سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با شبکه حمل ونقل شخصی سریع السیر(PRT)


شبکه حمل ونقل شخصی سریع السیر transit rapib Personal ، تاکسی های کوچکی هستند که در آسمان و روی ریل هایی که نیروی حرکتی آنها توسط برق تامین می شود نقش توزیع کنندگی و تغذیه شبکه حمل ونقل را عهده دار …

شبکه حمل ونقل شخصی سریع السیر transit rapib Personal ، تاکسی های کوچکی هستند که در آسمان و روی ریل هایی که نیروی حرکتی آنها توسط برق تامین می شود نقش توزیع کنندگی و تغذیه شبکه حمل ونقل را عهده دار می شوند.

این شبکه مانند مونوریل عمل می کند اما در هر تاکسی تنها ۴ نفر جای می گیرند و انتخاب همسفران بر عهده خود شخص است. کامپیوتر مرکزی سامانه را کنترل می کند و با انتخاب کوتاه ترین راه مسافران را در ۵ دقیقه یا حداکثر ۱۰ دقیقه به مقصد می رساند.

وزن تاکسی بسیار کم است که این امر باعث افزایش سرعت حرکت وسیله نقلیه می شود.

گرچه مسیر حرکت تاکسی های هوایی کوتاه است اما این سامانه، شبکه حمل ونقل ریلی سبک و شبکه اتوبوسرانی را تغذیه می کند یا به عنوان تکمیل کننده سامانه های توسعه حمل ونقل کاربرد دارد.

مسیر این تاکسی ها بیشتر به سمت پایانه های راه آهن ها، فرودگاه ها، پارک ها و مراکز خرید است. هر تاکسی از شبکه هوایی سریع السیر بدون هیچ توقفی مسافران را به مقصد می رساند و مزیت آن توقف نداشتن در ایستگاه های مختلف است که این امر در استفاده از زمان بسیار مفید است.

به این منظور هر ایستگاه برون خطی است یعنی طوری طراحی شده که از ریل اصلی منشعب می شود و توقف هر تاکسی خللی در حرکت سایر تاکسی هایی که در آن ریل تردد دارند، ایجاد نمی کند.

ظرفیت این سامانه ۴ هزار سفر در ساعت در هر دور کامل تاکسی هاست. این سامانه فواید بسیاری دارد که از آن جمله می توان به استفاده از آنها در خیابان های پرتردد و فاقد پارکینگ اشاره کرد. فضای داخلی تاکسی به اندازه کافی جا برای گذاشتن وسایل و حتی دوچرخه مسافران را دارد.

در این سامانه برخلاف اتومبیل هایی که در مکان های پرتردد ۳۰ تا ۵۰ درصد فضای زمین را اشغال می کنند پایه های خطوط راه آهن تنها یک درصد زمین را در بر می گیرد. در راه اندازی سامانه حمل ونقل مونوریل این فضا حدود ۴۰ درصد محدوده نصب پایه هاست.

این سامانه با نیروی الکتریسیته به حرکت در می آید بنابراین تولید صداهای نامناسب را کاهش می دهد و حتی در مطالعه ای حرکت این سامانه حمل ونقلی با انرژی خورشید به آزمایش گذاشته شده است که در هر صورت به عنوان خودروی سبز که به محیط زیست آسیب نمی رساند شناخته می شود.

همچنین فعالیت این شبکه هوایی ۲۴ ساعته است. یکی از مشکلات راه اندازی مونوریل در دنیا آلودگی صوتی این خطوط بوده که در سامانه تاکسی های هوایی الکتریکی مرتفع شده است.

ریل ها به راحتی می توانند از خیابان های باریک عبور کنند و امکان تردد در کنار ساختمان ها و مسیرهایی که سامانه حمل ونقل بزرگتر نمی تواند از آنها بگذرد فراهم می شود. در حالی که امکان چنین مانوری برای مونوریل وجود ندارد. کارشناسان حمل ونقل معتقدند PRT تا سال ۲۰۲۰ می تواند چهره شبکه های کوچک حمل ونقلی را تغییر دهد.

در کشور آمریکا حداقل ۵ شهر در حال مطالعه روی این سامانه جدید حمل ونقلی هستند و اخیرا این مطالعات در شهر نیوجرسی آمریکا به پایان رسیده و نتایج آن در ۱۴۱ صفحه روی اینترنت گذاشته شده است.

نکته جالب این است که تاکنون اجرای این طرح در بسیاری از شهرهای جهان و کلان شهرها مورد بررسی قرار گرفت، اما به جز لندن که این طرح در آستانه بهره برداری است، در بقیه شهرها اجرای آن عملی نشد.

در سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ هیاتی به نمایندگی از اتحادیه اروپایی اجرای این طرح را در ۴ شهر اروپایی مورد بررسی قرار دادند، اما مسوولان هیچ کدام از این شهرها حاضر نشدند ریسک اجرای آن را برای نخستین بار در دنیا بپذیرند.