دوشنبه, ۱۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 3 March, 2025
نـکـتـهای دربـاره رُب کـپـکزده

خیلی وقتها وقتی روی موادغذاییای مانند رب کپک میبینیم، از خودمان میپرسیم آیا این خوراکی هنوز هم قابل مصرف است؟ معمولا بعضی از خانمهای خانه برای ماندگاری بهتر رب گوجهفرنگی و پیشگیری از کپکزدن، آن را در فریزر میگذارند ولی این کار درست نیست...
در بسیاری از موارد، ایجاد آلودگیها و کپکها اجتنابناپذیر است و به دلیل عوامل ثانویه به وجود میآیند. یکی از راهکارها برای رهاشدن از شر کپکها، این است که از هر نوع ماده غذایی، مقدار کمی بخریم، مثلا قوطیهای کوچکتر رب گوجهفرنگی را انتخاب کنیم و حتما قبل از بازکردن درشان، به مدت کوتاهی آنها را با آب جوش حرارت دهیم تا مقدار آلودگی موجود در سطح در قوطی کمتر شود.
ظرف نگهداری رب باید متناسب با حجم رب گوجهفرنگی باشد و حتما بعد از مصرف لازم است روی آن پوششی مناسب قرار داد تا قارچها نتوانند روی سطح رب رشد کنند. از آنجا که امکان آلودگی و وجود کپک در مواد غذاییای که در حجم زیاد تهیه میشوند، بسیار زیاد است، اگر رب گوجهفرنگی را به مقدار زیاد تهیه میکنید، حتما بعد از بازشدن در ظرف اصلی، رب را در ظروف کوچک و دردار، تقسیمبندی و نگهداری کنید.
رطوبت هم یکی از عوامل موثر در ایجاد کپک است، بنابراین حتما از قاشق تمیز و خشک که آلودگی کمتری دارد، برای برداشتن رب استفاده کنید. جالب است بدانید در گذشته بسیاری از خانمها برای نگهداری بهتر ربگوجهفرنگی سطح آن را با یک لایه روغن میپوشاندند. با این روش اکسیژنرسانی متوقف و از تشکیل کپک جلوگیری میشود.
یادتان باشد که مصرف موادغذایی کپکزده خیلی خطرناک است زیرا قارچها، سمهایی ترشح میکنند که گاهی سرطانزا هستند.
گرچه یکی از روشهای مناسب نگهداری موادغذایی، قراردادن آنها در یخچال است، اما رشد بسیاری از باکتریها و قارچها در دمای یخچال فقط کند میشود نه متوقف بنابراین در یخچال هم موادغذایی را در مدت زمان مشخص میتوان نگه داشت.
اگر ماده غذاییای کپکزد، اصلا نباید آن را مصرف کرد زیرا حتی برداشتن یک لایه از کپک کمکی به سالم ماندن آن نمیکند، چون علاوه بر سمهایی که بهوسیله قارچ در ماده غذایی تولید شده و در لایههای پایینی نفوذ کرده، اسپور(هاگ) قارچها هم داخل خوراکی کپکزده وارد شده است.
اسپور قارچها، با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست و ماده سمی هم فقط با انجام آزمایشهای خاصی قابل تشخیص است. نباید فکر کنیم چیزی که دیده نمیشود، نمیتواند به ما آسیبی برساند.
نگاه متخصص میکروبشناسی مواد غذایی
دکتر محمد جلالی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست