چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
رویارویی با سکته مغزی
سکته مغزی بیماری وحشتناکی فراتر از سکته قلبی است که عموما خاطرهای از فردی با عدم توانایی انجام فعالیتهای روزانه و یا عدم توانایی صحبت کردن را تداعی میکند. بسیاری از نمودهای سکته غیر اختصاصی بوده و شاید بسیاری از بیماران و حتی پزشکان متوجه بروز سکته در بیمار نشده و شرایط بیمار را به علل دیگر نسبت بدهند. این بیماری سومین علت مرگ و میر در ایالات متحده آمریکاست. هدف از درمان این بیماری به حداقل رساندن آسیب مغزی و به حداکثر رساندن بهبودی بیمار است. پس از بروز بیماری باید تلاش پزشک و بیمار در جهت کاهش احتمال بروز مجدد باشد. همین خطر بروز، کابوس افراد مبتلا و بستگان نزدیک به آنهاست.
علت بروز سکته قطع خونرسانی به بخشی از مغز است که بسته به محلی که خونرسانی آن مختل میشود علایم نمود مییابند. قطع خونرسانی میتواند ناشی از انسداد رگ با لخته، به صورت گذرا یا پایدار یا بروز پارگی در شریان خونرسان باشد. درصورتی که علت پارگی شریان باشد خون در مغز تجمع مییابد و میتواند بر تعدادی از ساختمانهای دیگر مغز نیز فشار بیاورد. این نوع از سکته عوارض بیشتری داشته، خطرناکتر بوده و با بهبود کمتری همراه است.
در برخورد با بیمار مبتلا به سکته مغزی چند گام باید بسرعت و بدقت انجام شود: اولین گام تشخیص سریع و پاسخدهی فوری نسبت به علائم و نشانههای سکته مغزی است. در گام بعدی باید به ۱۱۵ اطلاع داد تا سریعا بیمار به اورژانس دارای امکانات لازم برای تشخیص، رسیدگی و درمان منتقل شود. در آخرین گام باید تشخیص و درمان شروع شود.
سکتههای مغزی اغلب در منزل اتفاق میافتد، اما در کشورهای پیشرفته دیده شده که تنها نیمی از بیماران به اورژانس پیشبیمارستانی اطلاع میدهند. یکی از علل تاخیر عدم آگاهی بیماران از علائم است.
علت دیگر ترس بیمار از باور علائم به عنوان تشخیص مخوفی به نام سکته مغزی است. در واقع بیمار ترجیح میدهد که علائم را به مشکل دیگری نسبت بدهد و احتمال سکته مغزی را باور نکند.
اغلب افراد تصور میکنند که این تشخیص به معنای ناتوانی تا آخر عمر است درحالی که تعدادی از بیماران پس از یک ساعت و تعدادی دیگر طی ۲۴ ساعت علائمشان بهبود کامل مییابد. آنهایی هم که علائم کاملا بهبود نمییابد ممکن است با گذشت زمان قدری از تواناییهای خود را مجددا به دست بیاورند. به همین دلایل در اغلب کشورهای دنیا برنامههایی برای آموزش به همگان ساخته میشود؛ در این برنامهها سعی در افزایش آگاهی افراد نسبت به علائم شده و نیاز به مراجعه فوری مورد گفتگو و آموزش قرار میگیرد.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست