چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آینده در دست سلطان گجت ها
امروزه ما از گجتهای مختلفی استفاده میکنیم که سازندگان آنها میخواهند هر روزه قابلیتهای بیشتری را در محصولاتشان بگنجانند. آیا تبلت شما قادر است عکسهای کیفیتدار بگیرد؟ تلفن همراه (smart phone) شما به هوشمندی یک رایانه هست؟ یا موزیک پلیر (MP۳) شما توانایی ضبط تصاویر ویدئویی را دارد؟ در همه این گجتها نه تنها ما برنامههای نرمافزاری کاربردی (application) تکراری را به کار میبریم، بلکه بتدریج وجود مستقل هر وسیله را نیز کمرنگتر کرده و مرز بین آنها را چنان برمیداریم که پس از چندی تشخیص دقیق این گجتها برای خودمان نیز بسیار مشکل میشود.
ما در اینجا قصد نداریم اتلاف فناوری را مورد قضاوت دهیم، بلکه میخواهیم بگوییم حالا که این وسیلهها همه قابلیتهای یکدیگر را کسب میکنند و به ویژگیهای مشترکی میرسند، پس چرا نباید تبلت، دوربین، موزیک پلیر و تلفن همراهمان را در قالب یک گجت مثلا یک لپتاپ گرد هم آورده و با هم یکی نسازیم؟ همه این گجتها میتوانند جدا از هم کار کرده و همچنین در کنار هم نیز با حفظ کارکرد و هویت منحصر به فرد خود یک گجت جادویی را ایجاد کنند.
حال اگر کارایی و قابلیت تبلتهای قابل تبدیل با ویژگی همگرایی (convergence capabilities) چون ایسوس ترنسفورمر پرایم و پدفون، شکل تغییرپذیر (shape-shifting) آیدیا پد یوگا و آیدیاپد S۲ لنووو را در نظر داشته باشید ،آنگاه ایده لپتاپ مفهومی لایف بوک ۲۰۱۳ فوجیتسو (Fujitsu Lifebook ۲۰۱۳) چندان دور از ذهن به نظر نمیرسد. اکنون صنعت رایانههای موبایل بتدریج به این نتیجه میرسد که همگرایی گجتها تقریبا امری اجتنابناپذیر است. لایفبوک ۲۰۱۳ فوجیتسو عبارت است از یک وسیله رایانهای چند منظوره که ترکیبی است از یک لپتاپ، تبلت، تلفن همراه هوشمند با قابلیت موزیک پلیر و یک دوربین عکاسی. در سالهای اخیر ما به علت به کار بردن وسایل متعدد مستقل، با اتلاف زیادی در زمینه سختافزارها مواجهیم. به این علت که در این گجتها، اغلب انبوهی از دادهها به صورت تکراری ذخیره شده است؛ برای مثال شما موزیکهایی را روی پلیر موزیک خود دارید، پس چرا باید همانها را دوباره روی فضای ذخیره داده لپتاپتان نیز داشته باشید؟ اگر تبلت شما پردازندهای را در خود جا داده، چرا این پردازنده نتواند در اجرای مستقیم برنامههای لپتاپ شما یا یاری رساندن در اجرای آنها موثر باشد؟ یا اگر مالک یک دوربین عکاسی با حافظه و قدرت پردازشی اختصاصی هستید، آیا به وجود آن به صورت تکراری در لپتاپتان نیازی دارید؟
● حد اعلای خلاقیت و طراحی
ایده طرح مفهومی این نوتبوک توسط یک طراح صنعتی برجسته هندی به نام پراشانت چاندرا (Prashant chandra) از شرکت طراحی یانکو (Yanko) ارائه و در مسابقه طراحی فوجیتسو بین ۳۰۰۰ طرح از ۹۹ کشور برنده جایزه اول این رقابت شد. طراح لایف بوک ۲۰۱۳ فوجیتسو معتقد است هدف اصلی از ساخت این محصول اجتناب از تکرار دادهها و سختافزار داخل وسیلههای رایانهای گوناگون است. بنابراین در چنین گجت یکپارچهای که همگرایی بین تمام اجزای آن برقرار است، هنگامی که همه قطعات تشکیلدهندهاش به هم متصل است، پردازنده(CPU) و فضای ذخیره داده (storage) در بین آنها به اشتراک گذاشته میشود و همه این قطعات که هر یک برای خود گجت مستقلی به شمار میرود، از این منابع پردازشی و ذخیره داده بهره میبرد.
این نوتبوک نمیتواند بدون اتصال بخش تبلت که خود رایانه لوحهای تمام عیار صفحه لمسی است، فعال شود؛ چرا که تبلت با اتصال به لپتاپ از طریق یک اتصال ۱۶ پین به یک صفحه کلید مجازی صفحه لمسی (touch-screen virtual keyboard) اندازه کامل QWERTY برای تایپکردن آسان برای سیستم تبدیل میشود. هنگام استفاده به عنوان لپتاپ بخشهای دوربین و تلفن همراه هوشمند نیز از طریق پایانههای گسترش خاص خود (dock) به منظور تکمیل و تغذیه نوتبوک با پردازنده و فضای ذخیره دادهشان به بدنه لپتاپ اتصال مییابد.
در قدم بعدی، به دوربین عکاسی میرسیم که پس از اتصال به عنوان دوربین پشتی سیستم عمل میکند و در آخر سمت چپ لپتاپ شکاف پایانه (slot) جهت اتصال تلفن همراه هوشمند وجود دارد. با قرار دادن تلفنهمراه خود در این اسلات، شما براحتی میتوانید محتوای رسانهای موجود در موبایل خود را بدون اتصل کابل با لپتاپ خود همگام سازی (sync) کنید. روشن است که چهارمین وسیله در اینجا خود بدنه لپتاپ است. در این سیستم هنگامی که گجتهای تشکیلدهنده لپتاپ در جای خود قرار میگیرد، با تشکیل نوعی پیوند نیروی پردازشی را بین خودشان به اشتراک گذاشته و هر وقت هم که بخواهیم آنها را از یکدیگر جدا کرده و هر یک با اتکا بر پردازنده مستقل خودبه عنوان گجت مستقلی به انجام وظیفه میپردازد.
● مزایا
۱ـ همگامسازی و پشتیبانگیری خودکار داده
مهمترین مزیت تدارک و گردآوری این وسیلهها کنار هم، همگامسازی (سینک) و به اشتراکگذاری خودکار دادهها بین این وسیلههاست؛ که البته نباید این امر را مترادف پشتیبانگیری خودکار داده (automatic back-up of data) بین این چهار گجت دانست. البته به طور حتم مجموع فضای ذخیره داده به اشتراک گذاشته شده توسط این گجتها در چنین لپتاپی باید از آنچه در نوتبوکهای عادی یافت میشود، کمتر باشد.
۲ـ سختافزار مشترک
متصلکردن هر گجت به این لپتاپ ویژگیهای آن وسیله را به این سیستم میافزاید و علاوه بر آن، قدرت پردازش و فضای ذخیره داده بین این قطعات به اشتراک گذاشته میشود.
به واسطه رابطهای مشترک که به آسانی مجموعه این گجتها را به هم متصل میکند، همه آنها از نیروی پردازش رایانهای یکپارچه بهره میبرند. با قرار دادن تلفن همراه هوشمند در پایانهاش قابلیت پخش موزیک این وسیله به نوتبوک افزوده شده و موزیک و دادههای آن در کل سیستم به اشتراک گذاشته میشود و قابلیت پخش مییابد. تبلت با نصب روی سیستم میتواند به عنوان صفحه نمایش لمسی دوم و با قلم استایلوس مثل صفحه نمایش دوم کنسول بازی نینتندو DS به جای پد طراحی (sketchpad) نیز به کار رود. این صرفهجویی و استفاده مشترک از سختافزارها موجب کاهش کلی هزینه تولید و طبیعتا قیمت نهایی محصول میشود.
● معایب
آنچه مسلم است قدرت پردازش این لپتاپ هرگز به پای لپتاپهای معمولی نمیرسد و مقدار فضای ذخیره داده آن نیز به مراتب کمتر از نوتبوکهای عادی موجود در بازار است.
بنابراین همین دو عامل موجب کاهش قدرت پردازش رایانهای و نقصان در کارایی آن میشود. از سوی دیگر اگر یکی از چهار گجت این مجموعه و بخصوص بخش تبلت آن خراب شود، کل لپتاپ از کار باز میماند.
از سوی دیگر غیرممکن است که شرکت تولیدکنندهای بتواند این چهار گجت را طوری بسازد که کیفیت، ویژگیها و کارآمدی همه آنها بتواند نظر کاربران را کاملا جلب کرده و احتیاجاتشان را به صورتی برآورده کند که دیگر از انتخاب و خرید آن وسیله از بین محصولات برندهای دیگر، بینیاز باشند.
جواد ودودزاده
منابع:
http://www.yankodesign.com
http://www.tablet-news.com
http://www.insidetabletpc.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست