یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
دیابت را بیشتر بشناسیم
بیماری قند یا دیابت یک بیماری است که در اثر ناتوانی بدن در تولید انسولین یا کاهش یا اثرنداشتن انسولین در سوخت و ساز مواد قندی پدید میآید. دیابت به طور کلی به ۴گروه دیابت نوع یک، دیابت نوع ۲، دیابت حاملگی و دیابت به علل متفرقه تقسیمبندی میشود.
در دیابت« نوع یک» که ۱۰تا ۱۵ درصد کل موارد دیابت را تشکیل میدهد تولید انسولین از پانکراس (لوزالمعده) به علت از بین رفتن سلولهای سازنده انسولین، متوقف میشود به همین خاطر افراد مبتلا به این نوع دیابت باید از بدو تشخیص، انسولین مورد نیاز بدن را به صورت تزریق روزانه تأمین کنند.
دیابت نوع یک اغلب در سنین زیر ۳۰ سال به وجود می آید. دسترسی نداشتن به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع یک موجب مرگ و میر بیمار نیز میشود. در دیابت نوع ۲ که بیشتر در بالغین بالای ۳۰ سال و چاق دیده میشود و ۸۵تا ۹۰درصد کل موارد دیابت را شامل میشود انسولین تولید شده از پانکراس به خوبی عمل نمیکند.
در واقع یا پانکراس به اندازه کافی انسولین ترشح نمیکند و یا این که انسولین ترشح شده، به علت وجود مقاومت به انسولین به ویژه در افراد چاق، کارایی لازم را ندارد. افزایش قند خون سبب ایجاد عوارض زودرس و دیررس دیابت در بدن میشود.
اگر دیابت پیش گیری و درمان نشود، بسیاری از عوارض دیابت کشنده بوده و یا حداقل سبب کاهش کیفیت زندگی فرد مبتلا به دیابت و خانواده وی میشود. دیابت حاملگی به دیابتی گفته میشود که برای اولین بار در طول حاملگی تشخیص داده شود.
این نوع دیابت معمولا گذراست و بعد از اتمام حاملگی بهبود مییابد خانمهای مبتلا به دیابت حاملگی در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع۲ هستند. از علل متفرقه دیابت میتوان به جراحی، مصرف برخی داروها (مثل کورتیکواستروئیدها)، سوء تغذیه و عفونت اشاره کرد.
علائم بیماری دیابت
دیابت نوع یک معمولا شروع پر سر و صدایی دارد و با علائمی چون تشنگی، پر ادراری، پرنوشی، کاهش وزن، گرسنگی و خستگی شدید تظاهر پیدا میکند.
دیابت نوع۲ شروع خیلی آهستهتری دارد و شایعترین علامت اولیه آن در واقع علامتی ندارد. درصد قابل توجهی از مبتلایان به دیابت نوع۲ (تقریبا ۵۰ درصد) از بیماری خود اطلاعی ندارند و تنها با انجام آزمایش قند خون میتوان آنها را شناسایی کرد با این وجود در صورت کنترل نامطلوب ممکن است علائمی مشابه با دیابت نوع یک نیز بروز کند.
از دیگر علائم دیابت نوع ۲ میتوان به عفونت های مکرر به ویژه در دستگاه ادراری و پوست، تاری دید، بهبود طولانی مدت زخمها و احساس سوزش و بیحسی در انگشتان پاها اشاره کرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست