جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

لیورپول دیروز, لیورپول فردا


لیورپول دیروز, لیورپول فردا

شیخ محمد بن رشید آل مكتوم كه اخیراً با ۴۵۰ میلیون یورو مالكیت باشگاه لیورپول را به دست گرفت, می رود تا تاریخ «مرسی ساید» را عوض كند

اگرچه آخرین آمار نشریه «فوربس» را در اختیار نداریم اما می توانیم حدس بزنیم «شیخ محمد بن رشید آل مكتوم»از صدرنشینان جدول ثروتمندان مردان دنیا محسوب می شود.او كه اخیراً با ۴۵۰ میلیون یورو مالكیت باشگاه لیورپول را به دست گرفت، می رود تا تاریخ «مرسی ساید» را عوض كند.

قرمز های آنفیلد همواره به سنت باشگاه و اسطوره های خود می بالیدند اما اكنون یادگاری های دوران شانكلی را در آستانه فراموشی می بینند. لیورپول از آن زمان و حتی پس از فاجعه «هیلز بورو» (مصادف با آخرین دوره قدرتنمایی) هیچ گاه به بریتانیای غیرلیورپولی روی خوش نشان نداده بود اما اینك یك نفر از آن سر دنیا آمده و كنترل اوضاع باشگاه را به دست گرفته است. پرافتخارترین تیم جزیره در اندیشه ساخت یك ورزشگاه ۶۰ هزار نفری است. این پروژه طی ۳ سال عملی می شود و «ریك پری» مدیر اجرایی لك لك ها قول داده برای عملی شدن آرزوهای طول و دراز شمالی ها نهایت همكاری را با «آل مكتوم» انجام دهد.

خرج ۲۰ میلیون یورو می تواند موفقیت را وارد آنفیلد كند؟ راه لیورپول كه توسط شانكلی ترسیم شد، دنبال می شود؟ نشانه های امیدواری بروز یافته. دیوید مورس و ریك پری اعلام كرده اند ساز خود را نمی زنند و قصد ایجاد یك همكاری تنگاتنگ با «شیخ محمد» را دارند. هدف آنها حفظ و افزایش سرمایه باشگاه است تا از این طریق بتوانند مدلی از آنچه در اولدترافورد منچستر جریان دارد را پیاده كنند.«شیخ محمد» فرد بسیار ثروتمندی است و مطمئناً برای او پرداخت ۴۵۰ میلیون برای جذب بازیكنان بزرگ دنیا كار دشواری نیست و اگر می خواهد محبوب شود باید این نكته را مد نظر قرار دهد كه نمی توان با احساس هواداران بازی كرد یا به وسیله افزایش قیمت بلیت، آنها را از سكوها فراری داد.

ریك پری اخیراً اعلام كرده از همكاری مثبت شركت DIC (كه تحت مالكیت آل مكتوم است) و شخص «ال نصری» ( یكی از اعضای كلیدی این شركت) اطمینان دارد. حداقل آنها از سنت باشگاه اطلاع دارند و می دانند در شب استانبول چه رخ داد، از اشتیاق طرفداران و مسؤولان باشگاه به فتح مجدد لیگ برتر مطلع هستند و حتی از «هیلز بورو» و ۹۶ قربانی این تراژدی نكات زیادی می دانند.

لیورپول بی اعتنا به ناكامی های یك دهه اخیر، از گذشته پرافتخار خود صحبت می كند و در چنین شرایطی به نظر می رسد به سنت، بیش از بودجه اهمیت می دهد؛ حتی رؤسای پیشین باشگاه هم یك لیورپولی خالص بودند؛ «دیوید مورس» فرزند «مرسی ساید» سال ها با عشق و علاقه رییس خطاب می شد و صداقت خود را شب بعد از فروش سهام با ابراز جمله «نگرانم» ثابت كرد. گذشته ها گذشته و به نظر می رسد برای «صداقت» جایی وجود ندارد.

لیورپول پول می خواهد، آن هم ۴۵۰ میلیون یورو!هزینه ورزشگاه جدید حدود ۱۰۰ میلیون یورو ارزیابی شده. باقیمانده این مبلغ در اختیار سهامداران قرار خواهد گرفت و مورس كه صاحب ۵۱ درصد سهام لك لك ها است، با دریافت ۸۰ میلیون یورو بیش از بقیه منتفع خواهد شد. شاید بهتر باشد شیوه جدید به بوته آزمایش گذاشته شود. «مورس» سال ها برای باشگاه تلاش كرد اما دستاورد بزرگی رقم نزد.

خانواده او نیز جزو سهامداران باشگاه محسوب می شدند اما این شخص نه یك تاجر كه بیشتر نقش یك هوادار لیورپول را داشت. او از اینكه هواداران بعدها بگویند به خاطر جایگاهی كه نزد هواداران افراطی از دست داده نگران است، هراس دارد؛ لیورپول سال ها حضور سرمایه داران را به دلیل آنچه غرور باشگاه می نامید، ممنوع اعلام كرده بود.دیوید مورس در راستای این اقدامات با پرداخت ۸ میلیون یورو خرده سهام ۱۵ هزار و ۱۶۴ عضو باشگاه را خرید.

اوضاع در چندسال گذشته كمی متعادل و افكار خشك مسؤولان تیم اندكی دچار تغییر شد؛ هرچند باز هم «استیو مورگان» میلیاردر عاشق لیورپول ناكام ماند. این هتلدار بزرگ حاضر بود با ۷۰ میلیون پوند، ۶۰ درصد سهام باشگاه را بخرد اما دیوید مورس جواب سربالا داد.از بیرون نیز احساسات متفاوتی برانگیخته شده است.

اتحادیه فوتبال انگلستان با حضور سرمایه داران خارجی موافق است اما یوفا اعلام كرده از به هم خوردن تعادل و توازن قدرت در فوتبال اروپا می ترسد. در این میان هواداران دیدگاه خاص خود را دارند. آنها فوتبال را می شناسند و تاریخ را بخشی از هسته وجودی یك تیم می دانند. زمانی كه شانكلی در دهه ۶۰ هدایت لیورپول را به دست گرفت، مورس پول چندانی در اختیار نداشت، با این حال در آن زمان تیم او را به عنوان یكی از سازمان یافته ترین باشگاه های جزیره می شناختند. اكنون ممكن است اتفاق تلخ سال ۱۸۹۲ نیز تكرار شود.

در آن سال «جان هولدینگ» مؤسس لیورپول پس از متهم شدن در جریان تبانی، از قرمزها جدا شد و با ۱۱ اسكاتلندی یك تیم جدید به نام «مسس» را تشكیل داد.از «بوروكراسی» حاكم بر فوتبال انتقاد می شود اما هواداران آنفیلد دیگر طاقت ندارند زیر سایه منچستریونایتد، آرسنال و چلسی حركت كنند؛ كافی است به گفته های یك هوادار لیورپول توجه كنید:« اگر فكر می كنید بیلی شانكلی از قبر بیرون می آید، اشتباه می كنید. به اسطوره های جدید دل ببندید.» اعداد و افراد عبارت است از:

‌● ۹۳ میلیون پوند

▪ «مارتین ادواردز» با پرداخت این رقم از سال ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۴ مالكیت باشگاه منچستریونایتد را برعهده گرفت.

● ۸۰ میلیون پوند

▪ «دیوید مورس» ۵۱ درصد سهام لیورپول را به یك شركت بین المللی امارات فروخت.

● ۴/۳۳ میلیون پوند

▪ «ترنس براون» ماه گذشته با این مبلغ سهام باشگاه وستهام را به «اگرت مگنوسن» و «بروگلفور گودمونسون» ایسلندی فروخت.

● ۲۴ میلیون پوند

▪ «داگ الیس» رییس آستون ویلا پس از آنكه در سال ۱۹۹۶ بخشی از سهام خود را به «رندی لنر» واگذار كرد، چندی پیش به طور كامل صندلی ریاست باشگاه را به غریبه ها سپرد.

● ۱۷ میلیون پوند

▪ «بتیس» كه در سال ۱۹۸۲ با مبلغ یك میلیون پوند چلسی را خریده بود، ژوئیه ۲۰۰۳ در ازای ۱۷ میلیون پوند تیم را به آبراموویچ واگذار كرد.

منبع: گاردین