سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

بی توجهی خانواده ها به ۱۰دستاورد شگفت انگیز ورزش


بی توجهی خانواده ها به ۱۰دستاورد شگفت انگیز ورزش

اگر از ما خواسته شود که درباره نقش ورزش مطلبی بگوییم قطعا خواهیم گفت که ورزش برای سلامت قلب, استخوان, دستگاه گوارش و مفید است اما اگر از ما سوال شود که آیا روزانه زمانی را برای ورزش و فعالیت بدنی خود و خانواده مان اختصاص می دهیم یا خیر پاسخ بسیاری از ما منفی خواهد بود

سازمان بهداشت جهانی: یک دلار سرمایه گذاری ورزشی مساوی با ۳.۲دلار صرفه جویی درمانی است

اگر از ما خواسته شود که درباره نقش ورزش مطلبی بگوییم قطعا خواهیم گفت که ورزش برای سلامت قلب، استخوان، دستگاه گوارش و ... مفید است اما اگر از ما سوال شود که آیا روزانه زمانی را برای ورزش و فعالیت بدنی خود و خانواده مان اختصاص می دهیم یا خیر؟ پاسخ بسیاری از ما منفی خواهد بود. برخی از خانواده ها برای مهمانی یا صرف یک وعده غذا در یک رستوران یا رفتن به خرید، سینما و ... برنامه ریزی می کنند اما کمتر خانواده ای را سراغ داریم که برای رفتن به ورزشگاه و پارک آن هم به منظور انجام ورزش برنامه ریزی کنند اگرچه جمع فامیلی و هیئتی را سراغ دارم که به ورزش صبحگاهی می روند و بعد در کنار هم صبحانه میل می کنند اما هرچه تعداد شان زیاد باشد ، باز هم کم است. شاید بعضی از ما بهانه کنیم که وقت نداریم و یا هزینه زندگی و تحصیل فرزندانمان زیاد است و مجبوریم بیشتر کار کنیم و ... اما اگر آمار سازمان بهداشت جهانی را بدانیم نگاهمان به این موضوع تغییر می کند. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که به ازای هر دلار سرمایه گذاری در بخش تربیت بدنی می توان ۳.۲دلار در بخش درمانی صرفه جویی کرد.

سلامت جسمی، روانی و معنوی

به دلیل اهمیت ورزش در خانواده و لزوم توجه والدین به آن، با دکترنازنین راسخ متخصص مدیریت ورزش و عضو هیئت علمی پژوهشگاه تربیت بدنی گفت و گویی کرده ایم. وی درباره تأثیرورزش چنین می گوید: طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی، سلامت وضعیت مطلوب اجتماعی، روانی، جسمی و معنوی است و از طریق ورزش می توان باعث ارتقای سلامت شد. بنابراین باید به ورزش به عنوان یک علم میان رشته ای نگاه کرد. تربیت بدنی و علوم ورزشی علم میان رشته ای است که تمام ابعاد را تحت تأثیر قرار می دهد و شاخه های متعددی از جمله فیزیولوژی، مدیریت، رفتار ورزشی، آسیب شناسی، روان شناسی ورزش و ... را در بر می گیرد.

کشف استعداد-رشد شخصیتی -کاهش بزهکاری

مهم ترین نقش ورزش در رشد شخصیتی کودکانی است که سازندگان فردای جامعه ما هستند.

در واقع ورزش باعث بروز استعدادهای نهفته و رشد عقلانی کودکان ما می شود؛ امری که کاهش آسیب های اجتماعی ویژه این گروه از جامعه را در پی دارد.

رشد بعد اجتماعی

پیامبراکرم(ص) در بازی ها و ورزش های کودکان شرکت می کردند تا از طریق بازی و ورزش به تربیت کودکان هم بپردازند زیرا یکی از نیازهای افراد، تعامل اجتماعی است و با شرکت در بازی های گروهی علاوه بر نظارت بر تربیت دیگران به شرکت در جمع نیز تشویق می شوند.

آرامش و تعادل روحی و روانی

اگر مادر در خانواده از دوران بارداری به سلامت خود توجه داشته باشد این نگرش در کودک وی نیز تأثیر می گذارد و باعث می شود آرامش و تعادل روحی و روانی داشته باشد و این آرامش را به اعضای خانواده منتقل کند.

سلامت قلبی، تنفسی و استخوانی

از نظر سلامت جسمی نیز باید گفت سلامت دستگاه های بدن باعث کاهش بیماری های قلبی عروقی، تنفسی، استخوانی و ... می شود. به عنوان مثال روزی نیم ساعت دویدن ساده، سه بار در هفته باعث افزایش تراکم استخوانی مادران خواهد شد یا ورزش دوران بارداری با توجه به نظر پزشک باعث خون رسانی بهتر به جنین خواهد شد یا پیاده روی آهسته روزانه به میزان ۴۵-۳۰ دقیقه مانع از ابتلای فرد به دیابت نوع۲ خواهد شد.

نقش والدین در علاقه مندی فرزندان به ورزش

این متخصص علوم تربیت بدنی با اشاره به این که نتایج تحقیقات نشان می دهد هرگاه یکی از والدین یا هر دو به ورزش بپردازند این عادت ملکه ذهن کودک می شود، بنابراین نقش والدین بسیار حیاتی است، افزود: در این میان آموزش و پرورش و یا شهرداری با ایجاد امکانات ورزشی و انجام برنامه هایی مانند پیاده روی های خانوادگی می توانند در این زمینه به همراهی با خانواده ها بپردازند.

جلوگیری از پیشرفت بیماری

ورزش می تواند از پیشرفت بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان پیشگیری کند. در واقع ورزش باعث کاهش هزینه های درمانی می شود. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که به ازای هر دلار سرمایه گذاری در بخش تربیت بدنی می توان ۳.۲دلار در بخش درمانی صرفه جویی کرد. در واقع به عنوان مثال مادری که وزن بالایی دارد باید برای دوران بارداری وزن خود را به حداقل برساند تا دچار دیابت دوران بارداری نشود.

سلامت با کمترین هزینه

این متخصص حوزه ورزش با توجه به اینکه در برخی موارد ممکن است به دلیل هزینه داشتن فعالیت های ورزشی، والدین رغبتی به تشویق فرزندان خود نداشته باشند، گفت: اگر افراد کمی با آینده نگری به مقوله ورزش توجه کنند در می یابند که هزینه های درمانی به مراتب بیشتر از سرمایه گذاری برای سلامت است. اما فلسفه ورزش همگانی این است که هر کجا، هر کسی، هر قدر، هر زمان و هر نوع فعالیت ورزشی را که دوست دارد، انجام دهد. بنابراین نیازی نیست که هزینه ، زیادی برای تجهیزات ورزشی پرداخت شود. تنها هزینه ، گرفتن یک جفت کفش راحت و مناسب است که نه تنگ باشد و نه گشاد حتی می توان با لباس معمولی ورزش کرد. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که تا کسی فعالیت ورزشی نداشته باشد، متوجه نیاز بدن به فعالیت ورزشی نخواهد شد.

تربیت قهرمانان ورزشی

وی با اشاره به این که بهترین سن برای هدایت فرد به ورزش قهرمانی سنین ۳ تا ۸سالگی است، می افزاید: ورزش به ورزش همگانی، حرفه ای و قهرمانی و ورزش پرورشی تقسیم بندی می شود که نوع اخیر آن در سال های تحصیلی و با توجه به استعداد دانش آموزی انجام می شود. توجه به این نکته ضروری است که پایه و اساس ورزش قهرمانی ورزش همگانی است .

طی سال های اخیر در مشهد مرکز استعدادیابی با همکاری پژوهشگاه تربیت بدنی و فدراسیون پزشکی و ورزشی افتتاح شده است. انگیزه ورزش همگانی ارتقای دانش ورزشی، نگرش به مقوله ورزش، تغییر در رفتار سازمانی و ... است و با ادامه و پیگیری ورزش همگانی می توان با استعدادیابی، نوجوانان و جوانان را به رشته های مختلف ورزشی هدایت کرد. یکی از اهداف ورزش بهبود عملکرد ورزشکار است که با تکرار و تمرین سرعت قدرت، استقامت، انعطاف پذیری و چابکی وی تقویت می شود. به عنوان مثال وقتی یک ورزشکار یک تمرین را به تکرار انجام می دهد و یک وزنه را جابه جا می کند استقامت عضله افزایش می یابد یا فعالیت هوازی در طولانی مدت استقامت قلبی عروقی را افزایش می دهد به طوری که در فردی که در رشته دوی ماراتن فعالیت می کند تعداد ضربان قلب بسیار پایین است زیرا ضربان قلب آن قدر پرقدرت است که با یک ضربان حجم خون کافی را به جریان خون وارد می کند. اما با توجه به آلودگی هوا، دکترراسخ در پاسخ به سوال خبرنگار درباره انجام فعالیت ورزشی در هوای آلوده می گوید: در روزهایی که آلودگی کمتر است فعالیت در منزل انجام شود حتی می توان کارهای منزل را هدفمند انجام داد یعنی اگر خانم خانه دار شیشه پاک می کند می تواند با انجام حرکات کششی در دست و پا تا آستانه درد فعالیت کند.

نویسنده: رمضانی