پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
با سرد شدن هوا, مراقب آنفلوآنزا باشید
امروزه، واکسیناسیون به بخشی لاینفک از زندگی بشری تبدیل شده است؛ پدیده ای که با گذشت زمان در بسیاری از کشورها به صورت جدی دنبال می شود. خوشبختانه در کشور ما نیز شاهد اجرای برنامه واکسیناسیون کشوری و در دسترس بودن جدیدترین انواع واکسن هستیم.
به عقیده سازمان بهداشت جهانی، واکسیناسیون و ایمن سازی جهانی پیشرفت زیادی داشته، اما جا دارد تلاش بیشتری صورت گیرد و عده بیشتری نجات یابند.
یکی از اقدامات پیشگیرانه در کشور که در سال های اخیر بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است، واکسیناسیون علیه آنفلوآنزا است. واکسیناسیون اقدام بسیار مهم و با ارزشی است که به وسیله آن با هزینه کم می توان از ابتلای به بیماری های عفونی جلوگیری کرد. آنفلوآنزا شایع ترین بیماری ویروسی فصل سرماست که دستگاه تنفسی را درگیر می کند و به شدت مسری است. آنفلوآنزا با تب، سرفه، احساس سردی همراه با لرز، کوفتگی و درد در بدن، سردرد و خستگی همراه است. این نشانه ها به طور معمول سه تا چهار روز ادامه دارد و پس از آن ممکن است بیمار برای یک هفته دیگر یا بیشتر، سرفه های خشک، آبریزش بینی و گلودرد داشته باشد.
افرادی که مبتلا به آنفلوآنزا می شوند، فورا علائم را تجربه نمی کنند. بنابراین آنها می توانند بیماری را به شما منتقل کنند، بدون اینکه بدانند بیمار هستند. به همین جهت توصیه سازمان بهداشت جهانی بر آن است که کلیه گروه های در معرض خطر پیش از ابتلا به این بیماری نسبت به واکسیناسیون علیه آنفلوآنزا اقدام نمایند.
● اما چند توصیه مهم در رابطه با واکسن آنفلوآنزا
۱-واکسن آنفلوآنزا باید در زنجیره سرد نگهداری شود و گرما و حرارت ممکن است منجر به کاهش میزان اثرگذاری آن شود. بنابراین از نگهداری آن در منزل داخل کمد و کابینت باید خودداری شود.
۲-ویروس آنفلوآنزا انواع مختلفی دارد که دایما تغییر شکل می دهند و زیرنوع ها یا سوش های جدیدی را تولید می کنند. بنابراین واکسن های جدید، هر ساله با استفاده از مطالعات و تحقیقات مراکز علمی که کدام سوش های ویروس برای آن سال فعال ترین خواهند بود، ساخته می شوند. لذا از استفاده از واکسن های سال های قبل باید خودداری شود و باید توجه شود که واکسن آنفلوآنزا تاریخ دار است و بعد از گذشت تاریخش دیگر قابل مصرف نمی باشد.
۳-مهم ترین گروه های در معرض خطر، کودکان ۶ماهه تا ۱۸ ساله، افراد سالخورده و بالای ۶۰ سال و در مجموع همه کسانی که خواهان کاهش احتمال ابتلا به این بیماری هستند.
۴-در حقیقت هر آنچه سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود، از سوءتغذیه گرفته تا خستگی و فشار کاری و استرس، از وجود بیماری های مزمن از قبیل بیماری مزمن قلبی، ریوی، کلیوی، دیابت و آسم گرفته تا بارداری و کهنسالی، امکان ابتلا به این بیماری را در فرد افزایش می دهد. کودکان مستعد آلرژی، آسم، بیماری های قلبی، مرض قند، کودکان مبتلا به عفونت های مکرر و کسانی که داروهای مضاعف مصرف می کنند یا کودکانی که مجبورند برای طولانی مدت آسپرین استفاده کنند، همگی در معرض این بیماری قرار دارند.
۵- علاوه بر این باید اذعان نمود هر آنچه سبب تسهیل انتقال ویروس شود؛ از محیط های بسته با تهویه نامناسب گرفته تا مکان های شلوغ مانند وسایل حمل و نقل عمومی، از کامپیوتر و گوشی موبایل گرفته تا خودکار و کاغذ. کودکانی که در مهدکودک و در تماس با سایر کودکان هستند، افرادی که در خانه های سالمندان زندگی می کنند، کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی همگی به دلیل تردد در مراکزی که احتمال وجود ویروس در آن شدیدتر است، در معرض این بیماری قرار دارند.
۶-در خصوص تزریق این واکسن باید یادآور باشیم که واکسن آنفلوانزا حتما باید در عضله بازو تزریق شود.
۷-آنفلوآنزا در سیر درمانی نیاز به تجویز آنتی بیوتیک ندارد. برخلاف تصور عموم آنتی بیوتیک ها نه در تخفیف علایم و نه در کوتاه کردن دوره این بیماری ها هیچ جایگاهی ندارند. فقط اگر آنفلوآنزا سبب ایجاد عفونت میکروبی ثانویه شود، آنتی بیوتیک ضد همان میکروبها از سوی پزشک تجویز می گردد.
۸-افرادی که حساسیت شدید به تخم مرغ دارند، افرادی که قبلا واکنش و حساسیت شدیدی به واکسن آنفلوآنزا داشته اند. نوزادان کمتر از ۶ماه و افرادی که بیماری شدید یا معمولی همراه با تب دارند باید از تزریق این واکسن خودداری نمایند.
سعید اویس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست