یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

نگاهی به توانایی های یک روبات پیشرفته


نگاهی به توانایی های یک روبات پیشرفته

● تفکر در سکوت
شرکت سازنده «آسیمو» (هوندا) طی ۲۰ سال گذشته مبالغ زیادی در ساخت «هومانوئید»ها یا روبات های انسان نما سرمایه گذاری کرده است. به همین دلیل این روبات شبیه ترین روبات …

تفکر در سکوت

شرکت سازنده «آسیمو» (هوندا) طی ۲۰ سال گذشته مبالغ زیادی در ساخت «هومانوئید»ها یا روبات های انسان نما سرمایه گذاری کرده است. به همین دلیل این روبات شبیه ترین روبات ساخته شده به انسان است و ما برای دیدن او سری به دانشگاه بیلفلد آلمان زدیم. «سباستیان گیزلمن» از همکاران دانشگاه، ما را به آزمایشگاه این موسسه می برد. جایی که در آ ن روی «آسیمو» تحقیقات انجام می شود. «آسیمو» به آرامی یک پایش را جلوی پای دیگر می گذارد و دست هایش را تکان می دهد. هر حرکت آن با صدای خفیف موتور الکتریکی همراه است. دور «آسیمو» محفظه یی قرار دارد که توسط تکنسینی که پشت سر «آسیمو» راه می رود، کنترل می شود. سیم ها و کمربند های ایمنی از این محفظه به «آسیمو» وصل هستند و اگر «آسیمو» به دلیل بروز خطایی به زمین بیفتد این دستگاه مانع برخورد آن به زمین می شود، اما «آسیمو» نشان می دهد که بدون کمک قادر به راه رفتن است. «گیزلمن» توضیح می دهد؛ «در مرحله بعدی به شما نشان می دهیم آسیمو در پیچ و خم ها چگونه حرکت می کند. همان طور که شما متوجه شدید آسیمو مفاصل کمتری از انسان ها دارد و برای همین در عبور از پیچ و خم ها باید پاهایش را کامل بلند کند.»

توانایی های «آسیمو»

«آسیمو» ستاره موسسه فناوری روباتیک این دانشگاه است و تمام تحقیقات این موسسه بر پایه او ست. او در نمایشگاهای بین المللی حضور دارد و جلوی سیاستمداران، هنر راه رفتن خود را نشان می دهد، حتی یک بار ارکستری را رهبری کرده و قرار است زنگ بازار بورس در نیویورک را نیز به صدا درآورد. با وجود این «گیزلمن» تعریفی ساده از آسیمو دارد؛ «او در حال حاضر تنها می تواند ۲۶ حرکت را انجام بدهد. برای مثال وقتی او مفصل بازویش را تکان می دهد ما این را یک حرکت حساب می کنیم. آسیمو تقریباً ۵۸ کیلوگرم وزن دارد و قد او هم یک مترو و ۲۰ سانتیمتر است. در واقع او به اندازه یی ساخته شده که در دنیای انسان ها بتواند به کلید برق دسترسی پیدا کند و دستگیره درها را باز کند. اما از طرف دیگر نیز آنقدر بزرگ نیست که در انسان احساس ترس ایجاد کند.» «آسیمو» نمی تواند صورت خود را تکان بدهد به همین دلیل روی صورت او لبخندی قرار داده اند. او می تواند دست هایش را باز و بسته کند و به این طریق دست تکان بدهد، سینی غذا را با خود حمل کند یا میز چرخداری را هل بدهد. اما همین کارهای ساده نیز پیشرفت زیادی محسوب می شوند چون روبات ها قبلاً فقط جعبه هایی با پاهای متحرک بودند که به مرور زمان سر و دست ها نیز به آنها اضافه شد و پروسه حرکت کردن آنها کم کم پیشرفت کرد تا امروز که به حد زیادی بهبود یافته اند. نوع جدیدتر «آسیمو» حتی می تواند بدود.

روباتی که خود فکر می کند

«آسیمو» حرف نمی زند مگر آنکه کسی با کامپیوتر برای او برنامه نویسی و جملات را ضبط کند. این شخص کسی نیست جز «میشائیل گوتینگ» که اصوات «آسیمو» را برنامه نویسی می کند و می گوید؛ «او سیستم صوتی Speed To Tex دارد یعنی شما باید صدایتان را ضبط کنید و او می تواند این صدای ضبط شده را پخش کند. اما هدف ما این است که او در آینده بتواند خود با انسان ها ارتباط برقرار کند، یعنی بشنود و صحبت کند.» در دنیا بیش از یک میلیون روبات صنعتی وجود دارد که در کارخانه ها قطعات ماشین ها و هواپیما ها را نصب می کنند. آنها برنامه نویسی می شوند تا دستورات را انجام بدهند، اما به گفته «گوتینگ» قدم بعدی اضافه کردن توانایی یادگیری، تفکر و نشان دادن عکس العمل به روبات ها است. به همین دلیل روی «آسیمو» تحقیقات زیادی انجام می شود که این ایده را عملی کند. اما چگونه می شود قدرت تفکر را به روبات ها انتقال داد؟ برای این کار از محققان عصب شناس کمک گرفته می شود. آنها روی «آسیمو» کار می کنند تا با به کارگیری هوش مصنوعی بتوانند این روبات ها را برای زندگی با انسان ها آماده کنند. شاید روزی روبات ها قطار ها را هدایت کنند و در رستوران ها غذا را بر سر میزها آورند یا در موزه ها تاریخ را توضیح بدهند. در هر صورت برای همه این کارها اخلاقی خوش مناسب است و «آسیمو» از هم اکنون لبخندی بر صورت دارد.