یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

بعد از غذا چای بخوریم یا نه؟


بعد از غذا چای بخوریم یا نه؟

جذب آهن در PH اسیدی ترغیب می‌شود.

مدیرگروه تحقیقات تغذیه‌ای انستیتو تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به عادت نوشیدن چای بلافاصله بعد از خوردن غذا در فرهنگ ایرانی، با اشاره به مضرات آن گفت: در چای یکسری آنتی‌اکسیدان‌های قوی به نام پلی‌فنل‌ها وجود دارد که از نظر ساختار شیمیایی به آهن‌های گیاهی وصل می‌شوند و به نوعی جذب آهن را مختل می‌کنند.

تیرنگ نیستانی با توصیه به این که باید تا دو ساعت بعد از خوردن غذا از نوشیدن چای امتناع کرد، درباره تداخل مواد غذایی مختلف و جلوگیری از جذب برخی مواد غذایی خاطرنشان کرد: یکی از مسائل مهم در تغذیه بر هم‌کنش آهن و کلسیم است که معمولاً مصرف زمان مواد حاوی کلسیم مانند لبنیات با مواد حاوی آهن باید فاصله‌دار باشد.

وی با اشاره به اینکه آهن معمولاً به دو شکل معدنی با منشأ گیاهی (غیرهم) وآلی (هم) با منشأ حیوانی در ترکیبات غذایی وجود دارد افزود: آهن آلی که معمولاً در گوشت قرمز و جگر وجود دارد جذب می‌شود و کمتر تحت تأثیر عوامل دیگر قرار می‌گیرد ولی آهن موجود در گیاهان ممکن است تحت تأثیر کلسیم کمتر جذب شود. به گفته این متخصص تغذیه، مصرف زیاد فیبر و کلسیم همزمان با آهن می‌تواند جذب هر دو شکل آهن آلی و معدنی را در بدن مختل کند. نیستانی به این نکته هم اشاره کرد که برخی مواد مغذی حاوی ویتامین C جذب آهن معدنی (غیرهِم) را تسهیل می‌کند.

مدیر گروه تحقیقات تغذیه‌ای انستیتو تغذیه‌ای وزارت بهداشت به مطالعه‌ای که توسط این مرکز روی ۲۳۰ نفر انجام شده اشاره کرد و گفت: در این مطالعه افراد روزی دو مرتبه ۲۵۰ سی‌سی در وعده ناهار و شام دوغ مصرف کردند که پس از ۳ ماه مصرف مشخص شد نه تنها هموگلوبین این افراد پایین نیامده بلکه تا حدی افزایش هموگلوبین هم داشتند. این متخصص تغذیه بر این باور است که جذب آهن در PH اسیدی ترغیب می‌شود.