پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

نظریه فتنه


نظریه فتنه

سال ۱۳۸۸ همراه بود با واقعه‌ای فراموش نشدنی که تلخی بعضی از اتفاقاتش شیرینی حضور گسترده مردم در انتخابات دهم ریاست جمهوری را کمرنگ کرد، اما وقایع پس از فتنه‌ها و بخصوص راهپیمایی …

سال ۱۳۸۸ همراه بود با واقعه‌ای فراموش نشدنی که تلخی بعضی از اتفاقاتش شیرینی حضور گسترده مردم در انتخابات دهم ریاست جمهوری را کمرنگ کرد، اما وقایع پس از فتنه‌ها و بخصوص راهپیمایی عاشوراییان در نهم دی ماه، سال ۸۸ را به نقطه عطفی برای تامل و تدبر اتفاقات پس از انتخابات دهم ریاست جمهوری و حواشی آن تبدیل کرد. اصحاب قلم هم همگام با مردم از تلخی‌های سال گذشته رنجیدند و بسیاری از آنها جلوتر از دیگران، سلاح مبارزه را بر کاغذ لغزاندند و مبانی فکری و نظری مردم را در این باره تقویت کردند. کتاب "نظریه فتنه" نوشته روح الله حسینیان، از جمله این کتابها است. مولف محترم در این کتاب ک چارچوب نظری راجع به فتنه مطرح کرده و با بررسی فتنه‌های صدر اسلام و فتنه اخیر تلفیقی تحقیقی درباره نظریه فتنه از بعد دینی و سیاسی بیان کرده است.

مولف محترم درباره این کتاب می‌گوید: "در تاریخ اسلام بعد از انقلاب الهی پیامبر محمد (ص) حوادثی رخ داد که نام آنها را فتنه گذاشته‌اند: فتنه‌ ناکثین، فتنه‌ قاسطین و فتنه‌ مارقین. بعد از انقلاب اسلامی نیز شورش‌هایی رخ داد که به فتنه مشهور شد: فتنه‌ منافقین و بنی‌صدر، فتنه‌ ۱۸ تیر ۱۳۷۸ و آخرین آنها فتنه‌ ۱۳۸۸ در دهمین انتخابات ریاست‌جمهوری. فتنه چیست؟ چرا بعضی حوادث را در اسلام فتنه خوانده‌اند؟ آیا می‌توان در این فتنه‌ها وجه مشترکی یافت؟ آیا می‌توان در این فتنه‌ها به الگویی مشترک رسید؟ آیا می‌توان براساس اندیشه‌های دینی فرضیه‌ای را ترسیم کنیم و با تطبیق آن بر فتنه‌ها آن را به یک نظریه تبدیل کنیم؟ به نظر می‌رسد با مطالعه‌ متون دینی به یک چارچوب نظری برسیم که بر همه‌ فتنه‌ها قابل انطباق باشد. فرضیه‌ ما در این تحقیق این است: منافقان داخلی و دنیاطلبانی که احساس می‌کنند منافع مادی آنها تأمین نشده با تحریک مخالفان ایدئولوژیک خارجی دست به توطئه می‌زنند و با ایجاد شبهه و تردید، با تمسک به دین و تأویل قرآن و تفسیر به رأی، قسمتی از مردم را به طغیان علیه رهبری انقلاب برمی‌انگیزند.

آنها با انتخاب یک شعار به ظاهر حق و واقعاً باطل قسمتی از مردم را تحت تأثیر قرار می‌دهند و حکومت اسلامی را دچار یک بحران می‌کنند. در این نوشته ما چندین فتنه را مورد مطالعه قرار می‌دهیم تا ببینیم آیا این فرضیه قابل اثبات است یا نه؟ قبل از آن لازم است از دو مفهوم کلیدی "فتنه" و "نفاق" تعریفی ارائه دهیم.چرا بعضی حوادث را در اسلام فتنه خوانده‌اند؟ آیا می‌توان در این فتنه‌ها وجه مشترکی یافت؟ آیا می‌توان در این فتنه‌ها به الگویی مشترک رسید؟ آیا می‌توان براساس اندیشه‌های دینی فرضیه‌ای را ترسیم کنیم و با تطبیق آن بر فتنه‌ها آن را به یک نظریه تبدیل کنیم؟"

یکی از نکات تازه در این کتاب جدولی است که هزینه‌های مصرف شده توسط دولت‌های بیگانه در فتنه ۸۸ که خود بیگانگان نیز به آن اعتراف کرده‌اند، آمده است. این کتاب به همت انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.

رضا جاودان