جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
آیا حرفهای پسر عارف در مورد ژن خوب درست است علم چه میگوید
![آیا حرفهای پسر عارف در مورد ژن خوب درست است علم چه میگوید](/web/imgs/16/156/tio4a1.jpeg)
چند روز پیش گفت و گویی تصویری از پسر محمد رضا عارف منتشر شد که جنجال فراوانی بر پا کرد او در بخشی از این گفت و گو پیشرفت های خود را تلاش و پشتکار و البته "ژن خوب" خود دانست نه "رانت" و " آقازادگی".
آیا بحث
پسر عارف گفته بود: «هر کسی که توانایی داشته و به نقطه ای رسیده، حتما استعدادهایی در وجودش بوده؛ بالاخره تاثیر وراثت وجود دارد، ژن وجود دارد. پدر و مادر من هر دو جزء شاگرد اول های کنکور در کشور بودند، مادر من رتبه پانزده کنکور داشته؛ این ژن منتقل می شود. ما سه برادر، هر سه درس هایمان خوب بوده و خوب تحصیل کردیم؛ من خودم بعد از اینکه تحصیلاتم در دانشگاه صنعتی شریف به اتمام رسید، در سال ۸۵ رفتن آمریکا و با رزومه و نمرات خوبم (من زبانم همیشه خوب بود) در دانشگاه جرج واشنگتن پذیرش گرفتم و PHD روابط بین الملل را در دانشگاه فلوریدا خواندم. آنجا نگاه نمی کنند که تو پسر چه کسی هستی. به رزومه نگاه می کنند.
او افزود: «بالاخره این خون می آید و می رسد؛ همین طوری که کسی نمی تواند ادعا کند اصل و نسب دارد. افتخار می کنم این توانایی ها از دو تا ژن خوب، هم از طرف مادر و هم از طرف پدر آمده است.»
این سخنان حمید رضا عارف با حمله و مخالفت با او همراه شد. که می توانید جزییات آن را در اینجا بخوانید.
اما سوال مهم این است که آیا واقعا "ژن خوب" در پیشرفت های افراد مخصوصا پیشرفت های علمی تاثیر چشمگیری دارد؟
به گزارش بی بی سی، سال گذشته نشریه علمی نیچر تحقیقی در این باره منتشر کرده است پژوهشگران در این تحقیق بزرگ ۷۴ جایگاه کروموزومی را شناسایی کردند که با تعداد سال های تحصیل رسمی افراد ارتباط نشان می داد.
براساس این تحقیق "افراد مختلف دستاورد تحصیلی مختلفی دارند، ارتباط بین دستاورد تحصیلی و محیط بسیار قوی است اما ژن هم تا بیست درصد در تفاوت تحصیلی افراد نقش دارد. به عبارت دیگر از نظر آماری برخی ژن ها احتمال تحصیلات بیشتر و برخی ژن ها احتمال تحصیل کمتر را زیاد می کنند اما این نکته مهم است که تاکید کنیم که این ارتباط نماینده متوسط جمعیت است نه اینکه دستاورد تحصیلی فرد از پیش تعیین شده باشد."
براساس گزارش نیچر محققان تاکید می کنند " تاثیر ژن بر دستاورد تحصیلی موضوعی عجیب و غریب و دور از ذهن نیست چون ژن ها بالاخره در تکامل مغز نقش دارند" با ابن حال می گویند: «ما ژن "دستاورد تحصیلی"پیدا نکردیم"، معرفی تحقیق ما به این شکل گمراه کننده است. اول اینکه دستاورد تحصیلی در درجه اول با عوامل محیطی تعیین می شود نه ژن. دوم اینکه توان هر تک ژنی که ما شناسایی می کنیم برای توضیح این موضوع بی اندازه کم است. نتایج ما نشان می دهد که ارتباط ژنتیک با دستاورد تحصیلی از فعالیت هزاران حتی میلیون ها ژن متغیر تشکیل شده که هر یک تاثیری ناچیز دارد.»
براساس گزارش نیچر: «در واقع این تحقیق شواهدی را برای تاثیر متقابل ژن و محیط ارائه می کند. نکته آخر این که ژن ها مستقیما بر دستاورد تحصیلی تاثیر نمی گذارند بلکه ژن هایی که با دستاورد تحصیلی ارتباط دارند ممکن است بر بسیاری از عوامل بیولوژیک اثر بگذارند که این عوامل بیولوژیک بر ویژگی های روانشناختی اثر بگذارد و در نهایت به دستاورد تحصیلی منجر شود.»
فرارو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست