جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

نکاتی درباره تغذیه سالم


نکاتی درباره تغذیه سالم

اگر بدن انسان را به ماشین تشبیه کنیم, غذا سوخت این ماشین است, اما انسان برخلاف ماشین, در شرایط گوناگون نیاز به سوخت های بسیار متنوعی دارد, بعضی معتقدند که شناخت این نوع غذاها ضرورت زیادی دارد لازم است به گونه ای غذا بخوریم که غذا ما را نخورد

گاهی بعضی چیزها مثل کاتالیزور عمل می کنند و موجب تسریع در واکنش یا کارهای ما می شوند. یعنی نه تنها کار را مشکل نمی کند، بلکه مشکلات را هم از میان برمی دارد. در این مورد گفتنی بسیار است و برای اینکه سرتان را از یافته های علمی در این مورد درد نیاورم، به دور از عبارات تخصصی در حد اشاره به این موضوع می پردازم. می خواهم توجه شما را به آنچه می خورید و نقش آن در زندگی و کارتان جلب کنم. به هیچ وجه قصد ندارم در جامعه پر دغدغه امروز، مورد دیگری به دغدغه های شما بیفزایم؛ می خواهم با هم نقش تغذیه در بهبود و تسریع کارهایمان را بررسی کنیم. همانطور که گفته اند: «آنچه می خوریم ما را می سازد». نقش آنچه می خوریم، تنها به ساخت بدن ما محدود نمی شود، بلکه در فکر و اندیشه ما نیز تاثیر می گذارد. آیا می شود به یک نفر غذاهای محرک بدهید و از او بخواهید آرام بنشیند و افکار پریشان به مغزش هجوم نیاورد؟ یا بالعکس؟ بنابراین، لازم است از این زاویه هم: «انسان به غذایی که می خورد، بنگرد».

● ماشین بدن

اگر بدن انسان را به ماشین تشبیه کنیم، غذا سوخت این ماشین است، اما انسان برخلاف ماشین، در شرایط گوناگون نیاز به سوخت های بسیار متنوعی دارد، بعضی معتقدند که شناخت این نوع غذاها ضرورت زیادی دارد. لازم است به گونه ای غذا بخوریم که غذا ما را نخورد.

اول اینکه غذای مناسب موجب سلامتی ما می شود. بدون سلامت از کار و در نتیجه از رفاه خبری نیست. در وهله بعد، کیفیت کار و زندگی علاوه بر مهارت ها، بستگی به هشیاری ما دارد. خیلی از غذاها ما را زنده نگاه می دارند و ممکن است به ظاهر تفاوتی با هم نداشته باشند، اما تاثیر نوع غذاها در هشیاری ما تردید ناپذیر است. اگر انرژی کم دریافت کنیم، نمی توانیم خوب کار کنیم، اگر زیاد دریافت کنیم، باز هم نمی توانیم خوب کار کنیم، اما مقدار تعادل برای ما چقدر است؟ این تناسب و هماهنگی را چگونه بیابیم؟ از چه نوعی؟ چه موقع؟

● قانون طلایی تعادل

آیا نوع غذا در افزایش یا کاهش هوشیاری نقش دارد؟ به یاد بیاوریم که بعد از خوردن غذاهای سنگین احساس خستگی یا خواب می کنیم. بنابراین وقتی نیاز به هوشیاری دارید، از غذاهای پرانرژی و کم حجم، مایعات و میوه ها بیشتر استفاده کنید. خوردن غذاهای سنگین اثر معکوس دارد.

لازم است غذا با ساختار فیزیکی ما و نیاز روزانه ما هماهنگ باشد. گفته شده: «ممکن است غذای یکی، برای دیگری سم باشد». بنابراین، غذای خود را بیابیم. اینکه دیگری چه می خورد و چه نمی خورد، نمی تواند ملاک ما باشد. خیلی وقت ها این سه با هم هماهنگ نیست. حاصل این عدم هماهنگی و عدم تعادل بیماری است. بعضی بیماری ها مشهود و بعضی پنهان است. این بیماری خیلی آرام شکل می گیرد. این نوع بیماری بعد از طی دوره نهفتگی خود آشکار می شود. برای آشکاری نیاز به زمان و گذراندن سیکل خود را دارد.

● غذاهای شادی بخش

بعد از خوردن غذاها به حالت خود توجه کنید. بعضی غذاها موجب اندوه و بعضی موجب شادی ما می شوند. مسلما احساسی که از خوردن میوه های تازه و رسیده داریم با احساس بعد از خوردن غذاهای سنگین و چرب یکسان نیست. انگار بخشی از درون ما از نوع غذای ما رضایت یا عدم رضایت خود را اعلام می کند و ما این را به صورت غیرمستقیم احساس می کنیم. اگر می خواهید ستیزه جو شوید، گوشت قرمز، بیشتر استفاده کنید. در زمان های گذشته، در زمان های جنگ به سربازان گوشت زیادی می دادند تا بتوانند بجنگند و بکشند. اگر به دنبال آرامش هستید، از گوشت (به خصوص گوشت قرمز) کمتر استفاده کنید. پروتئین مورد نیاز ما از غذاهای دریایی و سویا قابل تامین است.

● تقویت حافظه

چند چیز برای یک مدیر خوب، در دنیای پرشتاب امروز اهمیت زیادی دارد. از آن جمله می توان به وقت، راندمان، دقت و در نهایت موفقیت اشاره کرد. یک مدیر برای زمان هایی که نیاز به تمرکز، کار فکری می کند و نیاز به تمرکز دارد، چه کند؟ متخصص تغذیه چه کمکی می تواند بکند؟ آیا تغذیه می تواند در موارد فوق نقش داشته باشد؟ جواب من مثبت است و اما چگونه؟ بگذارید مثالی بزنم.

آیا تاکنون با این سوالات مواجه شده اید؟ حافظه من کم شده است، چه کار می توانم بکنم؟ دقت و تمرکز لازم دارم، اما نمی دانم چرا نمی توانم روی کارم تمرکز داشته باشم. کاری که نیاز به یکی دو ساعت وقت دارد، برای من چند روز وقت می گیرد. خیلی هم سعی می کنم، اما موفق نمی شوم.

ممکن است یک نفر روزها روی موضوعی وقت بگذارد و به نتیجه خوبی هم نرسد، اما دیگری همان کار را در عرض چند ساعت با کیفیت و راندمان بهتری تحویل دهد. پاسخ ژاپنی ها به این سوال، استفاده بیشتر از غذاهای دریایی است. سبزی های دریایی هم در رژیم غذایی آنها وجود دارد. غذاهایی که فسفر و مواد سفیده ای مثل لسیتین دارد برای کار فکر مناسب است. این مواد را در گردو، لوبیای سویا (شیر سویا) و غذاهای دریایی می توانید به وفور پیدا کنید.به جمع مواد فوق برای حافظه، شیرینی های طبیعی را هم اضافه کنید. اگر افکار خود را هم متمرکز کنیم و از پراکندگی دور شده اید و حافظه تان تغییر نکرد، به سراغ نویسنده این مقاله بیایید و از او جواب بخواهید. چیزهای دیگری هم هست که خیلی نمی توان در مورد آن توضیح داد و آن رضایت درونی و آرامش است. برای این کار باید: با طبیعت و آسمان بیشتر هماهنگ شویم.

● چند توصیه

از میوه های فصل استفاده کنید و آنها را فراموش نکنید. با طبیعت همراه شوید. دکوراسیون محل کار خود را با گلدان ها و گل های طبیعی بیارایید. چیدمان دکوراسیون محیط کار خود را به گونه ای هماهنگ بچینید تا به آرامش و تمرکز شما کمک کند. نظم بیرونی به نظم درونی و آرامش کمک می کند.

نور مناسب و اکسیژن کافی و تهویه اتاق کار و جلسات نیاز به تاکید ندارد. به افکار خود توجه کنید و هر فکری را به خود راه ندهید، با این کار استرس را از خود دور می کنید. بنابراین سعی کنید راحت باشید و راحتی در گروه آرامش و رضایت درونی است. در هنگام خوردن غذا، افکار مزاحم و منفی را کنار بگذارید. موسیقی و افکار خوب در هنگام خوردن غذا مفید است. به همین دلیل در خیلی از رستوران ها موسیقی ملایمی پخش می شود. موسیقی موجب مثبت شدن امواج و ارتعاشات شخص در هنگام صرف غذا می شود. سکوت کامل و توجه به غذا نیز جای خود را دارد. این کار خیلی بهتر از نگاه به تلویزیون یا صحبت کردن یا داشتن افکار مزاحم است.

گفته می شود تا گرسنه نشده اید غذا نخورید. در بیشتر اوقات شخص در اثر نوعی شرطی شدگی غذا می خورد. در فرهنگ های گوناگون نیز آداب جالب و خاصی برای صرف غذا وجود دارد. در تبت به هنگام خوردن، یک نفر مطالب مقدس را برای بقیه می خواند. آنان معتقدند که امواج و ارتعاشات شخص در هنگام تهیه غذا یا در هنگام خوردن آن تاثیر دارد. در فرهنگ اسلامی تاکید بر گفتن بسم الله قبل از خوردن غذا شده است. در آیین مسیحیت به خواندن دعا قبل از خوردن غذا توصیه شده است.

در هندوستان قبل از خوردن، غذا طی مراسم کوتاهی غذا را تقدیم می کنند و معتقدند که این کار نوعی اجازه گرفتن از صاحب اصلی آن است و غذا با این کار برکت می یابد. با استفاده از پاراسایکولوژی هم می توان ثابت کرد که بعضی اعمال از قبیل آنها که در بالا گفته شد، غیر از تغییر روحیات درونی شخص و آماده و آرام کردن او موجب شارژ شدن غذا از انرژی درونی شخص و نهایتا از انرژی های کیهانی نیز می شود.

احمد بردبارہ

محقق در علم تغذیه