یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

کیسه بوکس نمی شویم


کیسه بوکس نمی شویم

فرشاد پیوس از همگروه های ایران در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل می گوید

ایران در گروه F جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل با تیم‌های آرژانتین، بوسنی هرزگوین و نیجریه همگروه شد. کارشناسان و مربیان فوتبال نظر واحدی درباره این گروه ندارند. برخی این گروه را بهترین گروهی می‌دانند که ایران می‌توانست در آن قرار بگیرد، برخی اعتقاد دارند ایران در دسته دشواری قرار گرفته است و عده‌ای دیگر نیز معتقدند فرقی نمی‌کرد که ایران در کدام گروه جای می‌گرفت، چرا که به هر حال شاگردان کرش در جام جهانی کار بسیار سختی دارند. فرشاد پیوس مهاجم سابق تیم ملی فوتبال ایران و باشگاه پرسپولیس نیز در این باره نظرات متفاوتی دارد. در حالی که قرعه‌کشی رقابت‌های جام جهانی ۲۰۱۴ و تیم‌های همگروه ایران در این رقابت‌ها هنوز سوژه اصلی عموم است، حملات توهین‌آمیز کاربران ایرانی به صفحه اجتماعی لیونل مسی مهاجم تیم ملی آرژانتین ادامه دارد؛ موضوعی که مورد انتقاد پیوس قرار گرفته است. او علاوه بر این شرایط حریفان ایران در جام جهانی را بررسی می‌کند، درباره نتایج احتمالی تیم کشورمان در این رقابت‌ها نظر می‌دهد و در نهایت بر لزوم دیدارهای تدارکاتی و این‌که تیم ملی مقابل چه تیمی قرار بگیرد بهتر است، پیشنهادهایی ارائه می‌کند. موضوع دیگری که پیوس بسیار بر آن تاکید می‌کند کمک رسانه‌های جمعی به تیم ملی فوتبال ایران در راه آماده‌سازی تیم ملی است. او نقش رسانه‌ها در این راه را حیاتی و ضروری می‌داند. فرشاد پیوس در گفت‌وگو با «جام‌جم» از قرعه‌کشی رقابت‌های جام جهانی و گروه F، گروهی که ایران در آن قرار گرفته، می‌گوید.

درباره قرعه‌کشی جام جهانی و گروهی که تیم ملی فوتبال ایران در آن قرار گرفت چه نظری دارید؟

گروه بسیار سختی است و تیم ملی فوتبال ایران واقعا در شرایط سختی قرار گرفته است. ما باید واقع‌بین باشیم و به گروهی که ایران در آن قرار گرفته، نگاهی منطقی داشته باشیم. در مقایسه با دو تیم آسیایی دیگر یعنی ژاپن و کره جنوبی، تیم ملی فوتبال ایران شرایط بسیار سخت‌تری در جام جهانی خواهد داشت و با گروه دشوارتری روبه‌رو شده است. فوتبال ورزشی است که نمی‌توانیم براحتی درباره آن پیش‌بینی کنیم.

در این شرایط بهترین برنامه‌ریزی برای تیم ملی فوتبال چیست؟

ما باید نسبت به شرایط خودمان هدف‌گذاری کنیم. باید ببینیم توانایی‌هایمان به چه اندازه است و چقدر پتانسیل داریم براساس آن برای حضور موفقیت‌آمیز در جام جهانی برنامه‌ریزی کنیم. بازیکنان تیم ملی در برزیل کار بسیار سختی پیش رو دارند، چرا که در جام جهانی تیم بد وجود ندارد و همه تیم‌ها می‌آیند تا توانایی‌های خودشان را نشان بدهند. تمام تیم‌ها به دنبال نمایش فوتبال خوب هستند تا قدرتشان را به عنوان یک تیم حاضر در جام جهانی به رخ بکشند. کار دیگری که در این برهه می‌توانیم انجام بدهیم این است که واقعیت‌های فوتبال ایران را به مردم نشان بدهیم این کار فقط از رسانه‌ها بر می‌آید. رسانه‌ها باید مدام از این بگویند که تیم ایران چه خصوصیاتی دارد تا از این طریق هم توقع بیجا شکل نگیرد و هم نیازها و ضعف‌های تیم ملی فوتبال ایران شناسایی شود. رسانه‌ها آیینه تمام‌قدی برای نشان دادن ضعف‌ها و مشکلات تیم ملی فوتبال ایران هستند. ما نباید در جام جهانی برزیل برای سایر تیم‌ها زنگ تفریح باشیم و یکی از راه‌های جلوگیری از این اتفاق بد، این است که در ماه‌های باقیمانده با قدرت به رفع ضعف‌های تیم ملی بپردازیم.

به اعتقاد بسیاری گروهی که ایران در آن قرار گرفته راحت‌ترین گروه ممکن در جام جهانی است، البته برای تیمی همچون آرژانتین که مدعی قهرمانی در رقابت‌های جام جهانی است. دیگر مدعیان جام جهانی بیشتر در گروه دشواری قرار گرفته‌اند، موافق هستید؟

به این مساله کاری ندارم. مهم این است که در جام جهانی تیم ضعیفی وجود ندارد که حالا بخواهیم بگوییم فلان گروه ضعیف است. جام جهانی جای بهترین‌های فوتبال دنیاست و هیچ تیمی بی‌حساب و کتاب به این رقابت‌ها نمی‌رسد. نه‌تنها گروه ایران راحت‌ترین گروه نیست بلکه شرایط خیلی سختی برای همه تیم‌های حاضر در این گروه حتی آرژانتین وجود دارد. صحبت از حاشیه امنیت پیش از جام جهانی بی‌معناست. در جام جهانی، آمادگی جسمانی حرف اول را می‌زند. هر سه تیم همگروه ما یعنی تیم‌های آرژانتین، نیجریه و بوسنی تیم‌های دونده‌ای هستند و گروهی خوب و چالش‌برانگیز تشکیل داده‌اند.

به نظر شما دوندگی این سه تیم از دوندگی ایران بیشتر است؟

بله، البته جای نگرانی نیست. می‌توان این ضعف را در این چند ماه باقیمانده به جام جهانی برطرف کرد. البته تیم ایران ویژگی‌های متمایز خود را دارد که شاید بوسنی هرزگوین و نیجریه از آن بی‌بهره باشند. این ویژگی‌ها در ماه‌های آینده بیشتر شناسایی می‌شود.

در چند روز اخیر روی دیدار ایران و آرژانتین در جام‌جهانی بیش از اندازه تمرکز شده است. این بزرگنمایی‌ها چقدر به نفع تیم ملی فوتبال ایران خواهد بود؟

در جریان این هجمه‌ها هستم. ببینید، شاید اصلا لیونل مسی در آن زمان مصدوم باشد و نتواند مقابل تیم ملی فوتبال ایران به میدان برود. متاسفانه در روزهای اخیر صحبت‌های نه‌چندان مناسب و کارشناسی نشده‌ای درباره دیدار ایران و آرژانتین شکل گرفت. به نظر من کمیته انضباطی باید حتی در این دست از مسائل هم ورود کند. این صحبت‌های توهین‌آمیز درباره مسی یا هر بازیکن دیگری از آرژانتین کار خوبی نیست. از سویی بازیکنان ایرانی به هیچ عنوان ضعیف نیستند و در آسیا حرف نخست را می‌زنند. آنها را نباید دست‌کم گرفت. کسی چه می‌داند، شاید بازیکنان خوب ما در جام جهانی بسیار فراتر از حد انتظار ظاهر شوند.

برای این‌که تیم ملی فوتبال ایران مقابل تیمی همچون آرژانتین خوب ظاهر شود بازی تدارکاتی با تیم‌هایی که شبیه آرژانتین بازی می‌کنند لازم است. فکر می‌کنید چند دیدار کافی است؟

کمیت مهم است، اما باید جنبه‌های دیگر را هم در نظر گرفت. فدراسیون فوتبال باید به فکر برنامه‌ریزی خوب و بازی با تیم‌های آمریکای لاتین باشد. باید پیش از دیدار ایران و آرژانتین یک شبیه‌سازی اساسی شود و تیم ملی فوتبال ایران در مقابل یکی از قدرت‌های مطرح آمریکای لاتین قرار بگیرد. تیم ملی فوتبال ایران باید پیش از جام جهانی بارها به خارج از کشور سفر کند و حتی برای بازی تدارکاتی به یکی از کشورهای آمریکای جنوبی برود.

غیر از تیم‌های آمریکای لاتین، چه حریفان تدارکاتی برای ایران مناسب هستند؟

فعلا تمرکز ما باید روی بازی‌های تدارکاتی با تیم‌های همسایه آرژانتین باشد. برای دیگر حریفانمان در جام جهانی راحت‌تر و بهتر می‌توان حریف تدارکاتی پیدا کرد.

تیم ملی بازی تدارکاتی ندارد. با این رویه برخی معتقدند در جام جهانی چیزی جز آبروریزی برای ایران حاصل نمی‌شود، موافقید؟

بدون در نظر گرفتن سوالی که پرسیدید باید بگویم ما هر کاری کنیم باز هم در برزیل کار بسیار سختی داریم. برای این‌که به قول برخی در جام جهانی آبروریزی نشود باید هر چه سریع‌تر برنامه‌های تیم ملی اعلام شود، خیلی سریع. نباید تعلل کرد، چه در صورت هدر دادن زمان فقط تیم ملی است که ضرر می‌کند. بازیکنان تیم ملی نیز باید نظم بیشتری به خود بگیرند و برای لژیونرهای تیم ملی نیز برنامه‌ریزی بهتری شود. همه چیز به فدراسیون فوتبال بستگی دارد. کفاشیان (رئیس فدراسیون) بیشتر از هر زمانی در موقعیت حساسی قرار گرفته است. او باید کاملا هوشیار عمل کند. بیشتر از کفاشیان، کرش تحت فشار است. او نیز موقعیت حساسی دارد و باید بهترین تصمیمات را اتخاذ کند. نگرانی کرش اکنون فقط دیدارهای تدارکاتی است و این نگرانی کاملا طبیعی به نظر می‌رسد.

نیجریه نماینده آفریقا دیگر همگروه ماست. درباره این تیم و رویارویی با ایران در جام جهانی چه فکر می‌کنید؟

تیم‌های آفریقایی بسیار فیزیکی هستند. چیزی که می‌دانم این است که تیم‌های این قاره از لحاظ تنفسی کم نمی‌آورند و علاوه بر آن آمادگی جسمانی بالایی دارند. نیجریه هم همین گونه است. نیجریه قدرت فیزیکی بالایی دارد و در جام جهانی، بازیکنان ایرانی باید مراقب این قضیه باشند. نیجریه هم در دفاع عالی است و هم در حمله، آنها در کناره‌های زمین رفت و برگشت‌های فوق‌العاده‌ای دارند. معتقدم نیجریه دست کمی از آرژانتین ندارد، آنها حتی در برابر آرژانتین هم می‌توانند خوب نتیجه بگیرند و پیروز میدان باشند. شاید در گروهی که ایران قرار دارد نیجریه شگفتی‌ساز شود و حتی آرژانتین را پشت سر بگذارد.

و می‌رسیم به بوسنی، تیمی که به ظاهر حریف دشواری نیست.

خیر. تیم ملی فوتبال بوسنی هرزگوین در گروه خود در اروپا به عنوان سرگروه مستقیم به جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل صعود کرد. بوسنیایی‌ها یونان و دیگر حریفان همگروه خود در مقدماتی جام جهانی را با شایستگی پشت سر گذاشتند. آنها برای نخستین بار است که به جام جهانی می‌آیند اما تیم بسیار خوبی هستند. از دیگر ویژگی‌های تیم بوسنی این است که بسیار تاکتیک‌پذیر هستند. آنها می‌خواهند با یک برنامه خاص به جام جهانی بیایند. بوسنی در اروپا در گروه خود اول شده و این یعنی یک تیم آماده و خوب اروپایی است.

این بهترین گروه ممکن برای ایران بود یا این‌که معتقدید اگر ایران در گروه دیگری قرار می‌گرفت، بهتر می‌شد؟

اگر تیم ملی فوتبال ایران به جای دو تیم آسیایی دیگر یعنی ژاپن و کره جنوبی در گروه‌های C یا H قرار می‌گرفت خیلی بهتر می‌شد. در گروه C غیر از ژاپن تیم‌های ساحل‌عاج، کلمبیا و یونان حضور دارند و در گروه H که کره جنوبی قرار گرفته است تیم‌های ملی فوتبال روسیه، بلژیک و الجزایر هستند. قرار گرفتن ایران در هر یک از این دو گروه حداقل از لحاظ روحی و روانی برای تیم ملی مفیدتر بود. حضور با تیم‌هایی که کمتر مطرح هستند استرس و نگرانی بیشتر را از تیم ملی فوتبال ایران دور می‌کند، اما قرار گرفتن ایران در همین گروه F مزیت‌های بسیار زیادی دارد.

چه مزیت‌هایی می‌توان برای این گروه برشمرد؟

ما با آرژانتین همگروه شده‌ایم. بازی کردن در مقابل چنین تیم بزرگی که ستاره‌های زیادی در ترکیب خود دارد افتخار بزرگی برای فوتبال ماست و اعتماد به نفس فوتبال ما را بیشتر می‌کند. همان طور که گفتم فوتبال غیرقابل پیش‌بینی ا ست و چیزی در آن مشخص نیست. هر دقیقه بازی با آرژانتین یک اتفاق ممکن است بیفتد. باید آرزو کنیم روزی که ایران در مقابل آرژانتین قرار می‌گیرد این تیم در روز بد خود قرار داشته باشد. در هر شرایطی بازی مقابل یکی از بهترین و بزرگ‌ترین تیم‌های ملی فوتبال دنیا خاطره بسیار خوبی را برای فوتبال رقم می‌زند. باید باور کنیم دیدار با مسی و هم‌تیمی‌هایش افتخار بزرگی است. ما نباید خودمان را دست‌کم بگیریم. پیش از جام جهانی خیلی لازم است که از لحاظ روحی و روانی روی بازیکنان تیم ملی کار شود تا در مقابل آرژانتین یا حتی بوسنی هرزگوین و نیجریه نگرانی بی‌مورد نداشته باشند.

می‌توانید نتایج ایران در گروه مقدماتی جام جهانی را پیش‌بینی کنید؟

ایران شانس پیروزی در گروه مقدماتی را دارد، اما پیش‌بینی دقیق درست نیست. باز هم تاکید می‌کنم ایران اگر می‌خواهد در جام جهانی برزیل خوب نتیجه بگیرد باید از همین الان برنامه‌ریزی کند. ما باید واقع‌بین باشیم و براساس واقعیت‌ها و البته برنامه‌ریزی درست پیش برویم.

بالاخره تیم ملی فوتبال ایران به مرحله بعد صعود می‌کند یا خیر؟

ما نباید از صعود کردن یا نکردن تیم ملی فوتبال ایران به مرحله یک‌شانزدهم نهایی جام جهانی صحبت کنیم. پیش از صحبت کردن به این مساله باید واقعیت‌ها را در نظر بگیریم. اگر براساس احساسات جلو برویم آنگاه مقدمات پسرفت و عقب رفتن خودمان را فراهم می‌کنیم.

اوضاع کنونی برای تیم ملی فوتبال ایران را مناسب می‌بینید؟

فعلا که برنامه‌ای نیست و حریف تدارکاتی هم نداریم. همان طور که قبلا تاکید کردم باید هر چه سریع‌تر برنامه‌ریزی شود تا تیم ملی و بازیکنانش و البته کرش تکلیف خود را بدانند.

و صحبت پایانی‌...

در راه آماده‌سازی تیم ملی برای حضور در جام جهانی برزیل، رسانه‌ها نقش اساسی دارند. تمام رسانه‌ها اعم از مطبوعات، خبرگزاری‌ها و صدا و سیما باید دست به دست یکدیگر بدهند تا به بهترین شکل از تیم ملی فوتبال ایران حمایت کنند. آماده کردن تیم ایران همدلی و مشاوره می‌خواهد. این تیم با حمایت می‌تواند عملکرد موفقیت‌آمیزی در جام‌جهانی از خود بر جای بگذارد. باید به گونه‌ای عمل کنیم که خدای نکرده تیم ملی فوتبال کشورمان به زنگ تفریح و کیسه بوکس دیگر کشورهای شرکت‌کننده تبدیل نشود. ایران باید به حق خودش در جام جهانی برسد، اگر تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی برزیل عملکرد موفقیت‌آمیزی داشته باشد آنگاه تیم‌های ملی نوجوانان و جوانان نیز از این موفقیت بهره برده و به پیشرفت می‌رسند. حضور توام با درخشش تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی اثرات مثبت و چندجانبه متعددی دارد که بسیار به نفع فوتبال ماست. موفقیت در جام جهانی موفقیت عظیمی است که می‌تواند فوتبال ما را تکان بدهد.

هیلدا حسینی​خواه