یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
ترانزیستور ها چطوركارمی كنند
ریزپردازندهها به صورت یك جزء لاینفك در بسیاری از محصولاتی كه ما هرروزه از آنها استفاده میكنیم در آمدهاند، مانند تلویزیون، اسباببازیها، رادیو، و البته كامپیوترها. ولی این ترانزیستورها هستند كه اجزای اصلی ریزپردازندهها را تشكیل میدهند.
در پایینترین سطح خود، ممكن است ترانزیستورها به نظر ساده برسند. اما تولید آنها عملاً به سالهای سال تحقیقات كُشنده نیاز داشته است. تا پیش از ترانزیستورها، كامپیوترها به لامپهای خلاء و كلیدهای مكانیكی متكی بودند. در سال ۱۹۵۸ تعدادی مهندس (كه یكی از آنها به نام رابرتنویس، بعداً پایهگذار شركت اینتل شد) دستبهدست هم دادند تا ۲ ترانزیستور را روی یك قطعه بلور سیلیكون بكارند و اولین مدار مجتمع را بسازند؛ چیزی كه به ساخت ریزپردازنده منجر شد.
ترانزیستورها درواقع كلیدهای قطع و وصلِ برق در ابعاد مینیاتوری هستند. اگر ریزپردازنده را یك «ساختمان» در نظر بگیرید، ترانزیستورها، حكم آجری را دارند كه برای بنای این ساختمان باید رویهم گذاشته شوند.
درست همانند یك كلید سادهی چراغ، ترانزیستورها در دوحالت كار میكنند: حالت وصل، و حالت قطع. این حالت قطع یا وصل، یا خاموش و روشنِ ترانزیستورهاست كه امكان پردازش اطلاعات را فراهم میسازد.
● یك كلید سادهی برقی چطور كارمیكند ؟
تنها چیزی كه كامپیوترها از آن سردر میآورند، سیگنالهای الكتریكی است كه قطع و وصل میشوند. برای دركِ بهتر ترانزیستورها، لازم است بفهمید كه یك مدار قطع و وصل الكترونیكی چهطور كار میكند. مدارات قطع و وصل الكترونیكی از اجزای مختلفی تشكیل میشود. یكی، مسیر جریان است كه جریانِ الكتریكی عموماً از طریق یك سیم در آن گردش میكند.
دیگری، خودِ كلید یا سویچ است؛ وسیلهای كه گردش جریان الكتریكی را شروع و متوقف میكند، آنهم یا با بازگذاشتن مسیر جریان یا مسدود كردن آن. ترانزیستورها هیچ قطعهی متحركی ندارند و تنها با علایم الكتریكی قطع و وصل میشوند. قطع و وصل شدنِ ترانزیستورها، كار ریزپردازندهها را میسّر میسازد.
● ترانزیستور چطور از عهدهی اطلاعات برمیآید ؟
شمارندهی باینری چیزی است كه فقط دارای دو حالت است، درست مانند ترانزیستور. حالت «وصل» ترانزیستور را با ۱ نشان میدهند و حالت قطع آن را با ۰. ردیفهای مشخصی از الگوی ۱ها و ۰هایی كه بهوسیلهی ترانزیستورهای متعدد تولید میشوند، میتوانند نشاندهندهی حروف، اعداد، رنگها، و خطوط باشند. به این میگویند دستگاه باینری.
(دستگاه باینری، یك روش شمارش است كه فقط از دو رقم ۰ و ۱ تشكیل شده است و تمام اعداد فقط با این دو رقم نمایش داده میشوند.)
● اسم خود را برحسب باینری هجی كنید
هر حرف الفبا یك معادل باینری دارد. در سمت چپ اسم JOHN و معادل باینری آن را میبینید. اطلاعات پیچیدهتری را نیز میتوان با حالت قطع و وصل یا حالتِ باینری ترانزیستورها تولید نمود؛ مانند گرافیك، صوت، و ویدیو.
● نیمههادیها و جریان الكتریسته
با اضافه كردن چند نوع ناخالصی معین به سیلیكون یك ترانزیستور، ساختار بلورین آن تغییرمیكند، و خاصیت هدایت الكتریستهی آن بهتر میشود. اگر به سیلیكون، فلّز بور اضافه كنید، سیلیكونِ مثبت یا نوعِ P (P مخفّف Positive) تولید میشود كه فاقدِ الكترون است. اگر به سیلیكون، فلّز فسفر اضافه نمایند، سیلیكونِ منفی یا نوع N (N مخفّف Negative) به دست میآید كه شامل تعداد بسیار زیادی الكترون آزاد است.
● حالتهای قطع و وصل یك ترانزیستور
الف) رانزیستورها از سه پایانه تشكیل میشوند: منبع، گیت، مخرج.
ب) در ترانزیستور نوع منفی، هم منبع و هم مخرج بار منفی دارند و روی تودهای از سیلیكون نوع مثبت را گرفتهاند.
ج ) هنگامی كه ولتاژ مثبت به گیت وارد میشود، الكترونهای موجود در سیلیكون نوع مثبت، جذبِ منطقهی زیرینِ گیت میشوند، و یك كانال الكترونیكی بین منبع و مخرج را شكل میدهند.
د) هنگامی كه ولتاژ مثبت به مخرج وارد میشود، الكترونها از منبع جدا شده و به سمت مخرج میروند. در این حالت، ترانزیستور، وصل است.
ه) اگر ولتاژ از روی گیت برداشته شود، الكترونها جذبِ منطقهی واقع بین منبع و مخرج نمیگردند. مسیر جریان از بین میرود، و ترانزیستور به حالت قطع درمیآید.
● ریزپردازندهها چطور بر زندگی ما تاثیر میگذارند
كاركردِ باینری ترانزیستورها به پردازندهها این قابلیت را میدهد كه مأموریتهای بسیاری را انجام دهند، از یك نامهنگاری ساده تا ویرایش فایلهای ویدیویی. ریزپردازندهها به نقطهای رسیدهاند كه ترانزیستورها میتوانند صدها میلیون دستورالعمل در ثانیه را روی یك تراشهی واحد به اجرا در آورند. اتومبیلها، تجهیزات پزشكی، تلویزیونها،كامپیوترها، و حتا سفاین فضایی از ریزپردازندهها استفاده میكنند. همهی آنها متكی به گردش اطلاعات باینری هستند كه به یُمنِ وجودِ ترانزیستور ممكن گشته است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست