دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

دسترسی رایگان دانشگاه‌ها به منابع علمی


دسترسی رایگان دانشگاه‌ها به منابع علمی

امروزه علم، ابزار کلیدی و مهمی برای دستیابی به پیشرفت و اهداف راهبردی هر کشوری محسوب می‌شود، اما تولید و پیشرفت علم در مسیر صحیح اگر قرار باشد با هزینه اندک و کیفیت خوب صورت گیرد، مستلزم دستیابی دانشمندان به منابع مهم و معتبر علمی از سراسر دنیا است.

امروزه علم، ابزار کلیدی و مهمی برای دستیابی به پیشرفت و اهداف راهبردی هر کشوری محسوب می‌شود، اما تولید و پیشرفت علم در مسیر صحیح اگر قرار باشد با هزینه اندک و کیفیت خوب صورت گیرد، مستلزم دستیابی دانشمندان به منابع مهم و معتبر علمی از سراسر دنیا است. این روزها هم که همه چیز دیجیتال شده است به نظر می‌رسد یک سامانه الکترونیک، بهترین انتخاب برای ایجاد بستر دسترسی به منابع علمی دنیا باشد.

طرح ملی امانت و سفارش مقالات الکترونیک اسما یکی از زیرمجموعه های سامانه هوشمند اشتراک منابع (سهام) است که با هدف نهادینه کردن فرهنگ اشتراک منابع علمی در موسسات آموزشی و پژوهشی و بهره برداری از کاربردهای عملی آن برای به اشتراک گذاری و استفاده از مقالات الکترونیک از سوی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران راه اندازی شد.

سید امید فاطمی، رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با اشاره به این که کاربران با عضویت در این سامانه می توانند به تمامی مقالات علمی پایگاه های علمی بین المللی دسترسی پیدا کنند، گفت: اکنون ۱۰۱ دانشگاه و پژوهشگاه به عضویت این سامانه درآمده اند و مقالات الکترونیک این سامانه نیز از ۲۷ پایگاه علمی بین المللی معتبر همچون الزویر، اشپرینگر و ساینس دایرکت تامین خواهد شد.

وی افزود: اکنون کتابخانه ها به دلیل محدودیت تنها بخشی از نیازهای اطلاعاتی افراد را پوشش می دهد، اما باید شرایطی فراهم شود تا کتابخانه ها و موسسات پژوهشی بتوانند از منابع یکدیگر برای پاسخ به نیاز مراجعان خود استفاده کنند به همین دلیل پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات برای افزایش دسترسی به منابع علمی، طرح خدمات دیجیتال اشتراک منابع را عملیاتی کرده است تا تمامی نیازهای پژوهشگران برای دسترسی به منابع علمی با استفاده از روش هایی چون امانت و سفارش مقالات الکترونیک بین المللی تامین شود.

وی تصریح کرد: اکنون عضویت در سامانه طرح امانت و سفارش مقالات الکترونیک برای پژوهشگران، دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی، کارشناسان و اعضای هیات علمی در مرحله آزمایشی فراهم شده و متقاضیان می توانند با عضویت در این سامانه مقالات را به صورت رایگان و تمام متن دریافت کنند.

به گفته فاطمی، سفارش و دریافت مقالات در این سامانه در مرحله آزمایشی یکماهه آغاز شده و برای تمامی موسسات به صورت رایگان خواهد بود.

وی گفت: تصمیم گیری تعرفه مقالات به عهده شورای سیاستگذاری است، اما پیش بینی می شود دریافت هر مقاله از منابع بین المللی حدود صد تومان هزینه داشته باشد.

فرزانه صدقی