یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

شناخت سرطان رحم


شناخت سرطان رحم

سرطان رحم شایع‌ترین سرطان دستگاه تناسلی در زنان و پس از سرطان‌های پستان و روده شایع‌ترین سرطان در بین زنان است، اما به عنوان علت مرگ در هشتمین رده از بین کل سرطان‌ها قرار می‌گیرد …

سرطان رحم شایع‌ترین سرطان دستگاه تناسلی در زنان و پس از سرطان‌های پستان و روده شایع‌ترین سرطان در بین زنان است، اما به عنوان علت مرگ در هشتمین رده از بین کل سرطان‌ها قرار می‌گیرد و این به آن معنی است که اغلب سرطان‌های رحم زود تشخیص داده می‌شوند و با درمان مناسب می‌توان مانع از مرگ بیمار شد.

این بیماری در ۲ تا ۳ درصد خانم‌ها و معمولا در سنین ۵۰ تا ۷۰ سال اتفاق می‌افتد، اما می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. مثل هر بیماری دیگر عواملی می‌تواند زمینه‌ساز این بیماری باشد یا احتمال آن را بیشتر کند؛ مثلا سرطان رحم در کسانی که هرگز باردار نشده‌اند بیشتر اتفاق می‌افتد، همچنین کسانی که نازایی داشته یا عادت ماهانه‌های نامنظمی داشته‌اند، بیشتر دچار این بیماری می‌شوند.

در افراد چاق، کسانی که دیرتر از حد نرمال یائسه می‌شوند و کسانی که بیماری‌هایی مثل دیابت(مرض قند)، فشار خون یا کم‌کاری تیروئید دارند، این بیماری بیشتر دیده می‌شود. همین‌طور این سرطان در کسانی که یک نوع خاص سرطان روده‌ای ارثی را دارند بیشتر اتفاق می‌افتد. مصرف تاموکسی فن (داروی مخصوصی که به افرادی که دچار سرطان پستان هستند داده می‌شود) و استروژن(داروی هورمونی جهت تنظیم عادت ماهانه و مصارف دیگر) نیز احتمال سرطان رحم را افزایش می‌دهد.از آنجا که بیماری سرطان رحم اغلب با علائمی همراه است معمولا زود تشخیص داده می‌شود. این علائم شامل خونریزی‌های نامنظم در سنین قبل از یائسگی و لکه‌بینی بعد از یائسگی است. باید دانست بروز خونریزی در سنین بعد از یائسگی حتی در مقادیر کم، اهمیت زیادی داشته و نیاز به بررسی دارد. از علائم دیگر داشتن ترشح و خروج ترشحات به صورت مداوم از واژن است. گاهی بزرگ شدن رحم و درد لگن تنها علامت این بیماری است. همین طور ادامه عادت ماهانه منظم پس از سن عادی یائسگی (۵۱ سالگی) هم می‌تواند علامت این بیماری باشد.در صورت مشاهده علائم فوق به خصوص خونریزی در خانم‌های یائسه یا خونریزی نامنظم در خانم‌های بالای ۴۰ سال، باید اقدام به نمونه‌برداری از رحم (کورتاژ تشخیصی رحم) کرد، زیرا انجام پاپ اسمیر یا سونوگرافی برای تشخیص قطعی این بیماری کافی نیستند. هر چند در شرایط خاصی می‌توان از سونوگرافی خاص (سونوگرافی واژینال) در کنار بیوپسی (نمونه‌برداری) رحم جهت تست بیماریابی (قبل از بروز علائم) استفاده کرد.

گاه در کسانی که خونریزی نامنظم دارند در بیوپسی رحم تغییراتی به صورت رشد غیرعادی رحم دیده می‌شود که در تحقیقات دیده شده درصد بالایی از این افراد در نهایت دچار سرطان رحم می‌شوند. در این افراد در صورتی که تمایل به باروری نداشته باشند. بهترین کار جراحی و برداشتن رحم است.

دکتر ثریا عالمی

جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان