شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

تاخیر در پرتاب فضاپیمای ونوس اكسپرس


پرواز اولین فضاپیمای اروپایی به مقصد زهره كه قرار بود روز چهارشنبه گذشته انجام شود، به تاخیر افتاد. موسسه فضایی اروپا (اسا) هنوز درباره تاریخ جدید پرواز سخنی نگفته و صرفاً …

پرواز اولین فضاپیمای اروپایی به مقصد زهره كه قرار بود روز چهارشنبه گذشته انجام شود، به تاخیر افتاد. موسسه فضایی اروپا (اسا) هنوز درباره تاریخ جدید پرواز سخنی نگفته و صرفاً گفته است كه این پرواز «چند روز» به تاخیر افتاده است.

این كاوشگر روی موشك روسی سایوز نصب خواهد شد و از پایگاه فضایی بایكونور قزاقستان به فضا پرتاب می شود. این كاوشگر سال آینده وارد مدار زهره می شود و با استفاده از تجهیزات علمی نصب شده در آن به بررسی این سیاره از فضا می پردازد. مسئولان اسا می گویند علت این تاخیر در پرواز آن بوده است كه دریافتند عایق بندی كاوشگر از موشك پرتاب كننده آن باعث آلودگی فضاپیمای «ونوس اكسپرس» شده است. سخنگوی موسسه فضایی اروپا در همین زمینه گفته است: «ماهواره آلوده شده بود، به همین دلیل مسئولان ناچار شدند آن را باز كرده و از نو سوار كنند.» اكنون لازم است كه تمام بخش های ونوس اكسپرس تمیز شود تا كوچكترین ذرات عایق از آن پاك شود.

این فضاپیما اولین مجموعه از تحقیق درباره جو زهره را به انجام می رساند تا مشخص شود كه چگونه آب و هوای زهره به این وضعیت جهنمی رسیده است. جو زهره كه به طور عمده از كربن دی اكسید ساخته شده است، اثر گلخانه ای شدیدی را به وجود می آورد كه باعث گرم شدن هوای زهره می شود. در اثر گلخانه ای پرتوهای نور خورشید در جو به دام می افتند و دمای سطح سیاره را تا حدود ۴۶۷ درجه سانتی گراد گرم می كنند. به عقیده متخصصان بررسی وضعیت آب و هوایی اطلاعاتی را در مورد واكنش آب و هوایی زمین در قبال ورود گازهای گلخانه ای در اثر فعالیت های انسان به ما خواهد داد. بعد از پنج ماه ونوس اكسپرس به مقصد خواهد رسید و در مدار قطبی بیضوی نزدیك ترین همسایه سیاره ای ما قرار می گیرد. دانشمندان امیدوارند این كاوشگر بتواند واضح ترین تصویرها را از این سیاره تهیه كند و جو آن را در مقابل دیدگاه ما قرار دهد. هنگامی كه فضاپیما به زهره رسید، در یك مانور خود را به مدار زهره می رساند و پیرامون قطب های سیاره به چرخش می پردازد. یك نكته عجیب و جالب توجه در مورد زهره آن است كه گردش این سیاره حول خورشید سریع تر از چرخش آن به دور خودش است به عبارت دیگر یك روز زهره كه تقریباً ۲۵۰ روز زمین است طولانی تر از یك سال است. جو این سیاره عمدتاً از كربن دی اكسید تشكیل شده و مقدار كمی نیتروژن و گازهای دیگر دارد. فشار جو در این سیاره ۹۰ برابر فشار جو زمینی است. اگر به فرض شخص در سطح این سیاره بایستد، همان فشاری را تحمل می كند كه شخصی در كره زمین به عمق یك كیلومتری اقیانوس فرو برود.

در طراحی و ساخت این فضاپیما مهندسان ماموریت مارس اكسپرس نیز مشاركت داشتند. با این كار در زمان و هزینه های لازم برای مراحل مقدماتی صرفه جویی شده است.

• تجهیزات ونوس اكسپرس

۱- MAG مغناطیس سنج: شدت و جهت میدان مغناطیسی را اندازه گیری می كند.

۲- :virtis (طیف سنج تصویربردار دمایی زیر قرمز و مرئی) طیف سنج تصویربرداری كه در قسمت های زیرقرمز، مرئی و فرابنفش نزدیك طیف الكترومغناطیس كار می كند.

۳- طیف سنج فوریه سیاره ای: دمای سیاره و غلظت اجزای شناخته شده و ناشناخته اجزا را اندازه می گیرد.

۴- spicav/soir (طیف سنج و بررسی ویژگی های جو زهره): طیف سنج تصویربرداری كه تابش های فرابنفش و زیر قرمز را آشكار می كند. soir (تابش های خورشیدی پنهان در پرتو زیر قرمز) خورشید را از ورای جو زهره در طول موج های زیر قرمز مشاهده می كند.

۵- :VMC دوربین زاویه باز كه تصویرهای فرابنفش، مرئی و زیر قرمز نزدیك تهیه می كند.

۶- VeRa (تجهیزات رادیویی زهره): تجهیزات عمق سنجی رادیویی كه یون سپهر، جو و سطح زهره را با استفاده از امواج رادیویی ارسال شده از فضاپیما بررسی می كند.

۷- Aspera (ابزار تجزیه و تحلیل پلاسمای فضا و اتم های پرانرژی): به بررسی اتم های طبیعی پرانرژی (ENAs) یون ها و الكترون ها در جو زهره می پردازد.