پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

مسئولان و اصلاح الگوی مصرف


مسئولان و اصلاح الگوی مصرف

با توجه به نامگذاری امسال به عنوان سال اصلاح الگوی مصرف از سوی مقام معظم رهبری، باید مدیران این پیام را با برنامه‌ریزی کامل در دستگاه‌های اداری اجرایی نمایند.این نامگذاری …

با توجه به نامگذاری امسال به عنوان سال اصلاح الگوی مصرف از سوی مقام معظم رهبری، باید مدیران این پیام را با برنامه‌ریزی کامل در دستگاه‌های اداری اجرایی نمایند.این نامگذاری ما را مجبور می‌کند که در حوزه مدیریت و برنامه‌ریزی کشور روش تازه‌ای در پیش بگیریم و با درست مصرف کردن و استفاده درست از منابع موجود، فرصت‌های جدیدی برای ساختن کشور و باور کردن نظام اقتصادی ایجاد کنیم. اصلاح الگوی مصرف اگر به شکل قوی و نظام‌مند در همه عرصه‌ها اجرا شود، می‌تواند نظام اقتصادی و برنامه‌ریزی کشور را تنظیم کند و با هزینه منابع، دارایی‌ها و امکانات در جای خود و در زمان مناسب، به تولید ثروت در کشور بینجامد.

نامگذاری امسال هدف را مشخص، راهبرد نظام را تعیین و جهت‌دهی امور را تنظیم کرده است، حال مسئولان با برنامه‌ریزی صحیح باید برای بهبود اوضاع جامعه و کشور بکوشند. این الگو موجب برکت زندگی، رشد و توسعه زندگی فردی، اجتماعی و رعایت نکردن آن موجب آسیب جدی به کشور می‌شود. حفظ و تامین منابع جدید و جلوگیری از مصارف غیر ضروری در هزینه‌ها از جمله برنامه‌هایی است که منطبق با پیام نوروزی رهبری است. همه مسئولان باید تلاش کنند برنامه مشخصی منطبق با الگوی مصرف و فعالیت دستگاهی خود تهیه و اجرایی کنند. دولت باید در این زمینه پیش قدم باشد. اصلاح الگوی مصرف باید از مجموعه دولت و دستگاه‌های اجرایی آغاز شود.

هم اکنون صرف انرژی در بسیاری از دستگاه‌های اجرایی بسیار بیشتر از عامه مردم است، از این رو باید اصلاح الگوی مصرف را ابتدا از دستگاه‌های اجرایی شروع کرد، سپس در اقدامی ملی همه مردم در آن مشارکت جدی داشته باشند تا بتوان در پایان سال ۸۸ دستاوردهای قابل عرضه‌ای برای نهادینه شدن این فرهنگ در طول سال‌های آینده داشته باشیم. انتخاب نام اصلاح الگوی مصرف برای سال جاری از سوی مقام معظم رهبری معنی و مفهوم زیادی در بردارد. معنای کلام این است که تا الگوی مشخصی نباشد انسان‌ها در مصرف دچار افراط و تفریط هستند و اسراف دامن‌گیر جامعه است. اصلاح الگوی مصرف کار آسانی نیست و قطعا نیاز به کار کارشناسی دارد که الگوی ما مثلا در مسکن، سوخت، انرژی و مواد غذایی چه الگویی است. معمولا کشورهای پیشرفته بر اساس ساختاری که کشورشان داشته این الگو را در بخش‌های مختلف تعیین کرده‌اند.جوامع پیشرفته منهای بعضی از کشورهایی که مبنایشان بر اسراف زیاد بوده به درستی زندگی می‌کنند و الگوی مصرف در تمامی زمینه‌ها مشخص شده و بر آن اساس حرکت می‌کنند.

ما یک کشور اسلامی هستیم که ساختار آن بر مبنای تعالیم اسلام بنیانگذاری شده است،و بایستی الگوی ما به دین و آموزه‌های ما برگردد که ببینیم آیین مقدس اسلام برای مصرف چه الگوهایی را قرار داده است که می‌توانیم آنها را در حکومت نبوی و حکومت پنج ساله امیرالمومنین (ع) جستجو کنیم. مشخص کردن الگوی مصرف نیاز به کار کارشناسی دقیق دارد که هم کارشناسان اقتصادی امروز و هم کسانی که با مبانی اسلام ارتباط دارند و به عبارت دیگر حوزه و دانشگاه کار کنند تا الگوهای مختلفی در ارتباط با بخش‌های مختلف مشخص کنند. بدون شک در بخش‌های انرژی و مواد غذایی در کشور اسراف وجود دارد. باید الگوی مصرف در تمامی زمینه‌ها را به صورت علمی مشخص کنیم و تنها حرف زدن کفایت نمی‌کند و نمی‌توان نتیجه لازم را گرفت. در سالی که به اصلاح الگوی مصرف از سوی مقام معظم رهبری نامگذاری شده همه باید تلاش کنیم تا اقدامات و برنامه‌های حساب شده‌ و علمی صورت گیرد تا الگوی مصرف در کشورمان در بخش‌های مختلف مشخص شود.