شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

علائم بالینی و فاکتورهای مؤثر بر آکنه


آکنه یا جوش غرور جوانی یک بیماری و یا به صورت بهتر ، علامت پوستی بسیار شایعی است که شاید از ابتدای خلقت ،‌ انسان با آن مواجه بوده و تقریباً تمام انسانها در مقطعی از طول زندگی ، …

آکنه یا جوش غرور جوانی یک بیماری و یا به صورت بهتر ، علامت پوستی بسیار شایعی است که شاید از ابتدای خلقت ،‌ انسان با آن مواجه بوده و تقریباً تمام انسانها در مقطعی از طول زندگی ، در جاتی از آن را تجربه می کنند . ضایعات ، ۹۹ درصد موارد در صورت ، ۶۰ درصد در پشت و ۱۵ درصد در سینه است .

ضایعه مشخصی آکنه ،‌ کومدون است . کومدون حاوی سلولهای کراتینی شده ، سبوم یا چربی مخصوص غدد مترشحه ‍پوست ، ارگانیسم ها و موها می باشد . این ضایعه در پسرهای جوان ، بیشتر در صورت و در بزرگترها بیشتر در پشت است . ضایعات غیرالتهابی ( کومدون ) در سنین کمتر شایع تر است .

برای رنگ سیاه کومدون علل مختلفی ذکر شده است . از جمله اینکه به علت ملانین ( رنگدانه پوست ) است نه چرک یا اینکه به علت تجمع سلول های تولید کننده کراتین و باکتری ها و تجزیه آنها می باشد .

ضایعات التهابی ممکن است در سطحی یا عمقی باشد و از ضایعات غیرالتهابی هم می تواند ایجاد شود .

عوامل موثر بر آکنه :

۱) رژیم غذایی : تشدید آکنه با مصرف برخی از مواد غذایی ، علیرغم اعتقاد عمومی ، از نظر علمی هنوز به اثبات نرسیده است ولی به نظر می رسد برخی غذاها مثل شکلات تأثیر مختصری داشته باشد وعلاوه بر مشکلات ، آجیل ، شیرینی ، غذاهای خشک ، غذاهای دریایی ولبنیات ممکن است آکنه را تشدید نماید . رژیم غذایی سخت که باعث کاهش وزن بسیار شدید گردد ، سبوره را کاهش می دهد و در نتیجه آکنه بهبود پیدا می کند ولی روش عاقلانه ای نیست .

۲) تشدید قبل از عادت ماهیانه : حدود ۷۰ درصد خانم ها ۷-۲ روز قبل از ‍پریود ، از تشدید آکنه شاکی هستند که احتمالاُ به علت تغییر در جذب آب توسط سلولهای مجرای غدد مترشحه چربی پوست است که ناشی از عوامل هورمونی می باشد . ‍پروژسترون و استروژن هم اثر التهاب زا و هم اثر ضد التهاب دارند .

۳) تعریق : تا ۱۵ درصد بیماران این تجربه را دارند که تعریق سبب تشدید آکنه می شود و فاکتور مسؤول آن جذب آب توسط سلولهای مجرای غدد مترشحه است .

۴) اشعه ماوراء بنفش : علیرغم باور عمومی که نور خورشید اغلب باعث بهبود آکنه می شود ، گواه علمی برای این موضوع وجود ندارد . بعلاوه ممکن است اشعه ماوراء بنفش خاصیت ایجاد کومدون توسط سبوم ( ماده ترشحی از غدد چربی پوست ) را افزایش دهد .

۵) استرس : استرس نمی تواند عامل آکنه باشد ولی تشدید آکنه به دنبال استرس اثبات شده است . علت آن احتمالاً درگیری محور هیپوفیز - آدرنال است زیرا با افزایش آندروژن های غده فوق کلیه همراه است .

همچنین این بیماری با توجه به سن مبتلایان می تواند باعث اضطراب و در نتیجه دستکاری ضایعات بخصوص در خانمها و باعث تشدید آکنه شود .

در برخی آمارگیری ها ، تا حدود ۷۰ درصد خجالتی بودن و حدود ۶۰ درصد اضطراب و مشکلات در ارتباطات اجتماعی را گزارش کرده اند .

۶ ) شغل : جذب آب توسط لایه شاخی مجرای غدد مترشحه ، در بعضی مشاغل مثل کارخانجات کمپوت سازی و شغل هایی که محیط توأم با رطوبت دارند ، ممکن است ایجاد آکنه نماید .

۷) آب و هوا : در تابستان معمولاً آکنه بهتر است و در زمستان تشدید می شود که شاید تا حدودی مربوط به نبودن استرس در تابستان باشد . البته تعریق زیاد و آب و هوای مرطوب خود می تواند سبب تشدید آکنه شود .



همچنین مشاهده کنید