جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

قفقازی بنوشید


قفقازی بنوشید

کفیر نوشیدنی سالم قفقازی الاصل

کفیر یکی از فراورده‌های تخمیری شیر و زادگاه آن، نواحی شمالی کو‌ه‌های کاکاسوس قفقاز واقع در اتحاد جماهیر شوروی سابق است. براساس مستندات موجود، کفیر را اولین بار فردی به نام شفرد، در اثر تخمیر شیر تازه‌ای که در ظرف چرمی خود حمل می‌کرد، کشف کرد...

کلمه «کفیر» کلمه‌ای روسی است و در فرهنگ لغت‌های رسمی ‌آمده که این کلمه از کلمه ترکی «کِیف» به معنای «لذت‌بخش» اقتباس شده است. کفیر از انواع شیر گاو، گوسفند، بز، نارگیل، سویا و برنج تهیه می‌شود و یک نوع شیر تخمیرشده و نشاط‌آور و کمی اسیدی و گازدار است. این محصول علاوه بر اینکه به‌عنوان یک آشامیدنی سالم در سراسر دنیا استفاده می‌شود، برای تهیه ماست و دیگر فراورده‌های لبنی هم به‌کار می‌رود.

کفیر و مشکل عدم تحمل لاکتوز

برخی افراد به دلیل کمبود آنزیم لاکتاز در بدنشان، توانایی هضم قند لاکتوز موجود در شیر را ندارند و با خوردن آن، دچار نفخ، اسهال، دل‌درد، دل‌پیچه و سایر ناراحتی‌های گوارشی می‌شوند. متخصصان تغذیه به این افراد توصیه می‌کنند از لبنیات بدون لاکتوز یا ماست، دوغ و شیرهای کفیر استفاده کنند. مشکل عدم تحمل لاکتوز شیر بین نژاد آسیایی و آفریقایی، بیشتر به چشم می‌خورد. محصولات کفیر به دلیل وجود باکتری‌های اسید لاکتیکی که قابلیت تولید آنزیم لاکتاز را دارند، یک غذای رژیمی برای افراد مبتلا به بیماری عدم تحمل لاکتوز محسوب می‌شوند. باکتری‌ها و مخمرهای موجود در کفیر، باعث افزایش ترشح آنزیم‌های گوارشی و هضم بهتر و سریع‌تر غذا هم می‌شوند.

کفیر و تقویت سیستم ایمنی

باکتری‌های مفید و فراوان موجود در کفیر، می‌توانند قدرت سیستم دفاعی بدن را در برابر عوامل بیماری‌زا بالا ببرند. این باکتری‌ها تاحدی قادر به پیشگیری از ابتلا به سرطان یا رشد و انتشار سلول‌های سرطانی در بدن نیز هستند. محققان معتقدند افراد علاقه‌مند به مصرف روزانه کفیر، به‌دلیل افزایش قدرت سیستم‌ایمنی بدنشان، کمتر در معرض ابتلا به بیماری‌های ویروسی و عفونی هم قرار می‌گیرند. ضمن اینکه این افراد، کمتر سرما می‌خورند و در مواجهه با بیماری‌های فصلی، سریع‌تر به درمان‌های مختلف پاسخ می‌دهند.

کفیر و دیابت

یکی دیگر از فواید محصولات کفیر، تنظیم سطح چربی و قند خون به‌وسیله آنهاست. محصولات کفیر، قادر به هضم لاکتوز و قند در بدن هستند. به‌همین دلیل هم مصرف آنها علاوه بر افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، به بیماران مبتلا به دیابت هم توصیه می‌شود. باکتری‌های پروبیوتیک موجود در لبنیات کفیر به‌سادگی در روده از بین نمی‌روند. این باکتری‌ها تا هضم کامل لاکتوز و مقدار مناسبی از قند موجود در بدن، در دستگاه گوارش و روده‌های ما باقی می‌مانند. به‌همین دلیل هم مصرف چنین محصولاتی می‌تواند کمک قابل‌ملاحظه‌ای به تنظیم سطح قند خون در بدن کند.

کفیر و نفخکفیر، حاوی باکتری‌های پروبیوتیک و مخمرهایی است که می‌تواند باعث ابتلا به نفخ در افرادی که سابقه نفخ‌های مکرر یا مشکلات گوارشی دارند، شود بنابراین مصرف این محصولات به افرادی که با خوردن آنها نفخ می‌کنند، توصیه نمی‌شود.

کفیر و شادابی پوست

تحقیقات فراوانی ثابت کرده‌اند مصرف محصولات کفیر می‌تواند در طولانی‌مدت باعث نرمی و لطافت پوست و مو شود. از طرف دیگر، بهتر است بدانید رنگ پوست ما تحت‌تاثیر اندازه، تعداد و نحوه پراکندگی ملانین قرار دارد. علاوه بر این، تیروزیناز (ترکیبی از پروتئین و مس) یکی از اصلی‌ترین آنزیم‌ها در تولید ملانین است. نتایج مطالعه‌های جدید نشان داده‌اند کفیر توانایی جلوگیری از سنتز ملانین‌ها را دارد که این اتفاق به دلیل جذب مس موجود در اسید آمینه تیروزیناز، می‌افتد. با جذب مس، فعالیت آنزیم تیروزیناز کاهش می‌یابد و در نتیجه از تولید ملانین هم جلوگیری می‌شود. ضمن اینکه باکتری‌های پروبیوتیک موجود در محصولات کفیر، باعث از بین رفتن تعداد بیشتری از رادیکال‌های آزاد موجود در بدن و پیشگیری از پیری زودرس پوست هم می‌شوند.

کفیر و پروبیوتیک‌هامحصولات کفیر هم مانند لبنیات پروبیوتیکی، دارای باکتری‌های پروبیوتیک هستند. افزایش حجم این باکتری‌های مفید در روده، می‌تواند باعث بالا رفتن قدرت سیستم دفاعی بدن، درمان اسهال، کاهش کلسترول خون، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی، از بین بردن میکروب‌های مضر موجود در بدن، هضم بهتر غذا، تخلیه راحت‌تر معده و روده و پیشگیری از مشکلات گوارشی پس از صرف غذا شود. ناگفته نماند که خاصیت تمام محصولات کفیر مانند ماست، دوغ و شیر آن تقریبا برابر است.

سارا حسنلو