چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
چربی های خوب و بد
وقتی آقای دکتر برگه آزمایش را میخواند و میگوید کلسترولتان بالاست احتمالاً تصور میکنید کارتان در آمده و باید کلاً دور و بر چربیها را خط قرمز بکشید. اما اینطور نیست. میشود چربی خون داشت و با این حال روغن و مواد غذایی چرب نیز خورد. البته شرط و شروطی دارد. باید چربیهای مناسبی انتخاب کنید. به نظرتان از بین روغن زیتون، روغن کلزا، روغن آفتابگردان، کره، مارگارین و غیره کدامیک برایتان مناسبتر است؟ برای اینکه بدانید کدام روغنها و چربیها برایتان مناسب است و باید از کدامیک دوری کنید مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
● چربیهای خوب
اسیدهای چرب اشباعنشده جزو چربیهای خوب هستند. این اسیدهای چرب در ماهیها، گوشت سفید (گوشت پرندگان)، برخی از روغنهای گیاهی مانند روغن کلزا، روغن گردو، روغن زیتون، جوانه گندم و غیره وجود دارد.برای کاهش چربی موجود در لبنیات میتوانید از شیر کم چرب، خامه ۳ یا ۴ درصد، ماست کم چرب و پنیر کم چرب استفاده کنید.
● اینها را محدود کنید
روغن آفتابگردان، روغن ذرت، روغن بادامزمینی سرشار از امگا ۶ها هستند. درست است که مصرف این روغنها به میزان کم مفید است اما استفاده زیاد از آنها به ضرر سلامتتان خواهد بود. توجه داشته باشید که بهتر است به کلی قید روغن پالم و روغن نارگیل را بزنید چون سرشار از اسیدهای چرب اشباعشدهاند. این روغنها بیشتر در محصولات غذایی صنعتی مانند شکلات صبحانه و غیره وجود دارند.
● انتخاب چربی مناسب
وقتی متوجه میشوید که چربی خونتان بالاست لازم است که تغییراتی در عادتهای غذاییتان ایجاد کنید. باید بدانید که ۷۰ درصد کلسترول از طریق کبد و مابقی آن از راه مصرف مواد غذایی چرب تولید میشود. میتوان با انتخاب مواد غذایی مناسب و مصرف بیشتر آنها تأثیر خوبی در کنترل چربی خون داشت. با این حال کاهش کلسترول بد خون (LDL) بیشتر از هر چیزی به نوع و کیفیت چربیهایی که مصرف میکنید بستگی دارد نه میزان آنها. یعنی اینکه باید چربیهای خوب را جایگزین چربیهای بد بکنید. توجه داشته باشید که چربیهای سرشار از اسیدهای چرب اشباعشده کلسترول بد خونتان را بالا میبرد و اسیدهای چرب اشباعنشده برعکس این عمل میکند. یعنی میزان کلسترول بد خون را کاهش میدهند.
حتماً میدانید که دو نوع کلسترول وجود دارد:
LDL یا همان کلسترول بد خون که مازاد آن به جدارههای رگها میچسبد و متأسفانه باعث گرفتگی عروق میشود. یعنی همان تصلب شرایین.
HDL یا همان کلسترول خوب خون که جور کلسترول بد خون را میکشد و آن را به سمت کبد هدایت میکند تا از بدن دفع شود.
● بهترین انتخاب
برای پخت و پز: تا حد امکان از روغن زیتون استفاده کنید. البته بدون اینکه آن را بسوزانید چون اسیدهای چرب اشباعنشده آن از بین میرود.به عنوان چاشنی: از روغن کلزا یا روغن زیتون و همچنین از روغن گردو، سویا و جوانه گندم استفاده کنید. توجه داشته باشید که روغن کلزا سرشار از امگا ۳ میباشد. توصیه میکنیم این روغنها را با هم مخلوط کرده و مصرف کنید تا اسیدهای چرب همدیگر را کامل کنند.
● چربیهای بد
اسیدهای چرب اشباعشده باعث بالا رفتن کلسترول بد خون میشود. این اسیدهای چرب در چربیهای حیوانی موجود در گوشت قرمز، سوسیس و کالباس، کلهپاچه، جگر، محصولات لبنی (پنیر، کره و غیره)، زرده تخممرغ و همچنین در روغن پالم و روغن نارگیل وجود دارد.
● کاهش مصرف کره
کره یکی از آن خوراکیهای سرشار از چربیهای اشباعشده است. یعنی حدود ۵۴تا ۷۱ درصد چربی اشباعشده که کلسترول بد خون را افزایش میدهد. اگر کلسترول خونتان بالاست اولین ماده غذایی که باید مصرفش را به حداقل برسانید همین کره است. برای کاهش مصرف کره بهتر است از روغنهای گیاهی، مارگارین غنیشده از استرولهای گیاهی استفاده کنید. اگر نمیتوانید از کره دل بکنید بهتر است از کرههای کم چرب یا رژیمی استفاده کنید. توجه داشته باشید که کره درعینحال حاوی میزان زیادی ویتامین A میباشد که برای قوه بینایی، پوست، رودهها، رشد استخوانی و ترشح برخی از هورمونها مانند پروژسترون لازم است.
فاطمه مهدی پور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست