دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

بیماری های سایه


بیماری های سایه

پنهان شدن پشت یک سری از بیماری ها ممکن است بیماری های مهمتری را پنهان و تشخیص آنها را مشکل تر کند, بنابراین هم شما و هم پزشک معالج تان باید مراقب این بیماری باشید

پنهان شدن پشت یک سری از بیماری ها ممکن است بیماری های مهمتری را پنهان و تشخیص آنها را مشکل تر کند، بنابراین هم شما و هم پزشک معالج تان باید مراقب این بیماری باشید.

● مراقب بیماری های سایه باشید

متخصصان مطمئن نیستند که چرا بعضی از بیماری ها با همدیگر به سراغ بیمار می آیند، اما آگاهی داشتن در مورد این بیماری ها برای سالم تر ماندن به شما کمک می کند. طی سال ها، پزشکان مشاهده کردند که بیمارانی که به یک بیماری مبتلا هستند ممکن است درمعرض بیماری های غیرمرتبط دیگر و حتی گاهی اوقات بیماری های جدی تری که به بیماری سایه معروف هستند، قرار بگیرند. مطالعات نشان داده که این بیماری های دوگانه به دلایل گوناگون بروز می کنند. در بعضی موارد، یک بیماری خطراتی را به وجود می آورد که باعث بروز بیماری دوم می شود. در موارد دیگر، ژن های دردسرساز و رفتارهای پرخطر برای سلامتی مثل مصرف دخانیات یا ورزش نکردن، مسایل و مشکلاتی را فراهم می آورد. آگاهی از این موارد خطرناک به شما کمک می کند تا از بیماری های سایه جلوگیری کرده و با تشخیص سریع و درمان آن نتیجه ی بهتری حاصل کنید.

● میگرن

بیماری سایه: حمله قلبی

اگر بطور مداوم به دردهای میگرنی دچار می شوید، پزشک تان ممکن است با شما درباره مستعد بودن تان به بروز حمله ی قلبی صحبت کند. یکی از یافته هایی که در سال ۲۰۰۷ منتشر شد این بود که کارشناسان دریافتند افراد مبتلا به میگرن بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی هستند.

توبیس کرتس، استادیار دانشکده پزشکی هاروارد می گوید؛ اگر شما کمتر از یک بار در ماه به دردهای میگرنی مبتلا می شوید، نسبت به کسانی که اصلاً دردهای میگرنی ندارند، پنجاه درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی هستید، اما اگر میگرن حداقل هفته یی یک بار به سراغ تان می آید، در مقایسه با افرادی که اصلاً به این مشکل دچار نمی شوند، سه بار بیشتر در معرض بیماری قلبی هستید.

● از خود مراقبت کنید

بر اساس اطلاعات انجمن بین المللی حمله ی قلبی، حتی المقدور، با حفظ سلامت دستگاه قلبی - عروقی تان از خود محافظت کنید و شانس ابتلا به حملات قلبی را کاهش دهید. برای انجام دادن این کار، خطرهای شناخته شده را کنترل کنید. مثلاً کلسترول بالا و چاقی را از طریق رژیم غذایی و ورزش کردن پایین بیاورید. همچنین باید سیگار را ترک و خوردن مشروبات الکلی را هم محدود کنید.

● آندومتریوز

بیماری سایه: سرطان پوست

آندومتریوز اختلالی است که در آن بافت آندومتر رحم در خارج از رحم رشد می کند. در سال ۲۰۰۷، مطالعه یی که دوازده سال طول کشید، تأیید کرد که خانم هایی که آندومتریوز دارند ۶۲ درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پوست هستند. محققان هنوز کشف نکرده اند که چرا در این موارد آندومتریوز و سرطان پوست با همدیگر بیمار را مبتلا می کند اما یک احتمال وجود دارد و آن اینکه ممکن است ناهنجاری های ژنتیکی منجر به این دو بیماری شود.

● مراقب خودتان باشید

جفری کالن استاد امراض پوستی در دانشگاه لوئیس ویل می گوید: اگر آندومتریوز دارید، از پزشک تان بخواهید تا پوست تان را برای وجود هر مشکلی بررسی کند. همچنین می توانید با معاینه ی خال های تان خودتان نیز این مسأله را چک کنید. اگر شک داشتید و پزشک شما توصیه کرد، بیوپسی (نمونه برداری) انجام دهید و نترسید. حتی اگر تشخیص داده شد که به این بیماری مبتلا هستید نگران نباشید، با تشخیص به موقع، سرطان پوست تقریباً صد در صد قابل درمان است.

● فشار خون بالا

بیماری سایه: دیابت

پزشکان از ارتباط بین فشار خون بالا و دیابت در شگفتند، زیرا این دو بیماری اغلب با هم بروز می کند، مخصوصاً در افراد چاق. بعد از انجام تحقیق روی ۳۸۰۰۰ زن میانسال به مدت ده سال، محققان دانشکده ی پزشکی هاروارد گزارش دادند که فشار خون بالا و دیابت با یکدیگر بروز می کنند. اگر فشارخون بالا باشد، خطر ابتلا به دیابت هم افزایش می یابد. دیوید کانن یکی از محققان بیمارستان زنان بریگام می گوید: این دو بیماری دلایل مشترکی دارند. یکی از این دلایل التهاب زیاد بدن یا وجود هر گونه عیب ونقصی در لایه ی داخلی رگ ها است که باعث می شود سلول های خون به اطراف رگ ها تراوش کرده و خطرآفرین شود.

مراقب خودتان باشید

اگر فشارخون تان در حد متعادل است یا اگر در معرض این بیماری هستید، آزمایش دیابت دهید.

شما می توانید با تغییراتی در شیوه ی زندگی تان از دیابت پیشگیری کنید. مثلاً فعالیت های فیزیکی تان را افزایش دهید، اضافه وزن تان را کم، نمک را محدود و مصرف سیگار را قطع کنید.

● پسوریازیس

بیماری سایه: حمله قلبی

پسوریازیس نوعی از ضایعات پوستی زبر همراه با خارش ناراحت کننده و ناخوشایند است. مطالعه یی که بر روی نیم میلیون نفر به مدت پنج سال انجام شد نشان داد که پسوریازیس ممکن است احتمال حملات قلبی را افزایش دهد. با توجه به شدت این بیماری، شدت بیماری قلبی نیز بیشتر است.

جوئل گلفند، استادیار امراض پوستی در دانشگاه پنسیلوانیا می گوید: سیستم ایمنی بدن که محرک پسوریازیس است، هم باعث التهاب می شود و هم باعث انتشار التهاب به رگ های قلب.

مراقب خودتان باشید

گلفاند می گوید: شما باید در مورد داروهای مخصوص پسوریازیس که شامل «آمه وایو» می شود با پزشک تان صحبت کنید. این داروها مانند واکسن ها از منابع زنده ساخته می شوند. حتی اگر درمان های قبلی مؤثر واقع نشده باشند، این دارو تاثیرگذار است. در ضمن، گلفاند پیشنهاد می کند که قلب تان را با داشتن رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن سالم نگه دارید.

● آسم

بیماری سایه: افسردگی و اضطراب

بروس بندر، استاد روانپزشکی دانشگاه کلورادو می گوید: در مطالعات اخیر ارتباطی بین بیماری آسم و مسایل روانی که شامل افسردگی و اضطراب می شود کشف شده است، در سال ۲۰۰۴ در گزارشی عنوان شد که هجده درصد از بیمارانی که به آسم مبتلا هستند، دچار پریشانی های روانی نیز بودند.

تحقیقاتی روی سربازان کهنه کار که به اختلال های روانی مبتلا بودند انجام شد، این موضوع را تایید کرد.

● مراقب خودتان باشید

اگر می دانید که آسم یا مشکلات روانی داشته باشید یا حتی نسبت به آنها تردید دارید به پزشک مراجعه کنید. پس از تایید بیماری، از پزشک تان کمک بگیرید و نگران نباشید.

زیر نظر: حسین حیدری