جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
برگی از تاریخ (۱۶فروردین)
امروز ، شانزدهم فروردین ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابراست با ۱۹ ربیع الاول ۱۴۲۸ هجری قمری و ۵ آوریل ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:
انتخاب بلاش به پادشاهی ایران
۱۹۵۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۵۲ میلادی ، سه روز پس از ۱۳ فروردین كه یونانیان این رقم را به عنوان عدد نحس وارد فرهنگ پاره ای از ملتها از جمله ایرانیان كرده اند ، مهستان ( سنای ایران ) از میان شاهزادگان اشكانی و خانواده های وابسته ، بلاش را كه مادرش از مادها بود به شاهی ایران برگزید و وی نیز برادرش تیرداد را شاه ارمنستان كرد كه این اقدام، خشم امپراتور وقت روم را برانگیخت، ولی طولی نكشید كه این امپراتور درگذشت . دوسال بعد كه نرون امپراتور روم شد ژنرال «كربولس KORBULO » را مامور جنگ با ایران كرد كه كاری از پیش نبرد و پس از شش سال منازعه، طبق معاهده « راندیا » میان دو امپراتوری صلح بر قرار شد و نرون از مخالفت با انتصاب یك شاهزاده اشكانی به شاهی ارمنستان دست برداشت . با وجود این، تیرداد كه مردی باهوش بود به منظور فیصله یافتن این مسئله در دراز مدت ، به رم رفت و با نرون ملاقات كرد و بدون این كه شمشیرش را از خود دور كند در كنار او در مراسم رسمی حضور یافت.
قتل عام هارلم به دستور فیلیپ دوم
۴۲۲ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۵۸۵ میلادی ، قتل عام وحشتناك هارلم در شهری به همین نام كه مركز اتقلال طلبان هلندی بود به دستور فیلیپ دوم شاه اسپانیا بوقوع پیوست . در میانه جنگهای داخلی هلند ، شهر تاریخی هارلم ، در دست اسپانیاییها قرار گرفته بود . در این قتل عام ۶۰۰۰ تن از استقلال طلبان و آزادیخواهان هلندی كشته شدند اما سر انجام در سال ۱۶۰۹ میلادی هلند از سلطه اسپانیا خارج شد و به استقلال رسید.
تولدتوماس هابز
۴۱۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۵۸۸ میلادی توماس هابز فیلسوف مشهور انگلیسی دیده به جهان گشود . توماس هابز یکی از بر جسته ترین فیلسوفان سیاسی است که در حوزه قدرت و مفهوم لیبرالیسم بحث های مطولی کرده است . او از همان ابتدا به مقابله با اهل کلیسا بر آمد و اصول اندیویدوالیسم و دموکراسی را به جای قدرت مذهب در جامعه آن روز غرب پدیدار ساخت . توماس هابز، در واقع مفهوم و فلسفه آزادی را تبیین کرد و به بسط آن در حوزه اندیشه سیاسی پرداخت . هابز همچنین از عدالت شرحی قدسی ارایه نمی دهد و بر آن نیست که آن را در حوزه امور زمینی خلاصه کند .
وی معتقد است كه انسان موجودی ذاتا خودخواه، قدرت طلب ، خواهان سلطه بر همنوع و استثمار دیگران است .
فلسفه سیاسی هابز بر این پایه استوار گشته است که انسانها طبیعتا از حقوق برابر برخوردارند . هابز در باب وضع طبیعی انسانها، در فصل سیزدهم کتاب لویاتان خود می نویسد : "طبیعت انسانها از نظر نیروی بدنی و فکری برابر ساخته شده است، البته ممکن است کسی از نظر جسمی نیرومندتر و از حیث فکری هوشمندتر از دیگری باشد اما وقتی همه آنها را با هم در نظر میگیریم، تفاوتی میان آنها محسوس نمیباشد تا بتوان براساس آن، کسی مدعی امتیازی نسبت به دیگری شود و دیگری به همان اندازه نتواند چنین ادعائی کند. زیرا از نظر قدرت بدنی، ناتوان ترین فرد، همان اندازه نیرومند است تا تواناترین فرد را از طریق توطئه پنهانی و یا تبانی با دیگران که مانند او در معرض خطر مشابهی قرار دارند، به قتل رساند."
توماس هابس که میتوان وی را پایهگذار نظریهی دولت مدرن دانست، در فلسفهی سیاسی خود، درک از نظم سیاسی عادلانه را به گونهای ریشهای دگرگون میسازد. هابس در مهمترین اثر خود «لویاتان»، به دقت به ترسیم خطوط اصلی سرشت، صورت و قدرت دولت مدنی میپردازد.
وی در ۱۵۸۸ به دنیا آمد ، ۹۱ سال عمر كرد و ۴ دسامبر ۱۶۷۹ در گذشت ..
توافق و امضا معاهده بال
۲۱۲ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۷۹۵ میلادی ، معاهده بال در شهری به همین نام در سویس میان جمهوری ری فرانسه و و دولهای پروس ، اسپانیا ، و هلند به امضا رسید .به موجب این معاهده دولتهای سه گانه هلند ، اسپانیا، و پروس در جنگ با سپاهیان فرانسه شكست خورده بودند متعهد شدند كه در امور داخلی فرانسه دخالت نكنند این كشورها همچنین بلژیك و اراضی ساحل چپ رود رن رابه فرانسه واگذار كردند.
اعدام دانتون
۲۱۳ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۷۹۴ میلادی ، دانتون از برجسته ترین و بزرگترین سرداران انقلاب كبیر فرانسه با گیوتین اعدام شد . او از رهبران یكی از گروهای مهم دوران انقلاب فرانسه بنام اعتدال بود و فعالیت سیاسی خود را در زمان لویی ۱۶ با وكالت مجلس گسترش داد دانتون در مبارزه با روسپیر برای كسب قدرت شكست خورد. و بدستور او به گیوتین سپرده شد .بدین ترتیب حكومت ۴ماهه روسپیر كه بدوره ترور معروف است آغاز شد؛ وی علاوه بر دانتون شمار دیگری از افراد انقلابی را اعدام كرد .
گیوتین GUILLOTINE كه شنیدن نام آن ــ از آغاز انقلاب تا پایان دوران وحشت ــ رعشه بر اندام فرانسویان می انداخت در ۱۷۸۹ توسط دكتر ژوزف گیوتین اختراع شده بود تا مرگ محكوم بدون احساس درد باشد و اعدام جنبه انسانی داشته باشد. دكتر گیوتین در یك جلسه مجلس ملی فرانسه هنگام تشریح طرز كار این دستگاه گفته بود : از آنجا كه هدف از مجازات اعدام ، حذف دائم فرد به دلیل خطرش برای جامعه و اصلاح نشدنی بودن اوست زجر كش كردن مغایر شئون انسان است ، و دستگاهی كه ساخته برای مرگ فوری و بدون احساس درد و رنج است.
قبلا گردن محكوم به اعدام باتبر زده می شد و در موارد بسیار ، جلاد باید چند بار ضربه می زد و .... تیغه تیز و سنگین گیوتین و سرعت فرود آن و قرار گرفتن گردن در شكاف دستگاه از مرگ زجر آور جلو گیری می كرد و به همین دلیل مجلس فرانسه رای به استفاده از آن داده بود كه در كمتر از سه سال با آن متجاوز از ۲۵ هزار گردن زده شد از جمله گردن پادشاه فرانسه و همسر او و بسیاری از مقامات ، انقلابیون و حتی دانشمندانی چون لاوازیه.
مسابقه های المپیك پس از ۱۵ قرن از سرگرفته شد ، اما تنها در قلمرو ورزش
۱۱۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۹۶ میلادی ، مسابقه های جهانی ورزشی( المپیک ) پس از ۱۵ قرن كه از توقف آنها می گذشت در یونان، زادگاه این مسابقه ها، از سرگرفته شدند و از آن پس هر چهار سال یك بار در یك كشور انجام می شوند .
مسابقه های المپیك در سال ۷۷۶ پیش از میلاد در جلگه المپ در یونان به خاطر شادی « زئوس » یكی از خدایان یونانیان آغاز شده بودند . در آن زمان این مسابقه ها، مواردی دیگر از رقابت های مسالمت آمیز از جمله شعر خوانی و رقص را هم شامل می شد كه پس از تجدید حیات، تنها در قلمرو ورزش بدنی صورت می گیرد.
این مسابقه ها از سال ۳۳۳ میلادی به تصمیم امپراتور وقت روم كه آنها را به دلیل برپا داشته شدن به خاطر زئوس، غیر مذهبی اعلام داشت برچیده شده بودند.
ابتكار تجدید حیات این مسابقه ها از یك بارون فرانسوی به نام «پیر دو كوبرتین PIERRE DE COUBERTIN» است كه برای راه اندازی مجدد آنها تلاش بسیار كرد. مراسم برپایی این بازیها بمانند عهد باستان با مشعل فروزان و رژه ورزشكاران و... همراه است.
قیام مسلحانه مردم تبریز به رهبری شیخ محمد رضا خیابانی
۸۷ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۲۹۹ هجری شمسی ، مردم مسلمان و مبارز تبریز به رهبری شیخ محمد رضا خیابانی قیام مسلحانه خود را بر ضد دولت بیگانه پرست وثوق الدوله آغاز كردند . قیام كنندگان با تصرف ادارهای دولتی مخالفت خود را دولت مركزی وابسته به بیگانه و همچنین امضای قرار داد ننگین ۱۹۱۹ اعلام كردند زیراین قرار داد كلیه امور اداری ، سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی ، و فرهنگی ایران را دراختیار استعمارگران قرار می داد . شیخ محمد خیابانی رهبر روحانی این قیام در مدت شش ماه مبارزه خواسته های مردم را به زبانی ساده تشریح می كرد.
نهضت آزادی بخش خیابانی تقریبا یکسال دوام یافت تا در زمان حکومت مشیرالدوله ، شخص مخبرالسلطنه برای سرکوبی قیام خیابانی به تبریز وارد شد و به دلیل اینکه نیروهای حزب دموکرات و تجدد برای آرام کردن اوضاع قره باغ به آن منطقه گسیل شده بودند ، نیروهای دولتی به محل اقامت خیابانی حمله کردند و این روحانی جلیل القدر را در بیست و دوم شهریور سال ۱۲۹۹ ه ش به شهادت رساندند. پیکر پاک او را به عمارت عالی قاپو برده آنگاه در مقبره سیده حمزه محله سرخاب به خاک سپردند .
به کارگیری کامیکازه ها
۶۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۴۵ میلادی برای نخستین بار ژاپن نیروهای ضربتی خود را با نام کامیکازه به کا رگرفت . این خلبانان ماهر به همراه هواپیماهای جنگی شان ، خود را به کشتی های متفقین می کوبیدند و خسارات کلانی را از این جهت به آنان وارد می ساختند . گفته می شود این نخستین بار بود که نیر وهای جنگی برای اهداف سرزمینی خود دست به انجام فعالیت های انتحاری می زدند .
کناره گیری وینستون چرچیل از قدرت
۵۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۵۵ میلادی ، چرچیل نخست وزیر انگلیس کناره گیری نمود و جای خود را به « انتونی ایدن » داد.
وینستون چرچیل كه پس از ملی شدن نفت ایران نخست وزیر انگلستان شده بود و همه تلاش خود را بكار برده بود تا حكومت دكتر مصدق را براندازد و برای این منظور دیدارهای طولانی از آمریكا بعمل آورده بود ، دو سال پس از برکناری مصدق در کودتای انگلیسی - امریکایی ۲۸ مرداد، چون خطر دیگری انگلستان را تهدید نمی کرد در این روز كناره گیری كرد و به جای او « انتونی ایدن » نخست وزیر انگلستان شد .
آغازانگشت نگاری از اتباع امریکایی در چین
۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۲۰۰۴ میلادی ، چین در یك قدرت نمایی تازه دستور داد كه با اتباع آمریكا عمل متقابل به مثل شود و از آنان هنگام ورود به قلمرو چین انگشت نگاری ، عكسبرداری و احیانا مصاحبه بعمل آید و این تصمیم شامل دیپلماتهای آمریكا كه سفر غیر سیاسی به چین می كنند نیز خواهد بود.
منابع:
روزنامک
ویکی پدیا
صدا و سیما
مهر
سایت ابتکار
دویچه وله
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست