قصد ندارد که منتظر پرتاب موشک های ایرانی شود. به اعتقاد برخی از کارشناسان "اولین خط قرمز" رسیدن برنامه هسته ای ایران به سطح ۱۰-۱۵ هزار سانتریفیوژ است که به تهران اجازه می دهد در صورت تمایل کلاهک هسته ای تولید کند. "خط قرمز" دوم و اصلی می تواند خروج ایران از پروتکل الحاقی باشد که به این کشور اجازه خواهد داد که از ورود بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در بازرسی های اعلام نشده جلوگیری کند که این آخر خط است.

بی دلیل نیست که بسیاری از کارشناسان معتقدند که عملکرد کنونی اسراییل در منطقه نوار غزه نمایش قاطعیت به ایرانی هاست. به اعتقاد عده ای دیگر غزه کاملا می تواند مقدمه ای برای عملیات نظامی علیه ایران باشد. و امروز سئوال اینست: این عملیات هیچوقت صورت نخواهد گرفت یا فعلا انجام نخواهد شد؟



همچنین مشاهده کنید