دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

در سوگ سرزمین


در سوگ سرزمین

خیلی دور نیست روزی که خشکسالی در عرصه های کشور بیشتر از این نمایان گردد

اهمیت مراتع اگر برای دانش آموزان مدارس ناشناس باشد جای تعجب نیست. اگر در مقاطع راهنمایی نخوانیم که پوشش طبیعی سطح خاک و وجود لاشبرگهای سطح خاک باعث اصلاح خاک و افزایش نقوذ پذیری آب و پر شدن چاهها میگردند باز اشکالی وارد نیست.اگر دانش آموز دبیرستانی ما بسیاری از دروس غیر مرتبط زیست محیطی را میخواند اما نمیداند مراتع چه اهمیتی در زندگی روزمره مردم دارد جای تاسف نیست.اگر لایه لایه مردم شهر اهمیت عرصه های وسیع مرتع در کشور را نمیدانند، مهم نیست، چرا که دانسته یا نادانسته در فکر معرفی آن به اقشار مختلف مردم نبوده ایم. اما برنامه ریزان و قانونگذاران ومدیران کشور باید الفبای مرتع را بدانند ، آنها باید بدانند که بیابانها زاده بی توجهی به مرتع بوده است . سکانداران کشتی نجات مردم بایستی کارکردهای مهم مراتع کشور را بدانند. این روزها تغییر در نحوه بارش و کاهش بارش برف و نیز پراکندگی نامناسب باران از زمستان به پاییز ملموس است.خشک شدن چاههای آب در بسیاری از مناطق کشور رخ داده است.کمبود آب قنوات و چاهها و رها سازی کشاورزی اتفاق افتاده است.خشکی دریاچه ارومیه و بسیاری از تالابهای کشور کابوسی بود که به واقعیت پیوسته است.

خیلی دور نیست روزی که خشکسالی در عرصه های کشور بیشتر از این نمایان گردد. همانگونه که برای دریاچه ارومیه ستاد بحران تشکیل دادیم آنگاه باید برای مراتع باقیمانده از ظلم و بی توجهی های افراد کارنابلد نیز ستاد بحران تشکیل داد. با این تفاوت که احیای نیمی از سطح کشور که عرصه های مرتعی هستند با اعتبارات ستاد بحران همانند دریاچه ارومیه کارساز نخواهد بود.بوته مستقر شده در خاک را با هیچ مبلغی نمیتوان مستقر کرد .خاک از دست رفته را نمیتوان با پول به جای خود برگرداند.آب خارح شده از سفره های زیر زمینی به هیچ قیمتی باز نخواهد گشت.فرو نشست زمین به جای خود بازنمیگردد، ریزگردها در سطحی وسیعتر طوفان بپا خواهند کرد، پوشش سبزی نخواهد ماند تا از انتشار کربن ناشی از سوخت های فسیلی جلوگیری کند.بیابانهای ساخته شده توسط دست بشررا دیگر نمیتوان به مرتع وجنگل بدل نمود.

کاهش مستمر سطوح مراتع و تخریب آنها ناشی از بی توجهی به عرصه های منابع طبیعی بوده است .سازمانی که مهمترین و شاخص ترین دفتر آن به گواهی همه سینه سوختگان این عرصه ها به کوچکترین دفتر با کمترین اعتبار تبدیل شده بایستی پاسخگو باشد.سازمان مدیریت و برنامه ریزی به عنوان متولی تخصیص اعتبارات مرتبط و درخور نوع فعالیت بایستی پاسخگو باشد.عقل ومنطق و تدبیر حکم میکند علاج واقعه قبل از وقوع گرفته شود.خیلی دیر نخواهد بود تا تغییرات اقلیمی و خشکسالی و دیگر عوامل طبیعی به کمک برخی جریانات نرم آمده تا بکلی زیر ساخت های منابع طبیعی کشور را به بیابان تبدیل کند .

با توجه به قرار گرفتن ایران درکمر بند خشک و نیمه خشک جهان؛ دیری نخواهد پایید که در نقاط کم آب کشور، روستاها خالی از سکنه شده و مدیریت بحران باید به فکر تامین آب شرب شهروندان خود باشد.اکنون باید جلوی ضررهای بیشتر را گرفت.تخصیص اعتبارات کلان و اقدامات ضربتی همانند آنچه دردریاچه ارومیه اتفاق افتاد نوشداروی بعد از مرگ سهراب خواهد بود. هنوز امیدی هست.

مهرداد مسیبی