سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مشکل نیمی از زنان باردار


مشکل نیمی از زنان باردار

دلیل و درمان نشانگان تونل کارپال در دوران بارداری و پس از زایمان

تنگی‌ کانال عصب مچ‌دست را در اصطلاح پزشکی «نشانگان تونل کارپال» می‌گویند. وقتی این مسیر عصبی در دست تنگ می‌شود، به مچ‌دست‌ها و انگشت‌ها فشار زیادی می‌آید...

معمولا استفاده بیش از حد از دست‌ها باعث ایجاد این عارضه می‌شود. اصلی‌ترین نشانه‌های آن که درد و بی‌حسی است، معمولا شب‌ها شدت می‌گیرد، اما گاهی این عارضه هنگام بارداری سراغ خانم‌ها می‌آید که نتیجه تغییرات هورمونی است؛ یعنی مایع اضافی که داخل بافت‌ها ساخته می‌شود، باعث تورم و فشرده‌شدن عصبی به نام «مدیان» در مچ دست می‌شود. طبق نتایج تحقیقات، حدود نیمی از خانم‌ها در دوران بارداری دچار نشانگان تونل کارپال می‌شوند که می‌تواند در هر دوره‌ای بروز کند اما بیشتر در ماه دوم و سوم بارداری خود را نشان می‌دهد.

نشانه‌های تونل کارپال عبارتند از: درد در ناحیه بازو و مچ‌دست، تورم در انگشت‌ها، بی‌حسی و سوزش که ممکن‌است تا قسمت بازو پیشروی کند، تغییر شکل انگشتان دست و افتادن اشیاء از دست‌ها در موارد شدید.

درمان چیست؟

خوشبختانه درمان این مشکل برای بیشتر خانم‌های باردار می‌تواند حتی خانگی باشد. ابتدا می‌توانید مناطقی از بدنتان را که درد در آن وجود دارد، به‌خصوص در شب که درد شدت‌ می‌گیرد، پیدا کنید. علت اینکه درد در شب شدید می‌شود، این است که حجم مایعاتی که در طول روز در بدنتان پخش می‌شود، شب به سمت عصب دست‌ها می‌رود. پس این کارها را انجام دهید:

از خوابیدن روی دست یا قسمتی که درد دارید، اجتناب کنید.

وقتی دستتان اصطلاحا سوزن‌سوزن می‌شود، آن را چند دقیقه تکان دهید.

دست یا ساعدتان را به مدت طولانی در یک موقعیت قرار ندهید.

کارهایی که به حرکت زیاد دست یا مچ‌دست نیاز دارد و حالت تکرار در آن است(مثل استفاده از موس رایانه)، انجام ندهید.

نرمش‌های دست انجام دهید. این نرمش‌ها به میزان زیادی می‌تواند درد دستتان را کم کند.

استرس در تشدید این درد تاثیر دارد. سعی کنید تا جای ممکن خودتان را در موقعیت استرس‌زا نگذارید.

سعی کنید مچ‌دستتان کمتر در حالت خم‌شدگی باشد.

گاهی طب‌سوزنی در کاهش آن موثر است.

استفاده از ویتامین B۶ هم می‌تواند موثر باشد اما پیش از استفاده از این ویتامین باید با پزشکتان مشورت کنید. ممکن‌است وضعیت دستتان شدید باشد و همزمان به فیزیوتراپی و مصرف دارو نیاز باشد.

اگر این درد باعث بی‌حالی و ضعف در شما شود، ممکن است پزشکتان نوارهایی را برایتان تجویز کند که به صورت آتل است. این آتل باعث می‌شود مچ‌دست ثابت بماند و فشار روی عصب مدیان کمتر شود.

بیشتر خانم‌ها تصور می‌کنند این مشکل بعد از چند ماه یا حداکثر بعد از تولد کودکشان از بین می‌رود اما در برخی این اتفاق نمی‌افتد. در این صورت شاید لازم باشد به شما استرویید تزریق شود که معمولا به سرعت به کاهش تورم و دردها می‌انجامد البته این کار فقط با تجویز پزشک متخصص انجام می‌گیرد و محدودیت سنی هم دارد. در مواردی هم به جراحی نیاز است. پس اگر بعد از فارغ شدن علایم همچنان ادامه داشت، آن را با پزشکتان مطرح کنید.

منبع: guide grossesse

ترجمه: پروانه شهرکی