یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا

وب سایت های اجتماعی, شادی سنج های جامعه


وب سایت های اجتماعی, شادی سنج های جامعه

همین حالا می توانید گوشی هوشمندتان را برداشته و سری به وضع بازار بورس بزنید یا متوسط درجه حرارت را در یکی از کشورهای جهان یا شهرهای اطراف در انتهای هر ماه بدانید یا با استفاده از آی پد خود سری به سرویس آب و هوای ملی بزنید

همین حالا می‌توانید گوشی هوشمندتان را برداشته و سری به وضع بازار بورس بزنید یا متوسط درجه حرارت را در یکی از کشورهای جهان یا شهرهای اطراف در انتهای هر ماه بدانید. یا با استفاده از آی پد خود سری به سرویس آب و هوای ملی بزنید.

بله، اما آیا می توان میزان ناراحتی جهانی پس از بمبگذاری در مسابقات ماراتن بوستون آمریکا را سنجید؟ آیا می توان میزان شادی جهانی را اندازه گیری کرد؟ پاسخ مثبت است. می توان با مراجعه به وب سایت hedonometer.org میزان شادی جامعه را سنجید.

تیمی از دانشمندان دانشگاه وِرمونت و شرکت MITRE در طول چند سال گذشته توانسته اند توجهات بین المللی زیادی را با تولید ابزاری که خودشان نام آن را هدونومتر گذاشته اند، به خود جلب کنند. هدونومتر یک حسگر شادی است.

هم اکنون یافته های ناشی از این تحقیق به صورت ۲۴ ساعته (و بزودی به صورت ساعتی و در نهایت لحظه ای) به روزرسانی شده و به صورت رایگان در دسترس عموم قرار دارد.

طی پنج سال گذشته پانزدهم آوریل امسال یعنی روز برگزاری مسابقات دو ماراتن بوستون غم انگیزترین روزی بوده که توسط دانشمندان اندازه گیری شده است.

مانند نمودار شاخص ارزش سهام در بازار بورس نیویورک نمودار میزان شادی سایت هدونومتر هم تغییرات لحظه ای را نشان می داد. فقط به جای متوسط ارزش سهم هزاران شرکت مختلف، هدونومتر متوسط میزان شادی و هیجان ده ها میلیون نفر را نشان می دهد.

کریس دانفورث یکی از ریاضیدانان دانشگاه ورمونت که همکاری او با پیتر دادز منجر به خلق سایت اندازه گیری شادی شده می گوید: عملکرد این ابزار اکنون فقط براساس جستجو در توئیتر و چک میزان شادی پیام های مختلف رد و بدل شده به زبان انگلیسی است، اما بزودی هدونومتر در سایر جریان های داده ای مانند گوگل ترند، نیویورک تایمز، سی ان ان ترانسکریپت یا سرویس کوتاه کننده لینک بیتلی ترسیم شده و قادر به کاوش داده ها به ۱۲ زبان مختلف خواهد بود.

در ماه فوریه محققان به استناد داده های سایتشان سرمقاله ای منتشر کردند که براساس بررسی کلمات رد و بدل شده در پیام های کوتاه و با استفاده از سیستم ژئو تگینگ (نشان گذاری جغرافیایی) شادترین و غمگین ترین شهرهای ایالات متحده را منتشر کردند. بر این اساس ناپا و کالیفرنیا در صدر و بیمونت و تگزاس در انتهای فهرست قرار داشتند.

نکته: هدونومتر براساس حقیقتی که دانشمندان نام آن را ظرفیت روانی کلمات می نامند و براساس پایگاه داده ای بالغ بر ده هزار لغت کار می کند که به هرکدام از آنها امتیازی بین یک تا ۹ داده شده است. ۹ شادترین و یک غمناک ترین کلمه است

محققان در نظر دارند در نسخه های بعدی وب سایت چنین داده های مرتبط جغرافیایی را در دسترس عموم قرار داده و به کاربران اجازه مشاهده فرآیند تغییر سیگنال شادی بین دو مکان را در صورت وقوع یک اتفاق بدهند.

گزارشگران، سیاستگذاران، دانشگاهیان و هر شخص دیگری می تواند وارد سایت شده و واکنش عمومی نسبت به یک اتفاق مهم مانند بمبگذاری ماراتن بوستون را ببیند.

پانزدهم آوریل گزارشگران و گروه های تلویزیونی از سراسر جهان برای پوشش یکی از قدیمی ترین مسابقات دو ماراتن به شهر بوستون اعزام شدند تا شکوه این مسابقه سالانه را به تصویر بکشند، اما در عوض و همان طور که همه ما می دانیم دو بمب دست ساز در نزدیکی خط پایان منفجر شد و علاوه بر سه کشته حدود ۲۶۰ نفر هم زخمی شدند و گزارشگران این واقعه غم انگیز را مخابره کردند. پس از شروع مصاحبه با مردم مشخص بود خیلی ها ترسیده و خیلی های دیگر از این واقعه ناراحت و خشمگین هستند.

اما فرض کنید خبرنگاران می خواستند چگونگی تاثیر این اتفاق را به صورت جهانی سنجیده و عمق این فاجعه را در روح و روان جهانیان اندازه گیری کنند. اگر یک خبرنگار در آن روز از هدونومتر بازدید می کرد چه می دید؟

اول این که نزولی چشمگیر در میزان شادی در روز پانزدهم آوریل مشاهده می شد. واضح است بمبگذاری بوستون در کل دنیا ثبت شد و سر و صدایی به پا کرد.

ابزار ما نشان دهنده نوع کمی یک داستان کلان بود و نه یک واقعه کوچک. ابزاری که به کمک آن روزنامه نگاران می توانند با بررسی و ارائه داده های بزرگ در یک مقاله تلاش کنند واکنش عمومی به این حادثه را بهتر و دقیق تر توصیف کنند.

همانند یک کارگزار بورس که داده های بازار بورس را بررسی کرده تا شرکت های پربازده و فعال بورس را نشان گذاری کند، یک خبرنگار هم با بررسی داده های هدونومتر می تواند به اخبارش عمق بیشتری بدهد. او با دیدن کلماتی مانند انفجار، قربانی و کشتن در بالای فهرست کلمات رد و بدل شده در اینترنت به برداشت های دقیق تری می رسد. مثلا در پانزدهم آوریل ظهور بیش از حد معمول این کلمات در محیط های گفت وگو به زبان انگلیسی حکایت از موضوع خاصی دارد.

هدونومتر براساس حقیقتی که دانشمندان نام آن را ظرفیت روانی کلمات می نامند و براساس پایگاه داده بالغ بر ده هزار لغت کار می کند. در ابتدا شرکت کنندگان براساس درجه عاطفی کلمات به آنها امتیاز دادند. آنها به کلماتی که دریافت می کردند امتیازی بین یک تا ۹ داده که ۹ شادترین و یک غمناک ترین کلمه بود.

امتیاز هر کلمه میانگین امتیازی است که شرکت کنندگان به آن داده اند. به عنوان مثال امتیاز کلمه شادی نمره ۸.۳۰ ، هاها ۷.۹۴، گیلاس ۷.۰۴ و کلمه خنثی مثل کلوچه ۶.۹۶ بود. کلمات کاملا خنثی مثل حروف ربط و حروف تعریف ۵.۲۲ و ۴.۹۸ نمره گرفتند.

در انتهای فهرست هم کلماتی مانند سقوط با ۲.۶۰ شکلک های اینترنتی با ۲.۳۶، جنگ با ۱.۸۰ و زندان با ۱.۷۶ قرار گرفتند.

با استفاده از این نمرات تیم محققان هر روز حدود ۵۰ میلیون توئیت (پیام های ارسال شده در توئیتر) را جمع آوری کرده و با نمره دهی به آنها میانگین شادی این سبد ۵۰ میلیون پیامی را محاسبه می کنند. دانشمندان معتقدند با توسعه و گسترش سایت خواهند توانست میلیاردها کلمه و جمله را جمع آوری و بررسی کنند.

دادز می گوید: روش ما تنها برای حجم بزرگی از متون مانند آنچه در صفحات وب شاهد آن هستیم منطقی است. هر کلمه یا عبارتی را می توان به طرق مختلف استفاده کرد.

بعلاوه تنوع بیش از حدی در بیان افراد وجود دارد. مثلا کلمه بیمار در بیان یک پسر چهارده ساله تفاوت های اساسی با بیان همین کلمه توسط یک پزشک متخصص دارد.

منبع: phys.org

مترجم: آتنا حسن آبادی