سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
معتادان اینترنتی همسران خوبی نیستند
اینترنت تكنولوژی نوینی است كه روشنایی خاصی به دنیا بخشیده اما این علم نوپا تاریكیهایی را نیز به همراه داشته است. شاید از اینكه میبینید فردی از اعضای خانوادهتان ساعت ۲ نیمهشب هنوز پشت كامپیوتر نشسته و حتی صبح كه بیدار میشوید باز او پشت كامپیوتر است، نگران شوید. نگرانی شما كاملا بهجاست زیرا وی در معرض خطر <اعتیاد اینترنتی> است. در حقیقت برای بسیاری از مردم، اینترنت به یك اعتیاد تبدیل شده كه موجب آسیبرسانی به زندگی خانوادگی و زناشویی میشود.
در كشور كرهجنوبی، كشوری كه ۷۰ درصد از جمعیت ۴۸ میلیونی آن از اینترنت استفاده میكنند، مرگ یك جوان ۲۸ ساله پس از ۵۰ ساعت بازی كردن بهصورت آنلاین موجب نگرانی مسئولان این كشور نسبت به سلامت میلیونها كاربر اینترنتی شد.
علاوه بر این، اعتیاد به اینترنت موجب آسیبرسانی به زندگی خانوادگی بسیاری از افراد شده است. در حال حاضر بسیاری اینترنت را یك خطر اجتماعی اعتیادآور با توانایی بالقوه در تخریب و آسیبرسانی به روابط زناشویی میدانند. بسیاری از مردم آمریكا كه در آن میزان كاربران اینترنتی از ۵۰ میلیون در سال ۱۹۹۷، به بیش از ۲۰۰ میلیون در سال ۲۰۰۰ افزایش یافته است، معتقدند اتاقهای گفتگوی اینترنتی با صرف مدت زمان زیاد بهصورت آنلاین و بالطبع نادیده گرفتن خانواده موجب آسیبرسانی به روابط زناشویی و خانوادگی آنها شده است. تحقیقات دكتر مارك گریفیت، از محققان پیشرو در انگلستان در زمینه استفاده از اینترنت نشان دادهاند كه درصد كوچك ولی قابل توجهی از مردم معتقدند اینترنت به ازدواجشان آسیب رسانده است. بسیاری از زنان اظهار داشتند كه همسران آنها مدت زمان زیادی (حتی تا ۱۶ ساعت در روز) آنلاین هستند و همسر، خانواده و شغلشان را نادیده میگیرند.
● مدل جدید اعتیاد
استفاده بیش از حد و بیمارگونه از اینترنت علاوه بر دور شدن فرد از خانواده و دوستان، موجب بروز یك سری اختلالات رفتاری یا شخصیتی میشود كه <اعتیاد به اینترنت> نام دارد. اینها افرادی هستند كه از كامپیوتر بیش از حد استفاده كرده و یك كشش بیمارگونه به این تكنولوژی نوپا دارند. پروفسور <وایانیویلند> كه به درمان بیماران مبتلا به اعتیاد اینترنتی در پنسیلوانیای آمریكا میپردازد، معتقد است اگر چه اعتیاد اینترنتی هنوز بهعنوان یك اعتیاد واقعی قلمداد نمیشود، ولی با این وجود بسیاری از مردم در حال رنج بردن از عواقب ناشی از اجبار به استفاده از دنیای آنلاین هستند.
دكتر ویلند طی گزارشی اعلام كرد كه اینترنت میتواند موجب ارتقای روابط نزدیك بین فردی بهصورت كاذب شود. وی همچنین اضافه داشت كه چنین ارتباطاتی كه با واسطه كامپیوتر هستند، میتوانند موجب مواردی نظیر ارتباطات نامشروع مجازی شوند كه نتیجه آن حتی ممكن است بیوفایی و خیانت به همسر و یا سایر رفتارهای نابهنجار جنسی باشد. نتیجه این امر و صرف مدت زمان زیاد در پشت كامپیوتر، نادیده گرفتن روابط خصوصی و خانوادگی در زندگی واقعی خواهد بود كه میتواند حتی به طلاق بینجامد.
بهعقیده دكتر ویلند، در حدود ۵ تا ۱۰ درصد از كاربران اینترنتی به اعتیاد اینترنتی مبتلا هستند. این آمار در كشورهای مختلف متفاوت است. بهعنوان مثال، در كشوری نظیر چین، بیش از ۱۳ درصد جوانان و بزرگسالان چینی به اینترنت اعتیاد دارند و بیشترین معتادان اینترنتی در این كشور را افراد ۱۳ تا ۱۷ ساله تشكیل میدهند. از این میان، در حدود ۴۲ درصد كل معتادان درگیر بازیهای آنلاین هستند.
● زبان نشانهها
علایم و نشانههای اعتیاد به اینترنت از یك بیتوجهی كلی به وضعیت سلامت و نظافت شخصی تا موارد دیگری نظیر محرومیت از خواب بدلیل صرف زمان بیش از حد بصورت آنلاین، كاهش فعالیتهای بدنی، كاهش روابط اجتماعی با سایرین و بیتوجهی به همسر و خانواده متغیر است. بسیاری از اشخاص مبتلا دارای اختلال اشتها و مشكلات رفتاری در ارتباط با آشنایان خود بوده و تغییر عادتهای رفتاری خود را به صورت خشونت بیش از حد، پرخاشگری و بیعلاقگی به اجتماع نشان میدهند.
در اثر نشستن طولانیمدت در پشت كامپیوتر و استفاده از اینترنت، ممكن است یك سری ناراحتیهای جسمی نظیر خشكی چشم، ناراحتی مچ دست و انگشتان در اثر كلیك كردنهای مكرر و تكراری و نیز ابتلا به انواع سردردهای میگرنی و عصبی دیده شود. یك حالت جالب در معتادان اینترنتی، حالتی به نام <تكانههای كامپیوتری> است كه این افراد هنگامی كه پشت كامپیوتر نیستند، این حالت را نشان میدهند. یعنی معتادان اینترنتی وقتی پشت كامپیوتر نیستند، دچار حالت آشفتگی و سرآسیمگی شده و انگشتانشان به طور ناخودآگاه حركاتی نظیر تایپ كردن را انجام میدهد.
یك حالت جالب دیگر، حالت <انكار و تكذیب> است كه در معتادان اینترنتی وجود داشته و عقیده دارند كه امكان ندارد آنها به یك ماشین معتاد شوند. همانند افراد سیگاری كه مدعی هستند پس از اینكه این سیگار را تمام كردند دیگر سیگار نخواهند كشید، معتادان اینترنتی نیز وقتی كه از آنها خواسته میشود از پشت كامپیوتر بلند شوند، اغلب جواب میدهند كه تا یك دقیقه دیگر كارشان تمام میشود! البته به عقیده دكتر ویلند، بسیاری از معتادان اینترنتی دارای سابقهای از افسردگی، سوء مصرف الكل و مواد مخدر و یا یك اختلال اضطرابی هستند.
● من معتادم
دكتر <كیمبولی یانگ> مدیر مركز اعتیاد آنلاین در انگلستان، یك شیوه جالب جهت تعیین خطر ابتلا به اعتیاد اینترنتی طراحی كرده است. در این شیوه كه به صورت یك پرسشنامه است، چنانچه شما به ۵ سوال از ۷ سوال زیر پاسخ مثبت دهید در معرض خطر اعتیاد اینترنتی قرار خواهید داشت:
۱) آیا شما دارای یك احساس بیش مشغولی با اینترنت هستید؟ یعنی درباره كارهایی كه دفعه قبل كه آنلاین بودید،انجام دادهاید و یا دفعه بعد كه آنلاین شدید میخواهیدانجام دهید ، فكر میكنید.
۲) آیا شما یك احساس نیاز شدید به استفاده از اینترنت برای یك مدت زمان طولانی جهت دستیابی به آرامش و رضایت دارید؟
۳) آیا شما تلاشهای مكرر و ناموفقی در زمینه كنترل یا قطع مصرف اینترنت دارید؟
۴) آیا شما خیلی بیشتر از زمانی كه میخواستید آنلاین باشید در اینترنت باقی میمانید؟
۵) آیا شما دراثر استفاده مكرر و مداوم از اینترنت، یك رابطه خصوصی، یك موقعیت شغلی و یا تحصیلی را به خطر انداختهاید؟
۶) آیا شما در مورد اشتغال بیش از حد و درگیریتان با اینترنت به خانواده، شخصی كه جهت درمان به وی مراجعه كردهاید و یا به سایرین دروغ گفتهاید؟
۷) آیا شما از اینترنت بهعنوان ابزاری جهت فرار از مشكلات و یا آرام كردن احساساتی نظیر درماندگی، گناه، اضطراب و یا افسردگی استفاده میكنید؟
● درد یا درمان
با افزایش میزان كاربران اینترنتی، میزان معتادان اینترنتی نیز در حال افزایش بوده و نگرانی خانوادهها از آسیب دیدن روابط خانوادگی و ازدواج در حال افزایش است. در حال حاضر، درمانهای شناختی- رفتاری كه اغلب همراه با رواندرمانیها و داروهایی نظیر ضد افسردگیها استفاده میشوند جهت درمان اعتیاد به اینترنت توسط متخصصان مورد استفاده قرار میگیرند.مشاورههای خانوادگی و یا مشاوره ازدواج و تشكیل گروههای حمایتی نیز در زمانی كه بیتوجهی و بیوفایی به روابط زناشویی و ازدواج در اثر اعتیاد به اینترنت ایجاد شدهاند، بسیار مفید و كمك كننده خواهند بود.
ترجمه: رضا سلامتیان
منبع:MSNBC.COM
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست