شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
انوار امام حسن عسكری علیه السلام
●جغرافیای اسلام
از روزی كه رسول گرامی اسلام آئین حیات بخش خویش را به جهانیان عرضه نمود، این دین آسمانی و جاویدان به سرعت در حال گسترش بود و در مدت ۲۳ سال رسالت حضرت پیامبراكرم صلی الله علیه و آله و سلم ندای توحیدی اسلام از اقصا نقاط عربستان به خارج از آن كشیده شد. استقبال بینظیر تشنگان عدالت و معنویت در شام، یمن، ایران، روم، مصر و حبشه، آئین محمد صلی الله علیه و آله و سلم را به عنوان یك مكتب جهانی مطرح كرده و در اندك زمانی مرزهای جغرافیایی را در نوردیده و به گوش جهانیان رسانید. سه سال قبل از رحلت آن حضرت سفیران اسلام، جهانی بودن آن را به عالمیان عرضه كردند و خداوند متعال به صراحت به پیامبر صلی الله علیه و آله دستور دادند كه به همه اعلان كند كه: «یا اَیُّهَا النّاسُ اِنّی رَسُولُ اللهِ اِلَیْكُمْ جَمیعاً»(۱)؛ ای مردم! من فرستاده خدا به سوی همه شما هستم .
بعد از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله، جانشینان آن حضرت و پیشوایان معصوم علیهمالسلام هر یك در عصر خود در مناطق مهم و حیاتی دنیای اسلام همچنان نفوذ داشتند و علیرغم فشارهای امویان و عباسیان، ارتباط محكم خود را با دوستداران و شیفتگان معارف قرآن و اهلبیت علیهمالسلام حفظ میكردند.
در عصر امام رضا علیهالسلام كشورهای زیادی در قلمرو جهان اسلام قرار داشت. ایران، افغانستان، سند، تركستان، قفقاز، تركیه، عراق، سوریه، فلسطین، عربستان، سودان، الجزائر، تونس، مراكش و اسپانیا(اندلس)، بخشی مهمی از قلمرو جهان اسلام در آن عصر به شمار میآید. زمانی كه امام رضا علیهالسلام با فشار حكومت وقت از مدینه به مرو ـ پایتخت آن روز جهان اسلام ـ وارد شد، ارتباط آن حضرت با بسیاری از سران ملیتهای مختلف اسلامی و حتی غیر اسلامی افزایش یافت.
خلفای عباسی برای جلوگیری از نفوذ امامان معصوم علیهمالسلام در میان مسلمانان، از هر فرصت و وسیلهای سود جستند. اِعمال فشار و محدودیت كمسابقه، مهمترین حربه آنان بود. این فشارها بعد از شهادت امام رضا علیهالسلام در عصر امام جواد، امام هادی و امام عسكری علیهمالسلام به اوج خود رسید. از آنجایی كه شنیده بودند «مهدی موعود علیهالسلام » كه طومار حكومت ستمگران را در هم خواهد پیچید و حكومت عدل جهانی تشكیل خواهد داد، از نسل حضرت عسكری علیهالسلام است، آن حضرت را بیشتر در تحت مراقبت و محدودیت قرار داده بودند؛ به طوری كه امام یازدهم در میان سایر ائمه اطهار علیهمالسلام از كوتاهترین زمان برای امامت و رهبری شیعیان برخوردار بوده است. چرا كه امام علی علیهالسلام در حدود ۳۰ سال، امام حسن علیهالسلام ۱۰، امام حسین علیهالسلام ۱۱، امام سجاد علیهالسلام ۳۵، امام باقر علیهالسلام ۱۹، امام صادق علیهالسلام ۳۴، امام كاظم علیهالسلام ۳۵، امام رضا علیهالسلام ۲۰، امام جواد علیهالسلام ـ با این كه كوتاهترین عمر را داشت ـ ۱۷، امام هادی علیهالسلام ۳۳ و امام عسكری علیهالسلام فقط ۶ سال (۲۵۴ تا ۲۶۰ ق.) امامت امت را عهدهدار گردیدند.
با این اوصاف، امام عسكری علیهالسلام در این مدت كوتاه برای نفوذ در افكار و اندیشههای مسلمانان و انسانهای تشنه معارف و معنویت از هیچ كوششی فروگذار نبودند و با مناطق مختلف جهان اسلام ارتباط برقرار كرده و مردم مشتاق را راهنمایی مینمودند.
در عصر حضرت عسكری علیهالسلام شهرها و مناطقی چون: بغداد، نیشابور، قم، ری، بلخ و سمرقند از رهبریهای آن برگزیده الهی برخوردار بودند.در این نوشتار، افق رهبری و امامت آن حضرت را در شهرهای جهان اسلام، به نظاره مینشینیم .
●غرب ایران
نگاهی به زندگانی حضرت عسكری علیهالسلام نشان میدهد كه آن حضرت در نقاط مختلفی از جهان اسلام نفوذ داشته و شیعیان و دوستداران حضرتش با تلاشهای فراوان و اهتمام، به حضورش رسیده و یا به وسیله نامه و پیك با آن بزرگوار به گفت وگو میپرداختند. گزارش زیر، یكی از این موارد را نشان میدهد:
مردی از علویان در زمان امام عسكری علیهالسلام برای كار و امرار معاش به سوی غرب ایران و بخشهای كوهستانی (جبل) سفر كرد. در آنجا شخصی از اهالی سرپل ذهاب (حلوان) از دوستداران امام عسكری علیهالسلام با وی ملاقات نموده و از مرد علوی پرسید:
از كجا آمدهای؟!
از سامرا.
آیا در سامرا فلان محله و فلان كوچه را میشناسی؟
آری.
از حسن بن علی علیهماالسلام خبر داری؟
نه.
برای چه به اینجا آمدهای؟
برای كسب درآمد و امرار معاش.
من پنجاه دینار به تو میدهم، آن را بگیر و مرا در سامرّا به خانه حسن بن علی علیهماالسلام برسان.
مرد علوی پیشنهادش را پذیرفته و او را در سامرّا به محضر امام حسن عسكری علیهالسلام آورد. امام در صحن منزل خود نشسته بود كه آن مرد به همراه مرد علوی وارد شد. امام به وی نگاهی كرده، فرمود:
آیا تو فلانی هستی؟
بله.
پدرت برای تو در مورد ما وصیتی كرده و تو آمدهای آن را ادا كنی! چهار هزار دینار به همراه توست، آن را بیاور!
آری، چنین است.
و آنگاه اموال را به امام پرداخت و سپس امام رو به مرد علوی كرده، فرمود:
تو به ناحیه جبل در ایران رفته بودی تا درآمدی كسب كنی و این مرد، پنجاه دینار به تو پرداخت تا او را نزد ما آوری و ما نیز به تو پنجاه دینار دیگر میپردازیم.(۲)
●خراسان
امام عسكری علیهالسلام بیشترین نفوذ را در منطقه خراسان ـ به ویژه شهر نیشابورـ داشته است. فضل بن شاذان، از شخصیتهای برجسته نیشابوری است كه پیشوای یازدهم تألیفات وی را تأیید نموده و در مورد برخی از احادیث او نوشته است: «صحیح است و شایسته است كه به مطالب آنها عمل شود.» امام عسكری علیهالسلام در مورد این شخصیت خراسانی فرمود: «اَغْبِطُ اَهْلَ خُراسانَ لِمَكانِ الْفَضلِ بن شاذان(۳)؛ من بر مردم خراسان غبطه میخورم كه فضل بن شاذان در میان آنهاست.»ابراهیم بن عبده یكی دیگر از سرشناسان شیعه در نیشابور است كه امام یازدهم وی را به عنوان وكیل خویش برگزید.
در بخشی از نامه امام عسكری علیهالسلام به اهل نیشابور آمده است:
«من ابراهیم بن عبده، را به عنوان نماینده خویش در نیشابور نصب كردم؛ تمام آن مناطق موظفند وجوهات شرعی و حقوق واجب خود را به او بپردازند. و او را امین و مورد اعتماد خویش در میان شیعیان آنجا قرار دادم.»(۴)
داود بن ابیزید، حمدان بن سلیمان، ابراهیم بن محمد، العمركی و محمد بن احمد(۵) از دیگر بزرگان و محدثان نیشابور هستند كه در ردیف اصحاب امام حسن عسكری علیهالسلام به شمار میآیند.
●بلخ
شهر بلخ نیز در عصر امام حسن عسكری علیهالسلام مورد توجه آن حضرت بود. در این باره، ابن بابویه قمی مینویسد:
شخصی از اهالی بلخ مقداری وجوهات نقد و نامهای را كه حاوی سؤالات شرعی بود، در سامرّا به محضر امام عسكری علیهالسلام ارسال داشت. وی در روی نامه با انگشت خود چیزهای نامرئی نوشت كه اساساً خطی در آن دیده نمیشد. او به حامل نامه تأكید كرد كه: این مال را به سامرّا ببر و هر كس از قصه آن گزارش داد و وجوهات نامه را مشخص كرد، به او تحویل بده.
پیك مرد بلخی به سامرّا آمد و نزد جعفر برادر امام عسكری علیهالسلام رفت و ماجرا را بیان كرد. جعفر از وی پرسید: آیا تو «بداء» را قبول داری؟ حامل نامه گفت: بلی. جعفر گفت: برای فرستنده این اموال، بداء حاصل شده و به تو دستور داده كه اموال را به من بدهی. این جواب، حامل نامه را قانع نكرد. لذا از نزد جعفر رفت و به دنبال اصحاب امام عسكری علیهالسلام میگشت تا این كه رقعهای از سوی حضرت صاحب علیهالسلام بیرون آمد و قصّه اموال و مطالب نامه را بیان كرد و او را راهنمایی نمود.(۶)عبدالعزیز بلخی نیز از شیعیان برجسته آن سامان است كه در سامرّا به حضور امام عسكری علیهالسلام رسیده و با حضرت از نزدیك گفت و گو نموده است.(۷)
پینوشتها:
۱. اعراف / ۱۵۸.
۲. كشف الغمّه، ج ۳، ص ۳۰۷.
۳. وسائل الشیعه، ج ۲۷، ص ۱۰۱.
۴. رجال كشّی، ج ۲، ص ۷۹۷.
۵. رجال شیخ طوسی، ص ۴۰۲.
۶. الامامهٔ والتبصرهٔ، ص ۱۴۱.
۷. سیره پیشوایان، ص ۶۲۵.
۸. بحارالانوار، ج۵۰، ص ۲۶۴.
۹. رجال شیخ طوسی، ص ۳۹۸.
۱۰.كشفالغمّه، ج ۳، ص ۲۹۵/ بحارالانوار، ج ۵۰، ص ۳۰۱.
۱۱. الغیبهٔ، شیخ طوسی، ص ۳۵۶.
۱۲. ر.ك: الارشاد، ج ۲، ص ۳۵۶/ معجم رجال الحدیث، ذیل ابراهیم بن مهزیار.
۱۳. معجم رجال الحدیث، ج ۳، ص ۱۲۴.
۱۴. الغیبهٔ، ص ۳۱۰.
۱۵. رجال كشّی، ج ۲، ص ۸۱۶.
۱۶. بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۲۳.
۱۷. ر.ك: رجال شیخ طوسی، شرح حال یاران امام یازدهم(ع).
۱۸. معجم رجال الحدیث، ج ۵، ص ۳۵۹.
۱۹. رجال شیخ طوسی، ص ۴۰۰.
۲۰. دائرهٔالمعارف بزرگ اسلامی، ج۵، ص۵۸۳ـ ۵۷۹.
منبع:
مجله كوثر، شماره ۶۰.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست