دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
زمستانی جوانمرد با خانه ای گرم
● خانه گرم
با شروع دومین ماه پائیزی، سرما قدرت خودش را بیشتر نشان داده و با شیوع سرما خوردگیها، همه به فكر گرم كردن خانه و آماده شدن برای فصل گرما افتادهاند. اگر شما بچه كوچك و یا سالمند در خانه دارید، حتما تا حالا فكری برای گرم كردن خانه كردهاید و سیستم گرمایشتان را راه انداختهاید. برای گرم ماندن در زمستان راههای مختلفی وجود دارد كه آسانترین و كمهزینهترین آنها پوشیدن لباس گرم است.
بنابراین اولین كاری كه انجام میدهیم آوردن لباسهای زمستانی و عایق كاری خودمان است! گاهی با پوشیدن جوراب یا كلاه در خانه احساس گرمای بیشتری میكنیم اما واقعیت این است هیچ خانهای بدون استفاده از وسایل گرمایشی در هوای سرد قابل سكونت نیست و باید برای گرم كردن و گرم نگه داشتن خانه كارهای دیگری هم انجام داد.
برای گرم كردن خانه باید از انرژی استفاده كرد. كشور ما حدود ۱ درصد جمعیت جهان را داراست و در حدود ۲ درصد انرژی جهان را مصرف میكند. بیش از یك سوم مصرف انرژی مربوط به مصارف خانگی است. برای گرم كردن خانه از شكلهای مختلف انرژی مانند زغال سنگ، چوب، نفت و گاز و برق استفاده میشود اما در كشور ما ارزانترین و در دسترسترین شكل انرژی گاز است. شما در خانه ازهر وسیلهای برای گرم كردن استفاده میكنید، بهتر است نكات ایمنی را هنگام خرید، نصب، نگهداری و استفاده از آن رعایت كنید تا فصل سرد را به راحتی و بدون مشكل پشتسر بگذارید.
● بخاری گازی
مناسبترین گزینه برای گرم كردن خانه در فصل سرما استفاده از بخاریهای گازی است. در تمام دنیا و به ویژه در كشور ما استفاده از انرژی گاز هزینه بسیار كمتری نسبت به استفاده از انرژی برق برای گرم كردن خانه دارد و گاهی هزینه را به نصف تا یك چهارم كاهش میدهد. هنگام خرید بهتر است بخاری گازی با توان گرمایشی متناسب با نیازتان خریداری كنید. هر سال قبل از نصب مجدد، بخاری را كاملا تمییز كنید.
در خانه حتما از بخاریهای دودكشدار استفاده كنید و هنگام نصب لوله كاملا دقت كنید كه تمام گازها و آلایندههای ناشی از سوخت به خوبی خارج شوند. از باز بودن راههای خروج گاز مطمئن شوید. برای این كار میتوانید سنگی را به سر طناب بسته و از خروجی دودكش كه معمولا روی پشتبام است وارد كنید. اگر لوله بخاری به طور كامل به دودكش و خروجی بخاری وصل نشود و در آن قرار نگیرد ممكن است نشتی پیدا كند و افراد خانه دچار خفگی ناشی از مسمومیت با گاز منوكسیدكربن یا همان گاز بیرنگ و بوی خطرناك شوند. برای پیشگیری از چنین حوادثی هر چند وقت یك بار به طور مرتب لوله بخاری و خروجی دودكش را بازرسی كنید و از خروج كامل گازهای ناشی از سوخت مطمئن شویم.
● بخاری برقی
استفاده از برق یكی از پرهزینهترین راههای گرم كردن خانه در دنیا است. به ویژه در كشور ما كه گاز در اكثر نقاط و به قیمت كمتری در دسترس است، استفاده از بخاریهای برقی برای گرم كردن خانه توصیه نمیشود. با این حال برخی مواقع در آپارتمانهای كوچك امروزی به دلیل كمبود فضا برای گرم كردن اتاقها ممكن است ترجیح بدهید از بخاری برقی به خاطر اندازه كوچكتری كه دارند، استفاده كنید. در این صورت توصیه میشود از بخاریهای برقی با برچسب انرژی استفاده كنید. تمام روز بخاری را روشن نگذارید و چند ساعت آن هم در ساعاتی غیر از اوج مصرف بخاری برقی را روشن كنید. برای اطمینان از سالم بودن سیمهای برق بخاری هر چند وقت یك بار آن را با دقت چك كنید و در صورت فرسوده بودن سیم آن را تعویض كنید. بخاری را تمیز نگه دارید. وقتی از آن استفاده نمیكنید، آن را از برق بكشید. از قرار دادن وسایل و مواد آتشگیری مانند لباس و رختخواب و كاغذ در نزدیكی بخاری خودداری كنید و برای قرار دادن و چرخش هوای گرم در خانه، در اطراف بخاری فضای كافی در نظر بگیرید. در مناطق مرطوب استفاده از بخاری برقی توصیه نمیشود.
● شومینه
معمولا شومینهها نمیتوانند تمام خانه را به خوبی گرم نگه دارند فقط فضای اطرافشان را گرم میكنند. شومینههای موجود در آپارتمانهای امروزی بیشتر جنبه تزئینی دارد و با گاز كار میكند اما ممكن است در برخی مناطق روستایی از شومینههایی كه با چوب میسوزند، استفاده شود. استفاده از سوختهای جامد داخل خانه برای ایجاد حرارت و یا پخت و پز مخاطراتی دارد و توصیه نمیشود اما اگر از این نوع شومینهها استفاده میكنید، باید دقت و توجه بیشتری به موضوع ایمنی داشته باشید. برای سوخت از چوب خشك استفاده كنید. چوبهای مرطوب حاوی قارچ و میكروب است و خو ب هم سوخته نمیشود. هنگامی كه شعله میسوزد، شیشه را بردارید و برای كاهش خطر حریق، جلوی شعله از توری فلزی استفاده كنید. دودكشها و راههای خروج آلایندههای ناشی از سوخت را همیشه تمیز و باز نگه دارید. ارتفاع دودكش روی پشتبام باید حداقل ۱۰ سانتیمتر باشد. زمانی كه از شومینه استفاده نمیكنید برای جلوگیری از ورود حشرات و میكروبها به خانه و جلوگیری از اتلاف گرما دریچه خروج هوا را ببندید.
▪ اطراف شعله وسایل و مواد آتشگیر قرار ندهید.
▪ فضای اطراف شعله را خالی از اشیاء و تمییز نگه دارید.
▪ قبل خواب یا قبل از ترك كردن خانه شعله را خاموش كنید.
▪ خاكسترهای داغ را خیسانده و در یك ظرف فلزی بیرون خانه نگهدارید.
● شوفاژ
هر سال با كمك یك تكنسین شوفاژها را روشن كنید تا تعمیرات لازم، به موقع انجام شود. رادیاتور شوفاژها را كاملا تمیز كنید و پشت و زیر آنها را جاروبرقی بكشید. یك ورقه آلومینومی پشت رادیاتور شوفاژ نصب كنید تا حرارت را به داخل خانه منعكس كند. این كار در مورد دیوارهایی كه به طور مستقیم با بیرون تماس دارند، بسیار موثر است. مواقعی كه هوا گرم میشود با تنظیم پیچ رادیاتور آن را خاموش كرده و یا روی حرارت كم قرار بدهید. وقتی درجه شوفاژ روی زیاد است، برای خشك كردن لباسها آنها را بدون توجه روی شوفاژ قرار ندهید. چون احتمال سوختن لباسها وجود دارد.
● با سوختگیهای خفیف در خانه چه كنیم؟
سوختگیهای خفیف سطحی اغلب ناشی از حوادث خانگی (مثلاً دست زدن به یك اتوی داغ یا ریزش آب جوش روی پوست) هستند. بسیاری از سوختگیهای سطحی را میتوان با ارایه كمكهای اولیه به صورتی موفقیتآمیز درمان كرد؛ این سوختگیها بهطور طبیعی بهبود خواهند یافت. با این حال اگر در مورد شدت آسیب نگران هستید، به مصدوم توصیه كنید كه به یك پزشك مراجعه كند. تاولها ممكن است مدتی پس از سوختگی تشكیل شوند. این <حبابهای> ظریف، در اثر نشت مایع بافتی (سرم) به داخل محل سوختگی (درست زیر سطح پوست) ایجاد میشوند. هرگز نباید تاولی را بتركانید چون با این كار،عفونت را وارد زخم میكنید.
● مراقبتهای اولیه
▪ از تركاندن تاولها یا هرگونه دست زدن به موضع آسیبدیده خودداری كنید.
▪ از قرار دادن پانسمان چسبدار (چسب زخم) یا نوارچسب روی پوست خودداری كنید؛ وسعت سوختگی ممكن است گستردهتر از آن چیزی باشد كه در ابتدا بهنظر میرسد.
▪ از پماد یا روغن استفاده نكنید؛ این وسایل ممكن است به بافتها صدمه بزنند و خطر عفونت را افزایش دهند.
▪ به مدت حداقل ۱۰ دقیقه، منطقه آسیبدیده را با آب سرد بشویید تا سوختگی متوقف شود و درد تسكین پیدا كند. این عمل، اثربخشتر از استفاده از اسپریها است. در صورتی كه آب در دسترس نباشد، میتوان از هر مایع سرد و بیضرر (مثل شیر یا نوشیدنیهای كنسرو شده) استفاده كرد.
▪ در صورت امكان، دستكش یكبار مصرف بپوشید. قبل از آنكه موضع آسیبدیده شروع به تورم كند، هرگونه وسایل زینتی، ساعت، كمربند یا لباسهای تنگ را به آرامی خارج كنید.
▪ موضع را با یك پانسمان استریل یا یك تكه پارچه تمیز بدون كرك بپوشانید و آن را به كمك باند در محل نگه دارید. یك كیسه پلاستیكی یا سلفون آشپزخانه را میتوان بهعنوان پوشش موقت مناسب بهكار برد. سلفون آشپزخانه را به صورت طولی قرار دهید تا در صورت تورم بافت، روی موضع فشار وارد نكند.
▪ تاول معمولاً نیازی به درمان ندارد. با این حال، اگر تاولها شكافته شدند یا در شرف تركیدن بودند، یك پانسمان غیرچسبی كه اندازه آن وسیعتر از حدود تاول است، روی آن قرار دهید. پانسمان را تا زمان فروكش كردن تاول، در محل باقی بگذارید.
● سوختگیهای شدید و سوختگی با آب جوش
در درمان سوختگیهایی كه عمیق یا وسیع هستند، مراقبت كافی به عمل آورید. هرچه طول مدت سوختگی بیشتر باشد، شدت آسیب هم بیشتر خواهد بود. اگر مصدوم در جریان آتشسوزی دچار سوختگی شده است، باید فرض كنید كه دود یا هوای داغ به دستگاه تنفسی وی نیز آسیب رسانده است (مبحث < سوختگیهای راه تنفسی> را ببینید.) اولویتها عبارتند از: شروع سریع خنكسازی سوختگی و بررسی تنفس. مصدومی كه دچار سوختگی شدید یا سوختگی با آب جوش شده است، به احتمال یقین دچار شوك خواهد شد و باید تحت مراقبت بیمارستانی قرار بگیرد. صرف نظر از سن مصدوم، امكان آسیب غیرتصادفی باید همیشه مدنظر قرار بگیرد. جزییات را به دقت ثبت كنید. لباسهایی را كه از تن مصدوم خارج كردهاید، برای تحقیقات آتی حفظ كنید.هشدار!
بهدنبال نشانههای اشكال در تنفس بگردید؛ آماده باشید تا در صورت لزوم، احیای تنفسی و ماساژ قفسه سینه را آغاز كنید (مبحث < اقدامات نجاتدهنده حیات> را ببینید.)
▪ به مصدوم كمك كنید تا دراز بكشد. در صورت امكان، سعی كنید از تماس ناحیه دچار سوختگی با زمین، ممانعت بهعمل آورید.
▪ حداقل به مدت ۱۰ دقیقه، (محل سوختگی را با مقدار زیادی از یك مایع خنك، خیس كنید اما انتقال مصدوم به بیمارستان را به تاخیر نیندازید. با مركز اورژانس تماس بگیرید و آمبولانس درخواست كنید.
▪ خنكسازی محل سوختگی را تا زمان تسكین درد، ادامه دهید.
▪ در صورت امكان، دستكش یكبار مصرف بپوشید. قبل از آنكه بافتها شروع به تورم كنند، به آرامی وسایلی مثل حلقه، ساعت، كمربند، كفش یا لباسهای در حال سوختن را خارج كنید. با دقت لباسهای سوخته شده را از تن خارج كنید (مگر آنكه این لباسها به محل سوختگی چسبیده باشند.)
▪ روی محل آسیب دیده را با یك پانسمان استریل بپوشانید تا در برابر عفونت محافظت شود. اگر پانسمان استریل در دسترس نیست، از یك باند مثلثی تا شده، قسمتی از یك ملحفه یا پلاستیك نازك آشپزخانه (دو دور اول لوله را كنار بگذارید و بقیه را بهطور طولی روی محل سوختگی قرار دهید) استفاده كنید. میتوان از كیسه پلاستیكی تمیز برای پوشاندن دست یا پا استفاده كرد؛ این كیسه را به كمك باند یا چسب نواری كه روی خود پلاستیك میبندید (نه روی پوست)، محكم كنید.
▪ جزییات آسیبهای مصدوم را جمعآوری و ثبت كنید. علایم حیاتی (سطح پاسخدهی، نبض و تنفس) را بهطور مرتب كنترل و ثبت كنید.
▪ در زمانی كه منتظر رسیدن نیروهای امدادی هستید، به مصدوم اطمینان خاطر بدهید و در صورت بروز شوك ، به درمان آن بپردازید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست