سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

اصلاحات در همكلامی همسران


تازه ازدواج كرده‌اید؟ رابطه شما با همسر گرامی‌تان چطور است؟ حتما از تفاوت‌های رفتاری‌تان به شدت متعجب هستید. موافقید با هم مروری بر رابطه شما داشته باشیم؟
ممكن است با موارد …

تازه ازدواج كرده‌اید؟ رابطه شما با همسر گرامی‌تان چطور است؟ حتما از تفاوت‌های رفتاری‌تان به شدت متعجب هستید. موافقید با هم مروری بر رابطه شما داشته باشیم؟

ممكن است با موارد عجیب و غریبی در ارتباط با همسرتان روبه‌رو شوید كه ساعت‌ها فكر شما را مشغول كند. خیلی‌ها كه كمی زیرك و به عبارت عامیانه <تیزتر> هستند حتی در محیط كار و درس هم متوجه این تفاوت‌ها میان زن و مرد می‌شوند. به طور معمول خانم‌ها چون به مسایل دقیق‌تر و با ریزبینی خاصی نگاه می‌كنند، بیشتر متوجه این تفاوت‌ها می‌شوند. یكی از این مسایل مهم و جالب، شیوه برقراری ارتباط مردهاست كه كاملا با زن‌ها فرق می‌كند.

حرفم را قطع نكن

وقتی آقایی میان صحبت خانم آمده و حرف او را قطع می‌كند، خانم حس می‌كند آقای محترم به او گوش نمی‌كند اما باید به ونوسی‌های محترم یادآوری كنیم كه مردها در اغلب اوقات حرف همدیگر را قطع می‌كنند تا نقطه‌نظری را مطرح كنند و به هیچ‌وجه از این ماجرا حس بدی ندارند و فكر نمی‌كنند طرف مقابل به حرف آنها گوش نمی‌دهد، به خصوص اگر قطع كلام به علت طرح یك نقطه‌نظر مهم و یا اصطلاح مرتبط با موضوع و یا بحث‌ بوده باشد. در اصل، وجود ارتباط با موضوع صحبت در حرف آقایان، ثابت می‌كند كه آنها به صحبت همسرشان گوش می‌كنند. وقتی خانم حس می‌كند كه آقا گوش نمی‌كند، در اصل نتیجه اشتباهی گرفته و باید از این پس به این نتیجه برسد كه او گوش می‌كرده اما نمی‌دانست باید اجازه دهد صحبت او تمام شود و بعد حرف بزند!

من با تو فرق دارم

مردها با قوانین و ضوابط متفاوتی با دیگران ارتباط برقرار می‌كنند. این اوضاع درست شبیه بازی بسكتبال است. هدف نهایی آنها، انداختن توپ داخل سبد است. بازیكنان آن‌قدر این توپ را عقب و جلو می‌اندازند تا شوت نهایی انجام شده و آن را به سبد بیندازند. هیچ‌كس نمی‌داند چه موقع یك بازیكن، توپ را از دست دیگری می‌گیرد. فقط وقتی مشكل پیش می‌آید كه توپ فرد به داخل سبد نیفتد. وقتی یك مرد میان حرف همسرش می‌آید تا موضوعی را مطرح كند و اتفاقا به هدف هم نزدیك می‌شود، آخرین موضوعی كه به فكرش می‌رسد این است كه بی‌ادب یا بی‌احترام بوده است! در این مواقع اگر طرف صحبت آقا، همسرش باشد، خانم ناراحت می‌شود و آقا هم متعجب می‌ماند كه چرا منظورش را نرسانده است. او از خانم انتظار دارد به جای ناراحتی بگوید: <به چه مورد خوبی اشاره كردی>! در حالی كه خانم از او انتظار دارد معذرت‌خواهی كند.

چه باید كرد؟

در حین مكالمه و برقراری ارتباط میان زن و مرد، اگر خانم از اینكه ایده‌ها و نظرها مثل توپ بسكتبال عقب و جلو می‌شوند، ناراحت باشد می‌تواند با یك لحنی دوستانه ومستقیم بگوید: <چند لحظه صبر كن تا من مطالبم را كامل توضیح دهم و بعد درباره نظر خودت صحبت كن.> به این ترتیب، مرد با خوشحالی به صحبت‌های خانم گوش می‌كند و اتفاقا از اینكه متوجه شده چه باید بكند و چه انتظاری از او می‌رود، خوشحال می‌شود. لازم نیست به او دستور داده شود و یا با تندی و بداخلاقی با او صحبت شود. این‌كار اصلا جواب نمی‌دهد و مكالمه به دعوا می‌انجامد. حتی اگر دوباره طبق عادت مردانه میان حرف خانم پرید، باز خانم باید با متانت بگوید: <باشه. خیلی‌خوب. من فعلا صحبت نمی‌كنم تا تو درباره افكارت صحبت كنی.> این راهكار دوستانه و مقبول بسیار بهتر از ایجاد تنش‌و ناراحتی است.

حرف آخر

كلام آخر اینكه بهترین پاسخ از طرف خانم در مواقعی كه شوهرش حرف او را قطع می‌كند، این است كه مساله را به خودش نگیرد و با راهكاری دوستانه به صحبت‌های او گوش و حتی درباره نظر او هم صحبت كند. آسان‌ترین روش برای انجام این كار، آن است كه كمی گوش كند، صحبت‌های او را تكمیل كند و بعد به صحبت‌های خودش ادامه دهد.

بنابراین بهتر است از این جملات استفاده كند:‌ <عقیده خوبی است اما...> یا <عالی گفتی، بگذار من هم در این‌باره جور دیگری صحبت كنم.> میان این عبارت‌ها و جمله <تو اصلا گوش نمی‌كنی> زمین تا آسمان تفاوت وجود دارد. اگرچه پیام هر دوی آنها یكی است اما جمله مثبت و مودبانه نشان می‌دهد كه قصد توهین و دفاع وجود ندارد و خانم این قطع صحبت را توهین به شخصیت خود نمی‌داند.

به این ترتیب، آقای محترم هم حالت دفاعی نمی‌گیرد، جنگ و دعوا به پا نمی‌شود و آقا حسابی كیف می‌كند چون می‌داند كه آقایان چقدر از تحسین و پذیرفته شدن لذت می‌برند!

خطاهای هشت‌گانه

در اینجا هشت نظر را مطرح می‌كنیم كه اغلب خانم‌ها وقتی احساس می‌كنند همسرشان به آنها گوش نمی‌كند، بیان می‌كنند. حتی اگر خانم با لبخند و بدون لحن ناراحت این نظریات را مطرح كند، باز هم این نوع جملات چاره‌ساز نبوده و مشاجره ایجاد می‌كند:

یك دقیقه دندان روی جگر بگذار تا حرفم تمام شود.

آیا كسی هست دو دقیقه به من گوش كند.

بگذار من هم حرف بزنم.

من فقط می‌خواهم حرفم تمام شود البته اگر كسی اجازه دهد!

تو اصلا گوش نمی‌كنی.

..

.

..

وقتی این عبارات گفته می‌شود، مرد حالت تدافعی به خود می‌گیرد، به خصوص اگر لحن خانم ناراحت و تند باشد. به نظر آقا او گوش می‌كند و خانم می‌تواند در هر مرحله از صحبت قدری صبر كند تا نظر او را هم بشنود. آقا احساس می‌كند خانم ناراحت است و حرف‌های ناراحت كننده می‌زند و خانم هم فكر می‌كند شوهرش قوانین برقراری ارتباط را نمی‌‌داند. اگر زن و مرد این ماجرا را درست درك كنند، آن‌وقت حامی همدیگر می‌شوند، در غیر این صورت به شكل دو جبهه مخالف در می‌آیند كه دایم با هم در دعوا و مشاجره هستند.