پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

پنج نفری که در «هت تریک» ملاقات می کنید


پنج نفری که در «هت تریک» ملاقات می کنید

«مردم دنیا دو دسته اند کسانی که عضو هت تریک هستند و کسانی که عضو هت تریک نیستند »

این مطلب، حاصل گفت‌وگوی دو ساعته با صدرا بکتاش، خبرنگار مجله‌ی چلچراغ است که حدود دو سال قبل انجام شد. نتیجه‌اش، نوشته‌ی زیر است که با همین عنوان به قلم وی در مجله‌ی چلچراغ به چاپ رسید.

«مردم دنیا دو دسته‌اند. کسانی که عضو هت‌تریک هستند و کسانی که عضو هت‌تریک نیستند».

همین جمله‌ی ساده که به عنوان شعار اصلی کاربران سایت هت‌تریک شناخته می‌شود، برای توصیف نقش غیرقابل انکار آن در زندگی کاربرانش کافی به نظر می‌رسد. «هت‌تریک» یک سایت مربیگری مجازی فوتبال است که در سال ۱۹۹۷ در سوئد طراحی شده و حضور کاربران پرشمار از سراسر دنیا و البته چهره‌های معروف فوتبالی و غیرفوتبالی مثل کریستین چیووی رومانیایی و جورجیو چیه‌لینی‌ایتالیایی، آن را از بازی‌های رایانه‌ای ساده‌ای چون «فیفا منیجر» متمایز کرده است. «هت‌تریک» مدتی قبل توسط عده‌ای از کاربران ‌ایرانی و با هزینه‌ی شخصی آنها به فارسی ترجمه شده و روز به روز بر تعداد کاربران آن در ‌ایران افزوده می‌شود.

▪‌ این «هت‌تریک» اصلاً چی هست؟

ـ سؤال خوبی بود. در جواب باید بگویم «یک جامعه‌ی مجازی». درست چیزی شبیه اورکات یا همین کلوب خودمان. منتها‌ اینجا یک تفاوت اساسی وجود دارد. هت‌تریک به طور اختصاصی به فوتبال محدود شده. در ‌این سایت شما می‌توانید با در اختیار گرفتن یک تیم فوتبال به عنوان مدیر، در نقل و انتقالات شرکت کرده و یا کادر فنی استخدام کنید. به عنوان مربی هم می‌توانید بازیکن‌هایتان را تمرین دهید، ترکیب تیم را قبل از بازی ارنج کنید، تاکتیک‌های مختلف را تجربه کرده و تمام جذابیت‌های یک فوتبال حقیقی را از نزدیک لمس کنید.

هت‌تریک بعد از گذشت حدود ۱۳ سال از ارائه‌ی نسخه‌ی ابتدایی، با تغییرات جدیدی همراه شد. سایت از نظر گرافیک و الگوریتم‌ها پیشرفت کرده و تا حد زیادی به فوتبال واقعی شبیه شده است.

▪‌ «هت‌تریک» چه فرقی با فیفا منیجر دارد؟

ـ شاید ترجیح می‌دهید به جای اشغال کردن خط تلفن و هزینه‌ی اتصال به ‌اینترنت، به همان نسخه‌ی شرکت EA بسنده کنید. اما نباید ‌این نکته را فراموش کرد که «هت‌تریک» نسبت به فیفا منیجر، به فوتبال واقعی نزدیک‌تر است. رقبای شما آدم‌های واقعی دیگری هستند که با هوش مصنوعی ساده و ابتدایی برنامه‌ی کامپیوتر قابل مقایسه نیستند. در هت‌تریک همچنین جزئیات زیادی مثل روحیه‌ی بازیکنان و آمادگی جسمانی آنها، وضعیت آب و هوا، تعداد تماشاچی‌ها و استفاده از کادر متخصص شامل کمک مربی، فیزیوتراپ، پزشک، اقتصاددان و حتی روان‌شناس در نظر گرفته شده تا شما به عنوان کاربر، احساس یک فوتبال واقعی را تجربه کنید. ضمن ‌این که پیشرفت کردن و رسیدن به موفقیت در هت‌تریک به مراتب مشکل‌تر است.

▪‌ چطوری می‌توانم در «هت‌تریک» عضو شوم؟

ـ برای ‌این کار به صفحه‌ی اصلی سایت به آدرس www.hattrick.org رفته و فرم درخواست را پر کنید. هت‌تریک همان لحظه یک تیم را در اختیارتان می‌گذارد. البته ناظران سایت به بررسی درخواست شما می‌پردازند تا جلوی تقلب‌های احتمالی، مثل در اختیار گرفتن دو تیم توسط یک نفر را بگیرند.

▪‌ درخواست من پذیرفته شد. حالا باید چی کار کنم؟

ـ حالا شما عضوی از جامعه‌ی بزرگ هت‌تریک هستید. در قدم اول باید آزمون بدهید. گفتم که هت‌تریک فقط یک بازی نیست. آزمون از ۲۴ مرحله تشکیل شده و شما باید مراحلی چون چک کردن لیست بازیکنان، افزایش ظرفیت ورزشگاه و... را بگذرانید. البته لازم نیست خیلی نگران باشید، چون بدون کسب لیسانس مربیگری «هت‌تریک» هم می‌توانید تیمتان را در بازی‌ها هدایت کنید. ضمن ‌این که می‌توانید از دوستان خود نیز کمک بگیرید. فقط کافی است دوستی پیدا کنید که پیش از ‌این عضو هت‌تریک بوده و ‌این آزمون‌ها را یک بار پشت‌سر گذاشته است.

بهتر است بدانید تیمی ‌که به شما واگذار شده، احتمالاً پیش از‌ این در اختیار کاربری بوده که حالا از سایت اخراج شده. تقلب، ورشکستی اقتصادی و سرنزدن به سایت به مدت هفت هفته‌ی متوالی دلایلی هستند که می‌توانند باعث اخراج از هت‌تریک شوند. قابلیت‌های تیمی‌ که هدایت آن به عهده‌ی شما گذاشته می‌شود، ریست می‌شود، بازیکنان قبلی جای خودشان را به بازیکنان پیش‌فرض می‌دهند و بدهی‌های باشگاه صفر می‌شود. پس لازم نیست بابت ‌این مسائل نگران باشید.

▪‌ زبان انگلیسی من خوب نیست. چی کار کنم؟

ـ گفتم که، نگران نباشید. عده‌ای از کاربران ‌ایرانی سایت به فکر شما بوده‌اند. آنها تقریباً از سه سال پیش به طور غیررسمی‌ شروع به ترجمه سایت و منوهای «هت‌تریک» کرده‌اند. در ابتدا مسئولان سایت حاضر نبودند تا زبان فارسی را به زبان‌های موجود اضافه کنند، اما بالاخره در آذرماه سال ۸۶ هت‌تریک مجبور به پذیرفتن پیشنهاد گروه ‌ایرانی شد. در حال حاضر تمام سایت هت‌تریک به زبان فارسی ترجمه شده است. از همان ابتدا می‌توانید با انتخاب ‌ایران به عنوان کشور خودتان وارد صفحه‌ی مخصوص لیگ ‌این کشور شوید و با بقیه‌ی ‌ایرانی‌ها در شش دسته رقابت کنید. اسامی ‌بازیکنان تیم شما هم ایرانی است. بهانه‌ی دیگری برای نگرانی هست؟

▪‌ مسابقات «هت‌تریک» به چه شکل برگزار می‌شود؟

ـ «هت‌تریک» درست نمونه‌ی یک فوتبال واقعی است. هر بازی ۹۰ دقیقه‌ی کامل زمان می‌برد. در تمام ‌این مدت شما می‌توانید جلوی مانیتور کامپیوترتان گزارش مستقیم بازی را به صورت آنلاین تماشا کنید. مسابقات لیگ، روز یکشنبه‌ی هر هفته برگزار می‌شود و بازی‌های ‌ایران شامل شش دسته است. تیم‌هایی به کاربران جدید اختصاص داده می‌شوند که در دسته‌های پایین قرار دارند. هر فصل فوتبال حدود ۱۶ هفته یا چهار ماه طول می‌کشد. شما می‌توانید در جام حذفی حاضر باشید و یا بازی‌های دوستانه برای تیمتان ترتیب بدهید و امیدوار باشید که بازیکنانتان مورد توجه سرمربی تیم ملی قرار بگیرند.

▪‌ به‌ اینترنت پرسرعت دسترسی ندارم، چی کار کنم؟

ـ در «هت‌تریک» چیزی به معنی بازی گرافیکی وجود ندارد. شما جریان بازی را تنها به صورت یک گزارش متنی دریافت می‌کنید، پس نگران در دسترس نبودن‌ اینترنتADSL نباشید. خیالتان راحت.

▪‌ ۹۰ دقیقه؟ مگه من بی کارم؟

ـ صبر کن؟ کجا؟ گفتم یک مسابقه درست به اندازه نمونه‌ی واقعی‌اش طول می‌کشد. اما ‌این حرف به معنی ‌این نیست که تمام ۹۰ دقیقه را باید حتماً کنار تیمتان بمانید. شما می‌توانید بازیکنانتان را قبل از بازی، ارنج و فقط نتیجه‌ی مسابقه را دنبال کنید. سیستم، مصدومیت‌های احتمالی پیش از مسابقه را به طور هوشمند جایگزین می‌کند.

▪‌ ‌آیا آدم‌های معروف هم عضو «هت‌تریک» هستند؟

ـ تا همین لحظه بعضی شایعه‌ها حاکی از ‌این است که مجید جلالی مربی شناخته شده‌ی فوتبال ‌ایران، دوستانش را به عضویت در هت‌تریک دعوت کرده. خدا را چه دیدید؟ شاید یکی از تیم‌هایی که با آن مسابقه می‌دهید توسط خود آقا مجید و با نام مستعار هدایت می‌شود. از کریستین چیوو مدافع رومانیایی‌ اینترمیلان و جورجیو چیه‌لینی مدافع ‌ایتالیایی یوونتوس که بگذریم، من با تیم «چلچراغ» معروف‌ترین آدمی ‌هستم که در «هت‌تریک» انتظار شما را می‌کشیم.

▪‌ «هت‌تریک» فقط به درد پسرها می‌خورد؟

ـ نه! انجمن «هت‌تریک» که هر چند وقت یک بار در سوئد تشکیل می‌شود، اعلام کرده آشنایی کاربران سایت در چند مورد به ازدواج ختم شده و جالب ‌این که نخستین کودک متولد شده از ازدواج‌های هت‌تریکی در حال حاضر هفت ساله است. ‌این انجمن در بخش دیگری از گزارش سالانه‌اش از یک ماجرای جالب توجه دیگر خبر داده: پدر و پسری بعد از سال‌ها بی خبری، تابستان گذشته در سایت «هت‌تریک» موفق به پیدا کردن هم شدند.

▪‌ من به راهنمایی بیشتری احتیاج دارم!

ـ مشکلی نیست. می‌توانید به انجمن‌های هت‌تریک بروید؛ خوره‌های فارسی زبان هت‌تریک آنجا انتظار شما را می‌کشند. راهنمایی از ‌این بهتر؟

احمدرضا حشمت‌زاده

مدیر زبان فارسی هتریک ایران