شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
کمک ۲ نوآوری به خروج آمریکا از رکود
منظره چندانی برای نگریستن نیست: یک ساختمان اداری بینام در حومه شهر که میان یک مرکز خرید و یک نمایندگی فروش خودرو واقع شده است.
اما این سازمان پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی یا «دارپا»، در ابداع بسیاری از تکنولوژیهای مشهور این عصر، از اینترنت گرفته تا سیستم موقعیتیابی جهانی برای هواپیماهای رادارگریز، نقش داشته است. آراتی پاراباکار، رییس دارپا به شوخی میگوید: آتش را هم این سازمان اختراع کرده است.
سازمان دارپا جسورانه درگیر تحقیقاتی است که از دید ناظران بیرونی همانند داستانهای علمی- تخیلی هستند. برای مثال، این سازمان برنامهای برای کشف چگونگی استفاده از میکروبها به منظور تشخیص و مرمت مواد پوسیده و خرده شده دارد. همچنین این سازمان قصد دارد کیت کشت سلولهای خونی طراحی کند تا برای تزریق خون در میدانهای جنگ مورد استفاده قرار گیرد. دارپا نیز طرحی برای ساخت روباتهایی دارد که بتوانند برای عبور از ورودیهای کوچک تغییر شکل دهند و پس از عبور دوباره به حالت اول خود بازگردند.
آمریکا بیش از هر کشور دیگری در زمینه تحقیق و توسعه سرمایهگذاری میکند و سازمانهایی چون دارپا در این زمینه پیشتاز هستند. با این وجود، براساس آخرین محاسبه بنیاد ملی علوم آمریکا، سهم این کشور از هزینه جهانی برای تحقیق و توسعه از ۳۸ درصد در سال ۱۹۹۹ به ۳۱ درصد در سال ۲۰۰۹ کاهش یافته است. در حال حاضر بر اساس سهمی از تولید ناخالص داخلی، آمریکا در زمینه سرمایهگذاری در برنامههای تحقیق و توسعه در رتبه نهم جهان قرار دارد. تحقیق و توسعه ۹/۲ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد. سرمایهگذاری در بخش تحقیقات در مدت رکود اقتصادی برای یکی دو سال کاهش یافت، در حالی که در دیگر کشورها به سرعت رشد کرد. برای مثال، در دهه منتهی به سال ۲۰۰۹ سرمایهگذاری در زمینه تحقیق و توسعه چین سالانه تا ۲۰ درصد افزایش یافت.
رابرت اتکینسون از بنیاد اختراعات و فنآوری اطلاعات(ITIF) میگوید: اعتبار مالیاتی برای تحقیق و توسعه سخاوتمندانه نیست و تنها ۶ درصد مقدار سرمایهگذاری شده توسط شرکتها را جبران میکند، در حالی که این میزان در چین ۱۴ درصد و در دانمارک ۲۹ درصد است. گرچه هنوز سهم آمریکا از انتشار مقالات علمی در نشریات برجسته بیشتر از هر کشور دیگری است، اما از ۴۰ درصد در سال ۱۹۸۰ به ۲۹ درصد در سال ۲۰۰۸ کاهش یافته است. ۴۲ درصد از آمریکاییها مدرک دانشگاهی دارند و در این زمینه در رده دهم جهان قرار گرفتهاند، با این وجود از کرهجنوبی ۱۶درصد عقب هستند. سرمایهگذاریهای مخاطرهآمیز به عنوان سهمی از تولید ناخالص داخلی تنها نیمی از این سرمایهگذاریها در فنلاند یا سنگاپور است.
اما، حتی بر اساس معیارهای مختلفی که ITIF بر مبنای چنین آماری گردآوری کرده است، آمریکا چهارمین کشور پرورشدهنده ابداعات باقیمانده است (گرچه در سال ۲۰۰۰ در این مورد اول بود). کشورهایی که بالاتر از آمریکا قرار دارند، یعنی سنگاپور، فنلاند و سوئد، نسبتا کوچک هستند. قدرتهای اقتصادی در حال رشد مانند: برزیل، چین و هند در پایین این فهرست جای دارند.
علاوه براین، تنزل رتبه آمریکا به دلیل انجام تحقیقات کمتر نبوده است، بلکه به این علت بوده که کشورهای دیگر تحقیقات بسیار بیشتری انجام دادهاند. ابداع بازیای با مجموع صفر نیست. ایدههای خارجی به بهبود ایدههای آمریکایی کمک میکنند، اختراعات خارجی تقویت بهرهوری آمریکا را درپی دارند و رشد در بازارهای خارجی فرصتهایی را برای شرکتهای آمریکایی فراهم میآورد.
در شرایط مطلق، سرمایهگذاری آمریکا در زمینه تحقیق و توسعه در حقیقت به سرعت رشد داشته است. سرمایهگذاری در این بخش حتی پس از کاهش اندک در سال ۲۰۰۹، ۲۵ درصد بیشتر از سال ۲۰۰۴ بود. طی این پنج سال سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه با رشد ۸/۵ درصدی در سال، سریعتر از کل اقتصاد (با رشد ۳/۳ درصدی) بوده است. اما به عنوان سهمی از تولید ناخالص داخلی اندکی کمتر از رکورد ۹/۲ درصدی که در سال ۱۹۶۴ به آن رسید، بود.
بر اساس مطالعه انجام شده توسط موسسه بروکینگز، تعداد ثبت اختراعات در آمریکا در حال رشد است و نسبت به جمعیت این کشور نزدیک به بالاترین سطح تاریخی خود قرار دارد. ثبت اختراع از اواخر دهه ۱۹۸۰ تاکنون به طور پیوسته افزایش داشته است.
با توجه به دیگر معیارها نیز آمریکا جایگاه غبطهآوری در جهان ایدهها دارد. یک نمونه اینکه آمریکا به طور چشمگیری پذیرای ایدههای جدید است. برای مثال، بسیاری از ایالتهای آمریکا مقرراتی را برای استفاده از خودروهای بدون راننده تنظیم کردهاند. این در شرایطی است که عرضه اینگونه خودروها به بازار سالها زمان خواهد برد. حتی بدبینترین افراد نسبت به چشمانداز آمریکا، تصدیق میکنند که دانشگاههای این کشور بهترین دانشگاههای جهان هستند. براساس بررسی دانشگاه لایدن هلند از ۳۰ دانشگاهی که به طور منظم در نشریههای دانشگاهی تحقیق ارائه میکنند، ۲۷ دانشگاه آمریکایی هستند. همچین بنیاد ملی علوم آمریکا میگوید: این کشور بیش از گذشته محقق علمی دارد.
اما این محققان چقدر فعال هستند؟ به نظر میرسد این روزها، یک اختراع محققان و هزینههای بیشتری به خود اختصاص میدهد. این در شرایطی است که احتمالا در آینده کسب بودجه دولتی دشوارتر خواهد شد. بودجه دارپا و دیگر سازمانهای دولتی مانند موسسات ملی بهداشت، از بخش اختیاری بودجه دولت تامین میشود و کنگره به احتمال زیاد این بخش از بودجه را کاهش میدهد.
با توجه به اینکه دولت تنها ۳۱ درصد از بودجه بخش تحقیق و توسعه را تامین میکند، کاهش بودجه تاثیری چندان جدی نخواهد داشت. با این وجود دولت بیش از نیمی از مخارج تحقیقات اساسی آمریکا را میپردازد. در عوض، کسب و کارها تمایل دارند کمتر به تحقیق و بیشتر به توسعه بپردازند. براساس اعلام بروکینگز، تحقیقاتی که سرمایه آنها توسط دولت تامین میشوند منجر به اختراعات باکیفیتتری نسبت به تحقیقات انجام شده توسط کسب و کارها میشوند.
اما ترکیبی از تحقیقات اساسی که بودجه آنها توسط دولت تامین شده است و توسط کسب و کارها اجرا و توسعه یافتهاند منجر به دو نوآوریای شدهاند که به خروج آمریکا از رکود اقتصادی اخیر خود کمک کردهاند. این دو نوآوری عبارتند از: شکستگیهای هیدرولیکی و حفاری افقی. در شکستگی هیدرولیکی مخلوطی از شن، آب و مواد شیمیایی به صخرههای حاوی نفت و گاز تزریق میشود تا امکان آزاد شدن هیدروکربن فراهم شود. حفاری افقی امکان دسترسی به لایههای نازک نهشت را آسانتر و امکان حفاری چندین چاه را از یک مکان فراهم میکند. از دهه ۱۹۷۰ تحقیقات پراکندهای تحت حمایت وزارت انرژی در این دو زمینه انجام شده است، اما این تحقیقات در دهه ۱۹۹۰ زمانی که بخش خصوصی به آن پیوست، تکمیل شد. اکنون این دو نوآوری موجب تقویت عظیم صنعت نفت و گاز و در نتیجه کل اقتصاد شدهاند.
مترجم: رفیعه هراتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست