شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
مجله ویستا

نوشابه‌های رژیمی را بااحتیاط بنوشید


نوشابه‌های رژیمی را بااحتیاط بنوشید

قندهای مصنوعی اساسا برای کسانی کاربرد دارد که دچار بیماری‌های مزمن و غیرواگیر، به خصوص دیابت، هستند. این قند‌ها علاوه بر اینکه طعم شیرینی دارند، قندخون را بالا نمی‌برند؛ …

قندهای مصنوعی اساسا برای کسانی کاربرد دارد که دچار بیماری‌های مزمن و غیرواگیر، به خصوص دیابت، هستند. این قند‌ها علاوه بر اینکه طعم شیرینی دارند، قندخون را بالا نمی‌برند؛ زیرا یا متابولیزه نمی‌شوند و یا متابولیزه شدن‌شان در بدن بسیار کند صورت می‌گیرد...

در مورد قندخون نیز دو مساله کلی مطرح است؛ یکی سرعت افزایش قندخون پس از مصرف قندهای ساده و دیگری کل دریافتی کربوهیدرات‌ها (قندها). بنابراین متخصصان، قندهایی را طراحی کرده‌اند که یا ترکیبی از دو اسید آمینه بودند و کمتر متابولیزه می‌شوند و یا قندهایی باشند که اصلا متابولیزه نمی‌شدند.

از نظر تغذیه، بسیاری از محصولات رژیمی (نظیر نوشابه‌های رژیمی) این تصور غلط را به ذهن می‌آورند که چون قند مصنوعی دارند، می‌توان بدون رویه و بی‌هیچ نگرانی آنها را مصرف کرد، در حالی که واقعیت چیز دیگری است.

از ‌آنجا که شیرینی قندهای مصنوعی بسیار بیشتر از قندهای طبیعی است، افراد میزان بیشتری از این قندها را مصرف کرده و این سبب آسیب به حس چشایی‌شان می‌شود.

این قندها چون خاصیت سازشی دارند، اگر فردی بیش از اندازه آنها را مصرف کند، دیرتر شیرینی آن را احساس می‌کند یا حس ذایقه یا چشایی‌اش مختل شده و در کسانی که به صورت افراطی از آنها استفاده می‌‌کنند، سبب اختلال در حس چشایی می‌شود.

از طرفی مصرف بیش از اندازه آنها سبب تجمع در بافت‌های بدن نظیر کبد شده و هنوز مشخص نیست که آیا اثرات کارسینوژنیک (سرطان‌زایی) دارند یا نه. بنابراین مصرف درازمدت و بی‌رویه این قندها هرگز توصیه نمی‌شود.

دکترمحمدرضا وفاپ

متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی