یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
تحلیلی پیرامون تحول در علوم انسانی
تعارضات جدی علوم انسانی غربی با مبانی اسلامی از یک سو و توجه به ناکارآمدی آنها در کنترل بحران های متعدد جهانی در حوزههای مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در کنار عدم قدرت پیش بینی، کنترل و هدایت درست مسائل و نیازهای داخلی کشور و کشاندن نظام به سمت چالش های اجتماعی از سوی دیگر، شواهدی است که از اولویت ضرورتی قطعی و غیر قابل اغماض به نام "تحول علوم انسانی و اجتماعی " در شرایط کنونی حکایت مینماید.
بحران های جهانی، وقایع اجتماعی سیاسی ایران اسلامی و سخنان حکیمانه رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) پیرامون خطرات علوم انسانی و اجتماعی غربی، از سویی هشداری جدی نسبت به عواقب نفوذ علوم انسانی و اجتماعی غربی در اذهان نخبگان و روشنفکران جامعه اسلامی و از سویی دیگر، نوید بخش دورهای نو و چشم اندازی امیدآفرین در زمینه حرکت جمعی به سمت تولید علم بومی و اسلامی است.
دفتر فرهنگستان علوم اسلامی قم که در طی سه دهه گذشته با محوریت اندیشههای متفکر فرزانه استاد حجت الاسلام و المسلمین سید منیرالدین حسینی(ره) تلاش هایی را در این زمینه انجام داده است، برخود وظیفه میداند که اشارهوار به تحلیل فرهنگی این مسئله مهم بپردازد و راهکارهایی نیز برای پیشبرد موضوع ارائه نماید.
الف) انقلاب اسلامی و ضرورت تحول در علوم انسانی
تاریخ بشریت همواره شاهد درگیری و صف بندی جبهه کفر در برابر جبههی حق و فضیلت به پرچمداری انبیاء و اولیاء الهی بوده است، به نحوی که میتوان روند رشد، توسعه و تکامل جوامع و پیدایش و افول تمدنها که شامل گسترهای وسیع از اندیشهها، انگیزهها و ساختارهای اجتماعی تا علوم، فنون، صنایع و محصولات عینی زندگی است، ابر محور همین نبرد تاریخی تحلیل و دستهبندی کرد.
تمدن غرب نیز در سدههای اخیر با کنار گذاشتن دین از صحنهی حیات اجتماعی انسان و با تکیه بر "خرد جمعی خودبنیاد " به تغییر و تصرف در طبیعت و انسان پرداخته و تولید علم و تکنولوژی و نیز مدیریت توسعه اجتماعی را بر همین مبنا سامان داده است و با شتاب سرسام آوری در مسیر زمینی کردن انسان و قدسیزدایی از حیات اجتماعی به پیش میرود.
این تمدن که بر اساس ماهیت استیلا جویانه و استکباری خود به دنبال ایجاد سیطره بر تمامی ابعاد و شؤون حیات بشر بود به تدریج و در طول چند قرن در تمامی حوزههای حیات فردی و اجتماعی انسان نفوذ کرد. رویای جهانی سازی مدرنیته، خوابی است که سردمداران و اندیشمندان غربی در ادامهی توسعهی تمدنی خود برای بشر معاصر دیده بودند، به شکلی که هر دین، آیین، فرهنگ و زیست بومی غیر از آنچه غرب به رسمیت میشناسد، باید مورد هجمه قرار گیرد و در دستگاه هاضمه غرب مدرن به عنوان فرهنگ برتر هضم شود.
از آنجا که "بهرهوری مادی افزونتر " مبنای اصلی جهاننگری غربی را تشکیل میداد، طبیعی بود که اخلاق و معنویت را به عنوان ابزار، در اختیار بهرهوری مادی قرار دهد، لذا در پی آن به تدریج مکاتب اخلاقی جدیدی شکل گرفت که توجیهگر زندگی فنسالارانه و لذت جویی حداکثری قرار گرفت.
اما به موازات این افزایشِ قدرت ظاهری بشر در تصرف طبیعت و ایجاد یک تمدن نوین، به مرور عدم تناسب منظومهی دستاوردهای این تمدن با نیازهای فطری و حقیقی انسان، عوارض و تناقضات درونی آن را آشکار ساخت.
در چنین شرایطی بود که پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ فصل نوینی را در تقابل تاریخی حق و باطل پدید آورد. انقلاب اسلامی و رویش جمهوری اسلامی ایران از دل آن، خیزشی معنوی در مقیاس جهانی بود و امید به برپایی تمدنی نوین بر پایهی عدالت و معنویت را در قلوب مستضعفان و مؤمنان عالم زنده کرد.
انقلاب اسلامی با گذشت سی سال از آغاز این هماوردی، در عرصهی سیاسی و صدور و تثبیت آرمان های خود در جهان موفقیتهای بسیاری کسب نموده و در آستانهی ورود به درگیری همه جانبهی فکری و فرهنگی با تمدن غرب است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست