جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تحریف حقایق


تحریف حقایق

نگاهی به فیلم «دور از ذهن»

یک جوان آمریکایی دریک پیام ویدئویی سران آن کشور را در صورت برآورده نکردن خواسته هایش تهدید به انفجار سه بمب اتمی در سه نقطه از آمریکا می کند. این فرد یک افسر سابق و متخصص بمب های اتمی در ارتش آمریکا بوده که با گرویدن به اسلام، نام خود را به یوسف تغییر می دهد. او با برنامه ای بسیار دقیق و محاسبه شده بمب هایش را در سه شهر مختلف جاسازی کرده و طبق همان برنامه و بسیار آماده خود را به دست ماموران و شکنجه های حتمی می سپارد تا بدین ترتیب بدون لوث کردن درخواست هایش از طریق اعلان عمومی، در پیامی خصوصی و بطور ضبط شده توسط ماموران بازجویی، آنها را به رئیس جمهور آمریکا برساند. پیام های او عبارتند از قول توقف حمایت های مالی و نظامی ایالات متحده از حاکمان دست نشانده و دیکتاتور در کشورهای اسلامی و خروج فوری نظامیان از افغانستان و عراق توسط رئیس جمهور در یک سخنرانی عمومی.

این فیلم به کارگردانی گره گور جوردن، فرزند یک خلبان که در جنگ ویتنام شرکت داشته و سابقه کارگردانی فیلم هایی همچون «سربازان بوفالو» و «ند کلی» را در کارنامه خود دارد ساخته شده است. این فیلم ها نیز به نوعی به موضوعاتی با محوریت جنگ و سیاست پرداختند. در فیلم «دور از ذهن»، کاری ان ماس هنرپیشه زنی که عمده شهرت خود را مدیون ایفای نقش ترینیتی در فیلم معروف ماتریکس است، نماینده وجدان بیدار افکار عمومی آمریکا و کسی است که پایبندی به اخلاق و وجدان بشری را شاخصه این کشور می داند و حتی برای حفظ ارزش هایی که ادعای آن را می کند حاضر است از جان میلیون ها آمریکایی که در معرض انفجار این بمب ها هستند بگذرد! در مقابل ساموئل ال جکسون که معمولا نقش افراد بد، خشن و تاریکی را در کارهای خود ثبت کرده نقش شکنجه گر خونسرد و سنگدلی را ایفا می کند که در صورت تأیید مقامات و رضایت افکار عمومی در هیچ نقطه ای نسبت به جنایات خویش هنگام شکنجه کردن افراد به خود تردید راه نمی دهد.

در این مورد خوب است بدانیم که در جریان شکنجه هایی که در زندان های معروف زیر نظر آمریکا از جمله گوانتانامو و ابوغریب تعدادی از ماموران شاغل در این زندان ها به جرم شکنجه بیش از حد محاکمه شده اند که به جز تعداد کمی بقیه تبرئه شده و این تعداد کم نیز بعد از چند ماه حبس به سرعت آزاد شده اند! «دور از ذهن» یکی از جدیدترین فیلم های هالیوود در تخاصم با مسلمانان است. در این فیلم نیز ال.جکسون شکنجه گریست که خود در اف.بی.آی پرونده داشته و دارای چنین شرایطی است! از طرفی مایکل شین که در کارنامه خود بازی در نقش تونی بلر را در فیلم ملکه یا The Queen ۲۰۰۶ دارد، ایفاگر نقش یوسف، افسر سابق ارتش که اخیرا مسلمان شده می باشد. از نظر یوسف، رئیس جمهور آمریکا که با توجه به زمان ساخت فیلم- سال ۲۰۱۰- و رخداد حوادث داستان این فیلم زمان حال باید باراک اوباما باشد، شخصا مایل به توقف جنگ است.

امامی بینیم که نماینده دولت که در مکان بازجویی حضور دارد معتقد است که حاضر نیست تلاش یک قرن برنامه ریزی و سیاست را بخاطر درخواست یک تروریست هدر بدهد! در اکثر نقدها و نظرات ارائه شده حد و مرز پایبندی مسئولان ارشد سیاسی و نظامی ایالات متحده نسبت به حفظ ارزش های انسانی در محافظت از جان مردم آمریکا و تایید یا سرزنش آن از طرف افکار عمومی و بی طرف مردم آمریکا موضوع این فیلم می باشد. البته آنچه در ظاهر شاهد آن هستیم نیز همین را نشان می دهد ولی واقعیت پنهانی نیز در این فیلم نهفته است و آن تأیید ضمنی همه ادعاهای کاخ سفید نسبت به جوامع اسلامی می باشد. در سالهای اخیر شاهد این موضوع بوده ایم که هالیوود دیگر اهداف خود را از طریق پرداختن مستقیم به اسلام ستیزی دست برداشته و این هدف را از طریق پنهان ساختن آن در لایه هایی از فیلم که بیننده بعد از مشاهده فیلم آن را در ذهن خود شکل می دهد پی می گیرند و در این راه حتی حاضرند به برخی از اشتباهاتی که خود مرتکب آن شده اند نیز بطور ضمنی اعتراف کنند هر چند تلاش موازی آنها برای ناگزیر جلوه دادن وقوع این اشتباهات غیرقابل انکار باشد. در این زمینه خود کارگردان نیز در جایی گفته که بینندگان فیلم های سینمایی دیگر تحمل فیلم های ساده و احمقانه را ندارند و بعد از ۱۱ سپتامبر، سطح فهم و درک مردم بالا رفته و باید اشتباهاتی که در گذشته در این زمینه مرتکب شدیم جبران کنیم! در این فیلم با چالش موضوعی طبیعی و قانع کننده اما بر مبنای حقایقی ساختگی و یا تحریف شده روبرو هستیم. اینکه مسلمانان با آمریکا کینه ای غیرمنطقی داشته و کلا هر فردی حتی اگر آن فرد آمریکایی باشد در صورت گرایش به اسلام به دشمنی سنگدل که حاضر است برای ضربه زدن به این کشور هر چیزی را فدا می کند بدیل می شود امری طبیعی جلوه داده و تلاش می کنند خطر اسلام نسبت به آمریکایی ها را تازه و زنده داشته باشند و اصولا هرگز و هیچ وقت علل اصلی نارضایتی مردم جهان و بخصوص مسلمانان از آمریکا در هیچ فیلم آمریکایی ریشه یابی نمی شود.

این فیلم از طرفی حمله اتمی به آمریکا از جانب مسلمانان را تهدیدی گریزناپذیر دانسته که قطعا روزی به واقعیت تبدیل خواهد شد و ظاهرا این فیلم قرار است جزوآن دسته از فیلم هایی باشد که از چند سال قبل از حادثه ۱۱ سپتامبر اذهان عمومی را از طریق سینما برای یک حادثه بزرگ آماده می کردند. امروز نظریه غالب مشارکت و دخالت مستقیم دولت آمریکا در واقعه ۱۱ سپتامبر است و اکنون این احتمال در ذهن مجسم می شود که آیا این بار قرار است تعداد بسیار بیشتری از مردم آمریکا قربانی سیاست های از پیش تعیین شده شود؟

هولوکاست بهانه ای برای تشکیل رژیم نظامی و جعلی اسرائیل و اشغال فلسطین شد، موضوعی مبهم در تاریخ- آنچه غربی ها معتقدند طرف برنده هر جنگی آن را می نویسد و آنچه برای بازنده می ماند فقط شکست است- گردید. موضوعی که امروز انکار آن جرم بوده ولی با وجود این محققان متعددی کذب بودن آن را مطرح کرده اند. شاید حادثه ۱۱ سپتامبر که به لشکرکشی آمریکا به کشورهای مسلمان انجامید این بار با حادثه ای بسیار بزرگتر پی گیری شده و زمینه را در فضای رسانه ای و اذهان عمومی برای سلسله عملیات های گسترده تر و فراتر از عراق و افغانستان فراهم سازد.

محمد مردانی نوکنده