یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

آلودگی صوتی آفت شهر خرم آباد


آلودگی صوتی آفت شهر خرم آباد

با عبور از انقلاب کشاورزی و ورود به انقلاب صنعتی و پایگاه زدن در دنیای انقلاب الکترونیک شاید بتوان گفت این فرآیند تاریخی بشر را از نگاهی رئالیستی به افق دیدی سور رئالیست فراخواند چه این که سیگنال های تعریف شده ی جامعه ی سالم و آکنده از احساس و عاطفه جای خود را به دنیای ماشینیسم داد

با عبور از انقلاب کشاورزی و ورود به انقلاب صنعتی و پایگاه زدن در دنیای انقلاب الکترونیک شاید بتوان گفت این فرآیند تاریخی بشر را از نگاهی رئالیستی به افق دیدی سور رئالیست فراخواند. چه این که سیگنال های تعریف شده ی جامعه ی سالم و آکنده از احساس و عاطفه جای خود را به دنیای ماشینیسم داد. اگر چه تکنوکرات های مکتب مارکسیم اعتقاد شان بر این است که اصالت ثروت و مقوله ای بنام سرمایه داری عاملی پیش رونده در جهت رشد و تعالی انسان در ابعاد مختلف است و پیامد این اصالت نیز تکنولوژی و فناوری کارآمدی به شمار می آید ولی این نکته هم نباید بدور از ذهن باشد که انقلاب الکترونیک دارای تبعات منتج و سازنده ای است اما یکی از پیامدهای منفی آن تکنولوژی بر علیه تکنولوژی است افزون بر این که مثلث متساوی الاضلاع محبت، عاطفه و حساس را به حاشیه کشانده که این مثلث نیز نبض حیات انسان ها اطلاق می شود و بی گمان آلودگی صدا نیز با ظهور انقلاب الکترونیک به وجود آمد بدینگونه که جامعه از آن حالت طبیعی و نرمال خود خارج شد و تأثیر نیروی انسانی در تعاملات اجتماعی خویش وحالات طبیعی زیرسؤال رفت. با ورق زدن صفحات تاریخ به عقب در می یابیم که انسان موجود فراشعور وفرا عقل بوده وبا لطبع طبیعت از آن تبعیت نموده ولی با مرور زمان وحضور انقلاب ماشینی کاملاً طبیعت بر انسان مسلط شد و در معنی اخص واقعیت، این انسان است که امروزه از طبیعت به طروق مختلفی تبعیت می کند.

لذا یکی از مضرات اجتماعی آلودگی صوتی است که با حضور تکنولوژی قد علم نموده و به عنوان چالشی فراگیر بر روح و روان و در کل فرهنگ و رفتار اجتماعی ما تأثیر فراوان گذاشته است. خرم آباد شهری است که در زندان زییایی ها قرار گرفته و بی شک یکی از بزرگترین قطب های گردشگری ایران به شمار می آید چرا که هم از حیث تاریخی وهم از لحاظ فرهنگی دارای قدمت بالایی است.

از عوامل مؤثر در آلودگی صدا که به شکل آفتی عمیق خود را در این شهر نشان می دهد عدم واحد بودن فرهنگ ها است.

این فرهنگ ها شامل فرهنگ اجتماعی- فرهنگ رانندگی- فرهنگ رفتار- فرهنگ زبانی و فرهنگ جغرافیایی است. فرهنگ اجتماعی بدین لحاظ که با توجه به تنوع آداب و رسوم مردم و تعصبات و جانبداری های غیر معقول و منطقی ایجاد نوعی همخوانی فرهنگی و هم آوایی عرف دیده نمی شود. فرهنگ رانندگی از دیگر عوامل مؤثر در ایجاد آلودگی صوتی در این شهرستان به شمار می آید چه این که با توجه به تنگ و تاریک بودن خیابان ها و کوچه ها و عدم رعایت قواعد راهنمایی و رانندگی و ایجاد نوعی فرهنگ واحد در شهر باعث نوعی هرج و مرج گردیده که این خود برآلودگی صدا افزون است.

فرهنگ رفتار نیز از عوامل مؤثر بوده چرا که کنش ها و واکنش هایی درکنه فرهنگ ما وجود دارد که در خیلی از موارد منجر به هیستری های جمعی و جنون هایی رفتاری می شوند که با این حال عاملی بنام آلودگی صدا در نوع خود تصویر می شود. فرهنگ رفتار بی تردید پرستیژ یک جامعه را نشان می دهد وشاید گفت آرایش فرهنگ یک جامعه فرهنگ رفتار در ابعاد مختلف است.

دیگر مورد فرهنگ زبان است. خرم آباد شهری است که دارای اقوام مختلفی است و این اقوام هر کدام برای خود به گویشی صحبت می کنند والبته این اقوام دارای قدمت زبانی و کلامی ویژی اند اما نکته ی مهم این که به جای تعادل و تفاهم زبان ما با تشتت وتفاوت زبان مواجه هستیم و این خود باعث شده تا در خیلی موارد مشکلاتی اعم از اختلافات اجتماعی و اختلالات روحی و روانی شکل بگیرد و پیامد این شکل گیری نیز منجر به آلودگی صوتی در بطن اجتماع می شود. دیگر نکته مهم فرهنگ جغرافیایی یا به تعبیری فرهنگ طبیعی شهر بوده که خود به خود منجر به آلودگی صوتی می شود به گونه ای که بافت شهر خرم آباد جوابگوی جمعیت و ترافیک اجتماع (در ابعاد و انحای مختلف) نیست و این مهم باعث شده تا فضایی دگم بر شهر حاکم باشد وصداهای مختلف در این فضای دگم به صور فریاد های نابهنجار مبدل شوند.

بنابراین شهری با این طبیعت بکر و قدمت تاریخی نیاز به نظامی مهندسی را می طلبد که با در نظر گرفتن زمینه ها و قابلیت های ذاتی شهر خرم آباد این شهر می تواند به مهمترین شهر تاریخی و فرهنگی جهان تبدیل شود و این کار نیز بایستی توسط صاحبان فن و تخصص در حوزه ی شهرسازی وشهرداری شهر خرم آباد و ادارات مرتبط به ظهور و انجام برسد. شیرازه کلام این که آلودگی صدا که هم در بازاراهای کسب و کارو هم در پاساژها ومعابر به چشم می خورد و هم این که در اشکال مختلفی که ذکر آن رفت، مشاهده می گردد از عوامل بازدارنده در جهت رشد و توسعه ی شهری خرم آباد به شمار می روند ومهمترین راهکار در نیل به رهایی از این چالش تبادل فرهنگ ها و تعامل سازنده ادارات و هم اندیشی مسئولین در حوزه ی تخصص و مدیریت فن در جهت برون رفت از این وضعیت است.

عابدین پاپی

نویسنده، محقق و شاعر