شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
صد سالگی دستاورد بزرگ شورولت
شاید اگر در سالهای آخر زندگی از لوئیس شورولت علت شادمانیاش را میپرسیدند عنوان میکرد که موفقیتهایش در مسابقات اتومبیلرانی ایندیانا بیش از گره خوردن نامش با یک نشان تجاری جهانی او را خشنود کرده است. حدود ۱۰۰ سال قبل مردی اخمو و جدی به نام لوئیس شورولت در کارخانهای که نام تجاریش را از اسم خانوادگی او به عاریت گرفته بود فرد غریبهای محسوب میشد.
تابستان امسال واین برانون، رئیس اروپایی کارخانه شورولت کمک کرد تا شهر لئودفوندز، زادگاه لوئیس شورولت در سوئیس، میزبان گردهمایی ۱۰۰۰ اتومبیل و کامیون طراحی و ساخته شدهکارخانه شورولت باشد و تندیس یادبود لوئیس را در محل زادگاهش نصب کردند.
سال ۱۹۱۱ بیلی دورانت، مدیر وقت شرکت جنرال موتورز، لوئیس شورولت را به استخدام خود درآورد و نام موزون او را به خط تولید اتومبیل جدیدی اختصاص داد. در آن زمان لوئیس راننده مسابقه مشهوری بود، اما ثروت چندانی نداشت. اگر او به همکاریهایش با دورانت بیشتر ادامه میداد شاید تبدیل به یک میلیونر تراز اول جهانی میشد.
شاید این موضوع کمی غمانگیز باشد، اما واقعیت این است که در آن سالها و سالهایی پس از آن و حتی بعد از شاهکارهای لوئیس در مسابقات اتومبیلرانی و نقش او در تولید اتومبیلها و هواپیمایی با قابلیت بالا، ثروت هرگز به لوئیس روی خوش نشان نداد، طوری که او سال ۱۳۲۰ خورشیدی در فقر زندگی را بدرود گفت.
● مکانیک بااستعداد
لوئیس شورولت کریسمس سال ۱۲۵۷ خورشیدی در شهر لئودفوندز که یکی از مراکز ساعتسازی سوئیس بود، متولد شد. او از همان دوران کودکی مکانیک با استعدادی بود. او پس از فارغالتحصیلی از مدرسه یک پمپ تخلیه مایعات اختراع کرد که سالها در منطقه بورگاندی فرانسه مورد استفاده قرار میگرفت. لوئیس نوجوان نیرومند و درشت هیکلی بود و چرخدندههای دوچرخهاش را به گونهای تنظیم کرده بود تا بتواند از نیرویش بیشترین استفاده را بکند. پس از انجام این تغییرات روی دوچرخهاش بود که در مسابقات دوچرخهسواری عنوان قهرمانی را به دست آورد. هنگامی که ۲۳ سالش بود به عنوان راننده و مکانیک در کارخانه دیون باتون نیویورک مشغول به کار شد. عشق به رانندگی و علاقه عجیب او به مسابقات سرعت که از کودکیاش آغاز شده بود به زودی از او یک قهرمان مسابقات اتومبیلرانی ساخت.
سال ۱۲۸۴ خورشیدی، شورولت تبدیل به یک افسانه در مسابقات اتومبیلرانی شده بود. در همان سال این اتومبیلران تازهکار توانست رکورد بارنی اولدفیلد کبیر را با ماشین فیات بشکند و اندکی بعد در مسابقات یونکرز رودرروی اولد فیلد قرار گرفت و پیروز شد. جام وندربیلت که در جادههای لانگ ایلند برگزار میشد از دیگر افتخاراتی بود که به کلکسیون قهرمانی این راننده بیباک و جسور اضافه شد. یک سال بعد او توانست رکورد سرعت ۱۹۱ کیلومتر بر ساعت را به نام خود به ثبت رساند.
بیلی دورانت که رئیس جنرالموتورز بود لوئیس شورولت ۳۰ ساله را تشویق کرد تا از تیم فیات استعفا داده و به عنوان راننده در تیم بیوک که یکی از اتومبیلهای باافتخار جنرالموتورز بود، استخدام شود و ۳ سال بعد و پس از برکناری دورانت، تیم بیوک هم منحل شد. لوئیس شورولت که از رانندگی خسته شده بود، ذهنیت خود را عوض کرد و به همراه برادر جوانترش آرتور و بعضی رفقای دیگر، طبقه فوقانی یک گاراژ در خیابان ۳۹۳۹ گرند ریور در دیترویت را اجاره کردند. قصد لوئیس از این کار طراحی موتور ماشین مسابقهای جدیدی برای مسابقات افتتاحیه جام ایندیانا پولیس بود، اما گویا داستان همکاریهای لوئیس شورولت و بیلی دورانت قرار نبود به آخر نزدیک شود. در یکی از روزهای گرم تابستان دورانت به شکل کاملا تصادفی مجددا لوئیس را در مغازهای دید.
آنچه پس از این ملاقات اتفاق افتاد برای تاریخنویسان صنعت خودروسازی کاملا مشخص نیست، اما گویا آنها در آنجا برای طراحی و ساخت یک اتومبیل مسافرتی با هم به توافق رسیدند. دورانت معتقد بود حالا که لوئیس نامی برای خود دست و پا کرده، بهتر است به دنبال ساخت اتومبیلی باشند که ارزش نام این قهرمان افسانهای را داشته باشد.
نکته: بیلی دورانت که رئیس جنرالموتورز بود لوئیس شورولت ۳۰ ساله را تشویق کرد تا از تیم فیات استعفا داده و به عنوان راننده در تیم بیوک که یکی از اتومبیلهای باافتخار جنرالموتورز بود، استخدام شود
اما اختلافات بین لوئیس و دورانت که از طراحی خودرو تا فرم لباس پوشیدن و عادات سیگار کشیدن را در برمیگرفت باعث شد که لوئیس خیلی زود از دورانت جدا شود. در آن زمان از ۲ یا ۳ کارخانهای که لوئیس در سالهای قبل برای آنها کار میکرد تنها یک کارخانه آن هم با تولید محدود سرپا مانده بود. پس از آن لوئیس تصمیم به راهاندازی شرکت Frontenac Motor گرفت، اما پیشرفت این شرکت کند بود.در این شرکت لوئیس توانست ۴ خودرو را برای مسابقات ایندیانا پولیس ۱۹۱۶ آماده کند.
طی جنگ جهانی اول جاده مخصوص مسابقات اتومبیلرانی بسته بود اما این ۴ ماشین در جادههای تمرین خود را انجام میدادند و برای مسابقات ایندیانا ۱۹۱۹ بخوبی آماده شدند. در تمام طول مسابقه لوئیس با قدرتی مثال زدنی شرکت داشت و بهترین زمان در دور هفتم را هم بهخود اختصاص داد.
لوئیس و برادرانش آرتور و گاستون در مسابقات ایندیانا ۱۹۲۰ شرکت کردند. پس از این مسابقات، بهرغم فراز و نشیبهای زیاد و اتفاقاتی که در آن رخ داد برادران شورولت به چهرههایی قهرمان و محبوب در آمریکا تبدیل شده بودند. ۶ ماه بعد در مسابقهای در کالیفرنیا، گاستون شورولت در پی یک تصادم مرگبار جان خود را از دست داد و در آمریکا عزای عمومی اعلام شد. پس از آن لوئیس و آرتور تصمیم گرفتند به فعالیت خود به عنوان راننده مسابقات اتومبیلرانی خاتمه دهند. سال ۱۹۲۱ لوئیس مجددا با دیدن تامی میلتون، قهرمان مسابقات ایندیانا به یاد روزهای پر افتخار گذشته افتاد. او و تامی میلتون اولین قهرمانانی بودند که ۲ سال پیدرپی بهعنوان قهرمانی رسیده بودند.
در همین حال برادران شورولت خط تولید قطعات سرعت Frontenac را راهاندازی کردند که باعث شد فورد T به ماشینی پر طرفدار و سر حال خیابانی تبدیل شود.
راهاندازی این شرکت تولید قطعات آغازگر تجارت فروش قطعات پس از تولید در آمریکا بود. پس از آن سال ۱۹۲۵ لوئیس دست به ماجراجویی دیگری زد و وارد مسابقات قایقرانی در فلوریدا شد.
این درست زمانی بود که کارل فیشر یکسری مسابقات قایقرانی در خلیج ویسکانسین به راهانداخته بود. در بین شخصیتهای برجسته دعوت شده به این مسابقات نام لوئیس شورولت به چشم میخورد. او توانست این مسابقه را با قهرمانی به پایان رساند.
سال ۱۹۲۶ لوئیس مجددا با راندن اتومبیل ۸۰ ـ E به مسابقات ایندیانا بازگشت.
● ماجراجویی جدید
سال ۱۹۲۸ و پس از کاهش درآمدها توجه برادران شورولت از ماشین به هواپیما معطوف شد. آنها با ایجاد تغییرات اساسی در موتور اتومبیلهای Frontenac که سال ۱۹۲۰ در مسابقات Indy ۵۰۰ شرکت داشتند موتوری موسوم به Chevrolair ۳۳۳ طراحی کردند که واکنشهای تمجیدآمیزی به دنبال داشت. با استقبالی که انتظارش میرفت لوئیس و آرتور شرکت هواپیمایی برادران شورولت را با همکاری بالتیمور فورد و گلن مارتین از پیشگامان هوانوردی تاسیس کردند.
اما این ماجراجویی پایان تلخی داشت. چرا که مسائل مربوط به مدیریت شرکت باعث ایجاد اختلافهایی بین آرتور و لوئیس شد که هرگز حل نشد. پس از سقوط بازار سهام ،گلن مارتین به همکاری خود با شرکت خاتمه داد. شرکت برادران شورولت ۸ دهه بعد و پس از ادغام ۲شرکت، نام لاکهید مارتین به خود گرفت که امروزه از بزرگترین کارخانجات تولیدکننده وسایل حمل و نقل هوایی، انواع موشکها و سفینههای فضایی است.
● سرنوشت غمانگیز
اواسط دهه ۱۹۳۰ مشخص شد که لوئیس به دیابت مبتلاست. در همان زمان یکی از پسران لوئیس در گذشت و تمام گنجینه افتخارات و پروندههای مهندسی بهجامانده از شرکت شورولت در آتشسوزی خانه خواهر لوئیس از بین رفت. سال ۱۹۳۴ در پیچوخم این سرنوشت غمانگیز، لوئیس بیمار و بیبضاعت که روزی در این زمینه پیشگام بود در کارخانه Gear and Axle دیترویت بهعنوان مکانیک استخدام شد. سکته قلبی بزودی او را وادار کرد که دست از کار بکشد. پس از آن او و همسرش سوزان، دائما در حال نقل مکان بین آپارتمانی کوچک در فلوریدا و محلی در دیترویت بودند. ۱۰ ژانویه ۱۹۴۰ روزی که تولید اتومبیل جیام جشن گرفته میشد یکی از بزرگترین جشنهای دیترویت برگزار شد که در آن بیلی دورانت با ۷۷ سال سن حضور داشت، اما اثری از لوئیس شورولت که حالا از کار افتاده شده بود نبود. ۶ ژوئن سال ۱۹۴۱ در ۶۲ سالگی پس از قطع یکی از پاها، مرگ بهسراغ لوئیس آمد. لوئیس شورولت در گورستان سنت جوزف در ایندیانا پولیس کنار برادرش به خاک سپرده شد. سال ۱۹۶۹ نام لوئیس به تالار مشاهیر اتومبیل اضافه شد.
سایت AUTONEWS
مترجم: آتنا حسنآبادی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست