یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
ترساندن کودک راه گریز خانواده از تربیت صحیح است
ترس چیست؟ چه عواقبی دارد؟ جایگاه خانواده در القاء ترس در کودک کجاست؟ دکتر محمد کاظم واعظ موسوی روانشناس و استاد دانشگاه معتقد است ترس یک پدیده آموختنی است که گاه از سوی خانواده به فرد آموزش داده میشود. وی ترساندن کودک از جانب خانواده را راهگریزی از مطالعه و تجزیه و تحلیل آنها برای دادن پاسخ مناسب به کودک میداند و برای جلوگیری از آموختن ترس و ایجاد اختلالات روانی در کودک خانواده را به مطالعه و آموختن ترغیب میکند. تعریفی که از ترس میتوان ارائه داد چیست؟ و آیا به زور ترس در افراد مختلف یکسان است؟
- ترس یک هیجان است یکی از هیجانات سادهای که انسانها آن را تجربه میکنند و البته وابسته به موقعیت است حالا ممکن است سئوال شما این باشد که اگر ترس یک هیجان است پس میتواند در همه وجود داشته باشد. جواب این است که بله ترس همه هست؛ اما موقعیت بروز آن در همه یکسان نیست و وابسته به موقعیت است. میتوان یکی از همین موقعیتهایی را که سبب بروز ترس میشود خانواده دانست.
- فرض براین است که ترس یک پدیده آموختنی است یعنی وضعیتی که فرد خود را در برابر ترس تسلیم میکند. این وضعیت را فرد از محیط میآموزد و حالا محیط میتواند دوستان، همکلاسیها یا خانواده باشد چرا که هر چیزی بیرون از دنیای درونی فرد میتواند محیط فرد باشد.آموختن ترس از خانواده به چه معنی است و در چه شرایطی این اتفاق میافتد؟
- بسیاری از موقعیتهای ترس توسط خانواده به فرد آموخته میشود یعنی خانواده یاد میدهد که این موقعیت ترسناک است یا خیر. اگر نظری یادگیری اجتماعی را به یاد بیاوریم که آلبرت بن دورا به آن معتقد است در خواهید یافت. که بسیاری از پدیدههایی که آموختنی هستند مقل ترس را بچهها از خانواده فرا میگیرند. مثل مواجه با حیوانی به نام سگ که شاید کودک به خاطر کنجکاوی درونی خود از سگ نترسد و به طرف آن حیوان است که ممکن است ترس از سگ به سراغش بیاید. خانواده در القاء یا آموختن چه نوع ترسهایی بر کودک نقش اثر گذارتری دارد. - بسیاری از ترسها مثل ترس از تاریکی، ترس از موجود موهومی مثل لولو اینها را پدر و مادر به کودک میآموزد و در وهله نخست ممکن است برای پدر و مادر این ترساندن نتیجه بخش باشد و ملا فرزند را از رفتن به محلهای تاریک منع کرده باشند؛ اما در دراز مدت برای خود والدین هم مسئله ساز خواهد شد. گاه والدین به صورت غیرمستقیم کودک را در مسیر ترسیدن از شرایطی قرار میدهد مثل دیدن فیلمهای ترسناک که ناخودآگاه به کودک ترس از تاریکی را میآموزد. در این شرایط است که کودک ترس را از خانواده میآموزد. چرا خانواده کودک را میترسانند؟ ریشه این عمل به کجا برمیگردد؟
گاهی اوقات خانواده از توضیح دادن در مقابل پرسشهای کودک عاجز میماند و به جای توجیه کردن وی به ترساندن او بسنده میکنند و این ناشی از ناآگاهی خانوادههاست. آیا ترساندن کودک از جانب خانواده به این علت نیست که روزی همین پدر و مادر وقتی کودک بودهاند ترسانده شدهاند؟ پدر و مادرها نمیتوانند آدمهای قدیمی باشند. اگر از امکانات امروز استفاده میکنند پس باید مثل امروز فکر کنند. اگر در گذشته با ترسانده شدن از جانب بزرگترها مواجه بودهاند امروز نباید با کودک خود چنین رفتاری داشته باشند آنها باید به سئوالهای کودکان خود پاسخ صحیح و مناسب بدهند. مطالعه داشته باشند ح مادر و پدری وجیه کردن کودک و ارائه پرسشهای منطقی به اوست.
ترساندن کودک چه عواقبی را در پی خواهد داشت؟
اختلالات روانی ناشی از ترسهای بیمورد است. برخی ترسهایی که افراد بزرگسال به آن مبتلا هستند مربوط به زمان بچگی آنهاست و گاه این ترسها با جلسات روانکاری طولانی مدت درمانپذیر است.
ترساندن کودک راه حل درستی نیست و عوارضی طولانی مدت و مخربی دارد. امروز هفتاد درصد بیماریهای جسمی به اختلالات روانی و مشکلات روحی برمیگردد و خانوادهها باید که به جای ایجاد اختلال در ذهن کودک و ترساندن او سعی در پرورش فرزندانی شجاع با قدرت تجزیه و تحلیل بالا داشته باشند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست